Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Duurzaamheid bij ABENA

Samen voor een gezonde toekomst

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zitten in ons DNA. In de organisatie zijn er hoge eisen gesteld rondom recycling en duurzame productie. Zo hebben we uiteenlopende certificeringen waarmee we aantonen dat we voldoen aan daarbij gestelde milieueisen en bijdragen aan de impact die we op het milieu hebben. 

Ons doel? Zoveel mogelijk producten zo duurzaam mogelijk inkopen en produceren zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast. En zo bijdragen aan een leefbare en groene toekomst voor iedereen.

Duurzaamheidsrapport

Met trots presenteren wij het ABENA Duurzaamheidsrapport 2022/2023 waarin wij op een open en transparante manier rapporteren over onze vooruitgang, strategie, doelen en de impact van onze activiteiten op mens en planeet. De methodologie en rapportage is opgesteld met verwijzing naar de Global Reporting Initiative (GRI) Standaard vanaf 2021.

Wij willen bewijzen dat het mogelijk is om een positieve impact te hebben op onze supply chain, zonder compromissen te doen aan milieu, kwaliteit of aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

In het rapport lees je o.a. over de Life Cycle Analyses van een product. We berekenen hoeveel impact een product heeft op het milieu en hoe we dit kunnen terugdringen door bijvoorbeeld voor alternatieve – meer duurzame – materialen te kiezen.

Ook hebben we in kaart gebracht hoe we door scheiding en recycling van afval een bijdrage kunnen leveren aan een circulaire economie.

ABENA's klimaatdoelen voor 2030

De zorg voor een duurzamere wereld is topprioriteit. Daarom hebben we drie klimaatdoelen opgesteld die wij in 2030 willen behalen:

  • 70% minder CO2-uitstoot
    In 2030 stoten we in onze fabrieken en kantoren 70% minder CO2 uit in vergelijking tot de uitstoot in 1990. De afgelopen twaalf jaar hebben we onze CO2-uitstoot al met 60% verminderd.
  • 70% bio-based producten
    In 2030 bestaat 70% van ons assortiment uit bio-based producten. Wij vervangen de grondstoffen in onze producten door hernieuwbare grondstoffen of gerecycled materiaal.
  • 70% producten met milieukeurmerk
    In 2030 bestaat 70% van ons assortiment uit producten met minimaal één milieukeurmerk. Keurmerken die worden goedgekeurd en geverifieerd door externe auditoren
Klimaatdoelen 2030 Abena

Duurzaam verantwoord: focus op kwaliteit, milieu en sociaal-maatschappelijk

Bij ABENA vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen. We hebben een duidelijke focus op kwaliteit, milieu en sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat doen we door onze ecologische footprint te minimaliseren. We produceren en leveren duurzame producten en oplossingen vanaf de grondstof tot aan het hergebruiken van materialen in het productieproces.

Onze verantwoordelijkheid in het kort:

1

Het tegengaan van verspilling staat centraal in alles wat we doen. Zowel in het productieproces als bij het gebruik van onze producten;

2

Wij werken conform de UN Sustainable Development Goals, waarmee we aantonen dat we op verantwoordelijke wijze produceren en inkopen;

3

We zeggen niet alleen dat we onze verantwoordelijkheid nemen, we handelen er ook naar. De certificeringen en labels die wij mogen voeren onderbouwen dit: FSC, Nordic Swan Ecolabel, DinCertco, Cradle-to-Cradle). Daarnaast zijn onze partners geselecteerd op strenge milieu- en kwaliteitseisen zodat we in het volledige productieproces onze verantwoording kunnen nemen;

4

We zijn altijd op de hoogte van de laatste wetgeving zodat we onze processen hierop kunnen afstemmen en onze klanten goed kunnen adviseren. Denk hierbij aan de single-use plastics-wetgeving;

5

We zijn ons bewust van alle grondstoffen die we gebruiken en nemen continu duurzame alternatieven in overweging waar mogelijk. Daarnaast streven we naar duurzame consumptie. We hanteren hierbij de ‘less-is-more’ approach. Wij streven naar het gebruik van minder energie en minder grondstoffen tijdens het productieproces;

6

We dringen de impact op het milieu zo ver mogelijk terug. We recyclen meer dan 89.5% van ons productieafval. We zamelen het afval gescheiden in en verkopen het aan recyclingorganisaties die het afval op cradle-to-cradle wijze tot nieuwe grondstoffen verwerken. Daarnaast is de energie die wij gebruiken in onze eigen productiefaciliteiten voor 100% gedekt door hernieuwbare energie certificaten en zijn we continu actief om onze CO2 uitstoot te beperken.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

De Verenigde Naties hebben 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) geformuleerd. Het is niet haalbaar om op alle 17 SDG’s te focussen. Daarom heeft ABENA 4 SDG’s geselecteerd, waar onze volledige aandacht naar uitgaat. Deze SDG’s zijn zorgvuldig gekozen. We hebben gekeken waar we de grootste impact kunnen hebben en waar we écht waarde kunnen brengen.

NL-rbg-SDG-Goal--07

Doel 7. Betaalbare en duurzame energie

Het grootste deel van onze CO2-uitstoot is afkomstig van de energie die we in onze fabrieken gebruiken. Door de energievormen te veranderen in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, dragen we bij aan deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling.. 

NL-rbg-SDG-Goal--08

Doel 8. Eerlijk werk en economische groei

Wij streven naar een duurzame groei voor goede werkomstandigheden. In 2030 willen we ons personeelsbestand vergroten en tegelijkertijd veilige en gelijke arbeidsomstandigheden waarborgen voor onze eigen medewerkers én de medewerkers van onze leveranciers. 

NL-rbg-SDG-Goal--12

Doel 12. Verantwoorde consumptie en productie

Het verduurzamen van onze producten en productie heeft een positieve impact op het milieu. Niet alleen omdat we eigen productiefaciliteiten hebben, maar ook omdat we veel wegwerpartikelen leveren, die we willen en kunnen verduurzamen.

NL-rbg-SDG-Goal--15

Doel 15. Leven op het land

Bij de selectie van grondstoffen houden we er rekening mee dat deze op een zo duurzaam mogelijke manier worden verbouwd. We streven er naar om de verscheidenheid aan leven op aarde te behouden en het verlies van uitsterven door menselijke activiteiten te voorkomen. 

Nieuw: LCA Impact berekening

Weten wat de impact is van onze producten op het milieu? En wat het scheelt als je een alternatief kiest? Lees meer over de Life Cycle Analysis die we kunnen uitvoeren. 

Kwaliteit en duurzaamheid: Nordic Swan Ecolabel

Het Nordic Swan Ecolabel  is het officiële milieukeurmerk van de Scandinavische landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland). Het Nordic Swan Ecolabel geeft consumenten de garantie dat de producten met dit label zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd. Van de herkomst van grondstoffen tot de wijze van verpakking en vervoer.

Wij voeren het Nordic Swan Ecolabel op meer dan 80% van onze incontinentieverzorgingsproducten en op Bambo Nature babyluiers. Dit komt neer op meer dan 2500 producten die ABENA voert. Ook een groot deel van het assortiment Wassen- en Huidverzorgingsproducten draagt dit label.

Alternatieven voor plastic

Voor het maken van producten zijn grondstoffen nodig. Deze kunnen een grote impact hebben op het milieu. Als het gaat om plastic producten, zoeken we actief naar alternatieven die minder belastend zijn voor het milieu. Bij ABENA willen we de zorgsector helpen om een verantwoorde keuze te maken. Door inzicht te geven in welke verschillende soorten plastic er zijn en hoe je het beste een alternatief kunt kiezen. 

Lees hier alles over plastic.

Sociale verantwoordelijkheid

Ook onze sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen wij serieus. In onze eigen organisatie, maar ook voor partners waar wij mee samenwerken. Een eerlijke werkplek, dat is waar wij naar streven. Daarom ondertekenden wij het UN Global Compact initiatief en zijn wij een gecertificeerde organisatie conform de SA8000 standaard.

Meer weten over hoe wij de gezondheid van mens en milieu centraal zetten? Neem contact met ons op: 0485-343 444.

Uit ons kenniscentrum

Kijk kritisch naar incontinentiezorg

Lees meer

Infographic: Abena en de Green Deal Zorg 3.0

Lees meer

Hoe Abena Vac kan bijdragen aan duurzaamheid

Lees meer

Hoe slim incontinentiemateriaal Abena Nova bijdraagt aan duurzame zorg

Lees meer

Abena helpt: incontinentiemateriaal reduceren

Lees meer

Onze beloften binnen de Green Deal Zorg 3.0

Lees meer

10 aandachtspunten voor goede basiszorg.
Waarmee ga jij aan de slag?

Op welk gebied vind jij dat er binnen jouw organisatie nog iets te verbeteren valt?

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: