Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Het eerste slimme
incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik

Krijg grip op goede zorg
met Abena Nova

Incontinentie is een van de grootste uitdagingen binnen de zorgsector. Zorgprofessionals binnen een verpleeg- of verzorgingstehuis zijn gemiddeld 60% van hun tijd kwijt aan incontinentie gerelateerde bezigheden. Eén op de twee cliënten in zorginstellingen is incontinent. Bron: zorgvoorbeter.nl

Helaas is het momenteel giswerk om het juiste moment van verschonen te bepalen. Dit terwijl het juiste moment van verschonen juist zó belangrijk is. Om bijvoorbeeld natte bedden en een rode huid te voorkomen. Dankzij de innovatieve sensorentechnologie van Medisens Wireless geeft Abena Nova inzicht in het ideale moment van verschonen. 

Gepersonaliseerde zorg:
Altijd op het juiste moment verschonen

Te vroeg, of juist te laat verschonen. Het komt vaak voor. Met te vroeg verschonen werk je verspilling en extra werk in de hand. Te laat verschonen draagt niet bij aan de kwaliteit van leven van de cliënt. Het juiste moment van verschonen is met de komst van de Abena Nova niet langer giswerk. Het eerste slimme incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik maakt gepersonaliseerde zorg mogelijk.

In de praktijk betekent dit minder natte bedden en minder verschoningen. Daardoor verbetert de kwaliteit van leven voor de bewoners. De zorgprofessionals worden minder (fysieke) belast en hebben meer tijd voor aandacht. En dat is wat goede zorg inhoudt, nietwaar? 

Abena Nova eBook

Ervaringen met Abena Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Download het eBook de impact van slim incontinentiemateriaal

Hoe het werkt?

Aan het incontinentiemateriaal wordt een Abena Nova clip bevestigd. In het incontinentiemateriaal zitten geïntegreerde sensoren die verbonden zijn met de clip. De clip staat via de Cloud in contact met de app op de telefoon van de zorgverlener en stuurt de metingen vanuit de sensoren door.

Zodra er urine in het incontinentiemateriaal komt, registreert de sensor dat en houdt dit realtime bij in de app. Zo heeft de zorgverlener inzicht in de actuele situatie en kan de verschoning plannen.

Download hier de Abena Nova brochure.

Abena Nova Driehoek werking slim incontinentiemateriaal

Ontwikkeld en bewezen samen met de praktijk

Stichting Philadelphia is Abena Nova partner vanaf het eerste uur. In 2015 startte een eerste kleine proef met het slimme incontinentiemateriaal bij Philadelphia in Leusden. In tegenstelling tot de ietwat sceptische verwachtingen vooraf, sloeg de Abena Nova vanaf dag één aan. En dus volgde in 2016 een grootschalige pilot. Anno 2021 wordt het slimme incontinentiemateriaal op zestien verschillende Philadelphia locaties gebruikt met de ambitie om verder op te schalen.

Dit partnerschap heeft een grote bijdrage geleverd aan het huidige succes van Abena Nova. Het slimme incontinentiemateriaal is continu verbeterd op basis van inzichten tijdens het verplegen en verzorgen van cliënten. Abena Nova sluit daardoor goed aan bij de praktijk. Dé sleutel tot succes. Abena Nova heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. In 2018 beloond met de zorginnovatieprijs en in 2019 met de Kate Granger Award. Daarnaast heeft het Ministerie van VWS, Stichting Philadelphia Zorg en Evean uitgeroepen tot ‘Zorgvernieuwer 2019’ door de inzet van het slimme incontinentiemateriaal.

Meer weten over het partnerschap met Philadelphia? Lees het hier.

In beeld: Abena Nova in de praktijk

Abena Nova in de praktijk

Bekijk de video en lees in het onafhankelijke rapport alles over de implementatie van Abena Nova en de resultaten bij verpleeghuis Evean.

Is jouw instelling klaar voor Abena Nova?

Check binnen één minuut of jouw instelling klaar is voor slim incontinentiemateriaal.

Volg de ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste kennisdocumenten uit de praktijk.

Uit onze blog

Abena Nova pilot project anders werken
Continentiezorg blog

Uitkomst pilots ‘slimme inco’ projectgroep Anders Werken in de zorg

Vanuit het project ‘Anders Werken in de zorg’ zijn verschillende zorgorganisaties een pilot gestart met slim incontinentiemateriaal. Inmiddels is de pilotfase voorbij en wordt het tijd voor opschaling bij een aantal deelnemende zorgaanbieders. Lees hier het onderzoeksrapport van de pilots.

Lees meer
zorginnovatie philadelphia muziek
Algemeen

Zorginnovatie? Bij Philadelphia klinkt het als muziek in de oren

Zorgorganisatie Philadelphia is voorloper op het gebied van innovatie. Jeroen van de Pas (lid van de Raad van Bestuur) en Suzanne Leijendekkers (voormalig directeur Innovatie & Projecten) delen inzichten en tips over innoveren in een zorginstelling.

Lees meer
tangenborgh interview abena nova
Continentiezorg blog

Minder ongemak en meer nachtrust met slim incontinentiemateriaal

Minder ongemak en meer nachtrust met Abena Nova Saskia Timmermans van Zorggroep Tangenborgh vertelt hoe het slimme incontinentiemateriaal ‘Abena Nova’ …

Lees meer

Starten met Abena Nova?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Veel gestelde vragen

Aan een Abena Nova Slip of inlegverband wordt een herbruikbare clip bevestigd. Door de koolstofbanen in het incontinentieproduct kan de clip de mate van urineverzadiging en de verspreiding meten en dit real time doorgeven aan de app van de zorgmedewerker. Zorgverleners krijgen een melding in de app zien wanneer verzadiging is bereikt of als er een dreigende lekkage is en het product vervangen dient te worden.

De sensoren geven exact aan wat het verzadigingsniveau van het incontinentieproduct is, zodat zorgverleners meer inzicht krijgen wanneer de cliënt verschoond moet worden, niet te vroeg en niet te laat. Dit voorkomt onnodige controles en verschoningen, waardoor er sprake is van tijdswinst en verspilling van producten. Maar bovenal kwaliteitswinst: er is minder sprake van natte bedden en het voorkomt dat de huid van de cliënt geïrriteerd raakt doordat deze te lang in contact is geweest met urine.

 • Niet meer gestoord worden door onnodige verdrogingen
 • Geen nat bed of natte kleding meer, minder huidirritatie
 • Minder schaamte, meer comfort
 • Betere nachtrust
 • De juiste zorg kunnen bieden op het juiste moment
 • Minder tijd kwijt aan onnodige verdrogingen, natte bedden en huidproblemen
 • Minder fysieke belasting
 • Eigen keuzes kunnen maken.

Abena Nova is geschikt voor mensen die:

 • Weinig energie hebben om de dag door te komen.
 • Mensen met pijn (palliatief beleid, laatste levensfase)
 • Mensen die afweergedrag laten zien
 • Mensen die zware zorg nodig hebben
 • Mensen met een verminderde huidconditie (smetten en of dermatitis)
 • Mensen met spasmen en contracturen
 • Om plaspatronen inzichtelijk te krijgen

 

Abena Nova is niet geschikt voor mensen die:

 • Mensen met ontlastingsverlies. Abena Nova kan op dit moment nog geen ontlasting registreren (in de toekomst mogelijk wel)
 • Mensen met plukgedrag. Zij kunnen de clip lostrekken waardoor de sensoren niet meer werken.

Dit hangt af van wat het doel is dat Nova ingezet wordt. Wanneer iemand een verminderde huidconditie heeft, is het wenselijk om te voorkomen dat de huid (langdurig) in contact komt met urine. In zo’n geval is een nachtelijke verschoning noodzakelijk. Maar ook om te voorkomen dat een cliënt ’s ochtends wakker wordt in een nat bed.

Werken met Abena Nova heeft een aantal voordelen:

 • Cliëntgericht / vraaggericht werken
 • Inzicht hebben in plaspatronen
 • Onnodige verschoningen voorkomen
 • Minder verschoningen
 • Meer tijd voor andere activiteiten
 • Minder belasting voor cliënt en medewerkers

Daarnaast vraagt het gebruik van Abena Nova om aanpassingen in je dagelijkse werkwijze. Niet meer verdrogen op vaste tijdstippen, maar op het moment dat een cliënt dat nodig heeft. Dit vraagt om een goede voorbereiding, en betrokkenheid van alle collega’s bij de invoering. Enkele tips:

 • Volg met je team de E-Learning van Abena Nova.
 • Ga vervolgens met elkaar in gesprek over de gevolgen voor jullie werkwijze.
 • Bespreek in het begin regelmatig waar je in de praktijk tegenaan loopt.
 • Deel ook met elkaar welke voordelen jullie in de praktijk ervaren; dat werkt motiverend.
 • Benoem één iemand in je team tot ‘ambassadeur’, bij wie collega’s terecht kunnen met vragen over Abena Nova.

De Abena Nova Form slip en de Abena Nova San inlegverband zijn geschikt voor registratie met de clip. In totaal zijn er 7 Abena Nova Form producten in verschillende maten en absorptieklassen (S2, M2, M4, L2, L4, XL2 en XL4) en 3 Abena Nova San-producten (San 6, 7 en 10) beschikbaar.

Dat kan, maar om een goed overzicht te hebben op alle incontinentiemateriaal dragende cliënten, eenduidigheid in het aanleggen van producten en dezelfde contactpersoon/productspecialist is het wenselijk om naast Nova ook het conventionele incontinentie materiaal van Abena te gebruiken.

De clip kan schoongemaakt worden d.m.v. desinfectiemiddel of desinfecterende doekjes.

Abena Nova is ook geschikt voor toepassing in een thuissituatie. In Scandinavische landen is daar al ruime ervaring mee opgedaan. In Nederland zijn de eerste pilots hiervoor opgezet.

Het gebruikte incontinentiemateriaal kan afgevoerd worden bij het normale incontinentie-afval. De koolstofstrips die in Abena Nova zitten zijn volledig afbreekbaar en zijn niet schadelijk voor het milieu. De clip kan meermaals gebruikt worden. Als de batterij in de clip op is moet de clip vervangen worden. De clip kan retour gestuurd worden naar Abena. Abena zorgt voor een goede recycling van de clip.

Op onze website zorg.abena.nl/abena-nova vind je meer informatie over Abena Nova.
Lees in ons blog ook hoe instellingen zoals Philadelphia Zorg en Zorggroep Tangenborgh de inzet van Abena Nova hebben ervaren. Of bekijk de onderzoeken die naar de impact van slim incontinentiemateriaal is gedaan.

In principe kan het Abena Nova systeem los functioneren van de voorzieningen in een zorginstelling. De cliëntgebonden clip staat via Bluetooth in verbinding met speciale ontvangers. Indien de juiste technische infrastructuur aanwezig is, kan de clip ook rechtstreeks aangesloten worden op de eigen ontvangers van de instelling. De speciale Nova-app draait op alle gangbare Iphone en Android-toestellen en op Ipads.

Abena Nova voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van medische hulpmiddelen (MDR). Dit betekent ook dat het product klinisch getest is.

In de WetSense app kunnen de cliënten gemonitord worden in het dashboard. Per cliënt kunnen er details worden opgehaald, waaronder het plaspatroon en het aantal verschoningen.

De verwerking van persoonsgegevens gebeurt in overeenstemming met de toepasselijke gegevensbeschermingsregels zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ons privacybeleid omschrijft hoe wij de persoonlijke gegevens en andere informatie van de gebruikers verzamelen en verwerken.

Alle mobiele apparaten met IOS11 en hoger of Android 7 en hoger. Daarnaast is de app ook beschikbaar voor iPad.

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

abenanova

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: