Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Een rode huid: IAD

De beste hulp: een rode huid bij incontinentie (IAD)

Rode huid. Schilfers. Blaasjes of blaren. Grote kans dat je als zorgverlener aan het bed te maken hebt of krijgt met incontinentie geassocieerde dermatitis, kortgezegd IAD. Ruim de helft van de mensen met incontinentie hebben last van dit huidprobleem. Enorm vervelend – ongewild urineverlies geeft immers al genoeg ongemak – en daarom belangrijk om IAD op de juiste manier te behandelen, of liever nog: te voorkomen. 

Wat is IAD precies?

IAD betekent letterlijk incontinence-associated dermatitis, in het Nederlands incontinentie geassocieerde dermatitis of incontinentie gerelateerde dermatitis. De term IAD is een verzamelnaam voor huidaandoeningen bij incontinentie, niet te verwarren met huidaandoeningen bij smetten of decubitus. Het (langdurig) contact met vocht zorgt ervoor dat de huid kwetsbaarder is en gevoeliger voor druk- en schuifkrachten. Ook kunnen schadelijke stoffen in urine of ontlasting gemakkelijker door de huid dringen en de huid beschadigen. Hierdoor ontstaat vochtletsel. 

Hoe herken je IAD?

De huidaandoening incontinentie gerelateerde dermatitis kent verschillende symptomen en er zijn diverse categorieën of gradaties te onderscheiden. Rode huid is het eerste signaal dat er iets aan de hand is. De rode vlekken zijn verschillend van kleur en hebben vaak grillige, onduidelijke randen. De rode plekken zijn wegdrukbaar en de cliënt kan last hebben van jeuk, pijn en een branderig gevoel. Het kan ook zijn dat de huid witte vlekjes vertoont. Dit kan wijzen op een schimmelinfectie. Blijft de roodheid van de huid langer aanhouden? Zijn er beschadigde of open blaasjes, witte schilfering, pus en/of overmatig wondvocht? Naast IAD kunnen er andere infecties zoals Candida of Pseudomonas Aeroginosa optreden.

IAD incontinentie geassocieerde dermatitus

Tips voor de behandeling van IAD

Om ervoor te zorgen dat je de oorzaak van IAD aanpakt en niet alleen aan symptoombestrijding doet, hebben we Abena’s Huidcheck ontwikkeld. Door te tijdig te signaleren, observeren en te verklaren (1), IAD op een juiste manier te verhelpen en verzorgen (2) en vervolgens te voorkomen, zorg je voor een gezonde huid. Oók bij incontinentie.

huidcheck Abena hulp bij de huidverzorging van patiënten en cliënten

1. Signaleren, observeren en verklaren

Inzien dat een rode huid niet oké is en dat er iets aan de hand is wat opgelost moet worden, is de eerste stap. Is iemands rode huid het gevolg van incontinentie? Spelen externe factoren een rol, denk aan het gebruik van zeep of bepaalde cosmetische producten? Is er misschien sprake van een huidaandoening of een allergische reactie, of is incontinentiemateriaal niet goed aangelegd? Of zijn er andere oorzaken zoals medicatie, onderliggende ziektebeelden of een depressie? Om huidproblemen zoals IAD te verhelpen – of beter nog: te voorkomen – moet je eerst de oorzaak van iemands rode huid weten te achterhalen.

huidverzorging onderzoek

2. IAD op de juiste manier verhelpen en verzorgen

Als je snapt wat de oorzaak is, kun je ook de juiste behandeling toepassen. Het basisprincipe is hier mild reinigen, goed hydrateren, beschermen en he gebruik van ademende materialen. De juiste toepassing is echter altijd afhankelijk van de oorzaak. Verderop leggen we je het basisprincipe van huidverzorging verder uit.

Abena hulp bij incontinentie en uitleg over het gebruik van producten

3. IAD Voorkomen; een gezonde huid

Heb je de beschadigde huid eenmaal op de juiste manier behandeld en is hij hersteld? Dan wil je de kwetsbare huid natuurlijk gezond houden. Ook hier is en blijft het principe van reinigen, hydrateren, beschermen en het gebruik van ademende materialen belangrijk. Wees verder alert op het gedrag van je cliënt, gebruik de juiste producten om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf en check de huid geregeld op de genoemde herkenningspunten. Zorg ook dat je incontinentiemateriaal op de juiste manier aanlegt om lekkages te voorkomen. Lees meer over aanleginstructies

Abena productspecialist hulp toelichting in zorginstellingen in de praktijk

Reinigen, hydrateren, beschermen en ademende materialen

Het basisprincipe van huidverzorging en het herstellen van een door IAD beschadigde huid, begint bij mild reinigen. Met mild reinigen bedoelen we deppen en niet wrijven en wasproducten gebruiken met een lage pH-waarde afgestemd op de huid, zodat de beschermingslaag van de huid intact blijft. De tweede fase is goed hydrateren, waardoor de droge of uitgedroogde huid haar elasticiteit terugkrijgt. Vervolgens kom je bij het beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals urine en ontlasting. Dit doe je met de juiste crème of zalf in veel gevallen barrièrecrème. Zeker bij oudere mensen is dit extra belangrijk omdat hun huid dunner en droger is. De laatste stap is ervoor zorgen dat er geen warmte onstaat tussen het product en de huid en de huid gaat zweten. Wanneer de huid gaat zweten, kan er vochtletsel optreden. Gebruik daarom altijd ademende materialen

Meer over het basisprincipe reinigen, hydrateren, beschermen, ademende materialen

Altijd oorzaak achterhalen met Abena's Huidcheck

Stel, iemand heeft last van IAD en je behandelt het keurig volgens het reinigen-hydrateren-beschermen principe. Hoe goed je ook je best doet en hoe vaak je ook smeert, het komt weer terug. Uiteindelijk kom je erachter dat iemand zijn incontinentiemateriaal steeds verkeerd wordt aangelegd. Geen wonder dat de klachten terugkwamen! Daarom stellen wij bij Abena: eerst oorzaak achterhalen om vervolgens te komen tot de juiste behandeling.

Meer over Abena’s Huidcheck.

Krijg grip op een gezonde huid!
Doe de online huidcheck

Producten voor optimale huidbescherming

Abena heeft diverse producten huidverzorging in haar assortiment. Deze laten een beschermlaag op de huid achter, om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf en de kans krijgt van binnenuit te herstellen. De huidbeschermingsproducten van Abena zijn uitstekend geschikt voor mensen met incontinentie omdat ze de huid beschermen tegen vocht en huidirriterende stoffen als zouten, ammonia en enzymen in de ontlasting. Afhankelijk van de precieze oorzaak en symptomen kies je voor verzorgde washandjes, speciale incontinentiewashandjes, zinkspray of barrièrecrème.

Voorkomen en behandelen IAD

IG Huidverzorging Grip op voorkomen en behandelen van IAD 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Voorkomen is beter dan genezen

Met Abena’s huidcheck, die past bij onze filosofie dat voorkomen beter is dan genezen, behandel je IAD efficiënt. Als leverancier van onder andere ademend incontinentiemateriaal en goede huidbeschermingsproducten bieden wij enerzijds oplossingen. Anderzijds geloven wij dat jij als zorgprofessional met meer kennis over IAD de oorzaak van de huidproblemen beter begrijpt en met de juiste werkwijze en huidbehandeling problemen in de toekomst voorkomt. Het belangrijkst blijft: houd de huid goed in de gaten. Dan signaleer je IAD in een vroeg stadium en is je cliënt snel weer klachtenvrij!

Het juiste incontinentiemateriaal bij huidproblemen

Mensen met incontinentie lopen een verhoogd risico op huidproblemen. Naast het tijdig verwisselen van het incontinentiemateriaal en goede huidverzorging kan het dragen van het juiste product het verschil maken. Hoge absorptiesnelheid, minimale vochtterugslag en goede anti-lekrandjes voorkomen dat urine langdurig in contact komt met de huid. De producten van Abena zijn bovendien voorzien van een maximaal ademende folie, die urine tegenhoudt en tegelijkertijd een broeierig gevoel voorkomt. Hiermee wordt de kans op huidaandoeningen tot een minimum beperkt.

Meer weten over huidvriendelijke producten voor continentiezorg. 

Keuze incomateriaal

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste incomateriaal 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

behandelen en voorkomen

Het wassen van cliënten met een kwetsbare huid

Lees meer
Een rode huid decubitus

Huidverzorging bij decubitus

Lees meer
eoon rode huid IAD incontinentie geassocieerde incontinentie

IAD – Incontinentie Geassocieerde Dermatitis

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: