Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

FAQ - Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen

Het Abena Adviesteam krijgt regelmatig vragen van zorgprofessionals en consumenten over incontinentie. De meest gestelde vragen over continentiezorg hebben we hieronder verzameld.

Wil je persoonlijk advies van Miranda of Vera? Bel dan met 0485-581150. Wij helpen je graag.

Wij adviseren om geen extra inleggers in een incontinentieproduct te gebruiken. Dat kan gaan schuiven en zo lekkages en huidirritatie veroorzaken. Neemt het incontinentieproduct dat nu gebruikt wordt niet voldoende op, kies dan een product dat meer kan absorberen.

Mocht extra absorptie toch nodig zijn, gebruik dan een inlegverband zonder beschermzijde en zonder plakstrip.

Ja, dat kan. In principe zijn de Abena incontinentieslips ontwikkeld om met de tapes aan de voorkant gedragen te worden. Maar als dit een probleem vormt omdat je cliënt bijvoorbeeld aan het product zit en de plakkers losmaakt, dan kan de slip ook andersom gedragen worden.

Je kunt het bed beschermen door een disposable of wasbare onderlegger in bed te leggen. Het is echter belangrijk om te controleren of je cliënt het juiste product gebruikt en of dit goed wordt aangelegd. De maat controleer je door de buikomvang te meten, op tien centimeter onder de navel. Vervolgens kijk je of het product dat je cliënt gebruikt wel in de juiste absorptiecategorie valt.

Het is belangrijk om eerst de buikomvang te meten, om te controleren of je cliënt de juiste maat heeft. Je meet de maat ca. tien centimeter onder de navel. Vervolgens kun je de aanwijzingen in het aanleginstructieboekje of de instructievideo’s volgen voor het op de juiste manier aanleggen van het incontinentieproduct. Als het product de juiste maat heeft en goed is aangelegd, zakt het incontinentieproduct niet meer af.

Een plastic folie houdt niet alleen de urine tegen, maar ook de warmte. De folie zorgt voor een broeierig en zweterig gevoel en kan zo huidirritaties veroorzaken. Dit is erg vervelend. Daarom zijn de Abena producten allemaal uitgevoerd met een textielzachte maximaal ademende beschermfolie. Deze laat de huid ademen en voorkomt huidirritaties en een zweterig gevoel.

Het belangrijkste voordeel van Abena producten is dat ze allemaal maximaal ademend zijn. Ook zijn alle producten latexvrij en voorzien van anti-lekbarrières. Daar komt nog bij dat de meeste producten van Abena het Nordic Ecolabel mogen voeren. Dit Scandinavische milieukeurmerk garandeert dat het product met de minst mogelijke impact op het milieu geproduceerd is.

Nee, maandverband is niet gemaakt voor urine. De samenstelling van een maandverband is anders dan een incontinentieverband. Een incontinentieverband bevat een speciale mix van fluff en absorberende korrels die urine omzetten in een gel en de geur inkapselen. Maandverband houdt de urine niet vast en kapselt de urinegeur niet in. Hierdoor is de urinegeur heel goed te ruiken wanneer er gewoon maandverband wordt gebruikt bij incontinentie.

Andersom kunnen incontinentieproducten wel gebruikt worden tijdens de menstruatie. Bij de meeste incontinentieproducten duurt het alleen iets langer voordat het bloed opgenomen wordt. Abena heeft vier producten in de Abena Light serie die heel goed bloed kunnen opnemen: de Abena Light Normal, Extra, Extra Plus en Super.

Voor kinderen die te groot zijn geworden voor de babyluiers, heeft Abena twee producten: de Abena Slip Junior en de Abena Pants Junior. Unieke tussenmaatjes voor kinderen die nog te klein zijn voor een product voor volwassenen. De Abena Slip Junior (slip met plakkers) en de Abena Pants Junior (broekje) zijn gemaakt voor kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud met een maximale buikomvang van 60 cm. Abena Pants Junior heeft speciaal op het kinderlichaam aangepaste beenuitsnijdingen en beenelastieken. Daarnaast is het absorberend gedeelte van de Abena Slip Junior 30% smaller dan bij producten voor volwassenen. De flexibele en hersluitbare tapes zorgen ervoor dat de slip goed aansluit, maximale bewegingsvrijheid biedt en lekkages voorkomt.

Als je cliënt nog zelfstandig naar het toilet kan, kan een absorberend broekje uitkomst bieden. De Abena Pants heeft een goede pasvorm. Het broekje zit en ziet er uit als een gewone onderbroek, maar kan behoorlijk wat absorberen.

Controleer eerst of de maatvoering goed is. Bekijk vervolgens of het product op de goede manier is aangelegd en of het absorptieniveau voldoende is. Ga ook na of je cliënt niet aan het materiaal plukt. Dit kan namelijk ook de reden zijn van het natte bed. En let op de vochtinname voor het slapen gaan, verspreid de vochtopname meer over de dag.

Probeer eens een Abena Slip product. Deze slip met plakkers absorbeert veel urine en heeft een goede, sluitende pasvorm. Een andere oplossing kan zijn om het product om de draaien. Bevestig hiervoor de plakkers op de rugzijde en bij goed diagonaal plakken worden de liezen zo meer afgesloten. Bij buikslapers ontstaat daar namelijk vaak de lekkage.

Probeer te achterhalen waarom je cliënt dit doet. Zit het product niet goed en is de maatvoering goed? Dan ligt het probleem ergens anders. Ook de onderbroek die over het incontinentieproduct gedragen wordt kan irriteren. Mogelijk ademt het product niet goed, waardoor het gaat broeien. Probeer in dat geval eerst eens een ademend product.

Doe je best om haar ervan te overtuigen dat het niet verstandig is twee incontinentieproducten over elkaar te dragen, omdat dit alleen maar meer lekkages en huidirritatie veroorzaakt. Probeer eens een inlegverband met een fixatiebroekje. Deze zitten prettig en zijn eenvoudig te verschonen.

Bij matige incontinentie adviseren wij de Abena San 7XXL. Dit is een langer inlegverband dan de normale Abena San. Geeft je cliënt de voorkeur aan een absorberend broekje? Dan adviseren wij de Abena Pants XXL1. Dit product is geschikt voor een buikomvang tot 204 cm. Bij zware vormen van incontinentie adviseren wij Abena San 11XXL inlegverband in combinatie met een goed fixatiebroekje of de Abena Slip XXL1, een slip met plakkers.

Fixatieondergoed is beschikbaar tot maat 6XL, geschikt voor een heupomvang tot 250 cm.

Alle producten van Abena hebben een textielzachte ademende folie aan de buitenzijde. Dit is beter voor de huid. En nee, dit lekt niet door. Onder de textiele laag zit namelijk een beschermende folie die ademt en tegelijkertijd de urine tegenhoudt.

Huidirritatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder het gebruik van een verkeerd incontinentieproduct. Een product dat niet goed ademt bijvoorbeeld. Of het gebruik van een te groot product, of vanwege lekkages. Maar huiduitslag kan ook andere oorzaken hebben, zoals medicijngebruik en hygiëne. Raadpleeg altijd een arts of verpleegkundige bij een rode huid.

Dat zullen we moeten proberen. Let bij het kiezen van het product goed op of je cliënt de juiste maat heeft. En zorg er ook voor dat je het goed aanlegt. Wellicht lukt het dan wel met een van onze producten.

 Dat ligt onder meer aan de mate van incontinentie, persoonlijke voorkeur en de zelfstandigheid en mobiliteit van de cliënt. Voor een persoonlijk advies kun je bellen met het Abena Adviesteam. Of neem contact op met de productspecialist die verbonden is aan de instelling waar jij werkt.

Aan één van de zijkanten en aan de bovenkant van de tassen zijn perforaties aangebracht, herkenbaar aan het pictogram. Bij die perforaties kun je de tas gemakkelijk opentrekken.

 De Intiemverzorging van Abena is in het bijzonder geschikt voor het gebied rondom de vagina. Deze zeep heeft dezelfde pH-waarde als de vagina van de vrouw. Regelmatig gebruik van de Intiemverzorging van Abena helpt om de pH-waarde van de vagina in balans te houden en infecties te voorkomen.

Vochtletsel wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan agressief lichaamsvocht in combinatie met een gevoelige huid. Het ontstaat meestal als er onvoldoende mogelijkheid is om van overtollig vocht af te komen. Om vochtletsel tussen de bilnaad tegen te gaan kunt u het volgende doen:

  • Gebruik incontinentiematerialen met het juiste absorptieniveau
  • Kies incontinentiematerialen met een maximaal ademende folie, zoals bijvoorbeeld de ademende producten van Abena
  • Vervang het materiaal regelmatig
  • Was uw cliënt met pH-huidneutrale reinigingsproducten (bijvoorbeeld Abena Intiemverzorging of Abena reinigingsdoekjes of reinigingsschuim)
  • Controleer de huid dagelijks op roodheid en glimmen
  • Zorg ervoor dat je de huid goed deppend droogt, niet wrijven of föhnen
  • Bescherm de huid met een barrièrecrème
  1. Vouw de Abena Wing uit, trek de heupbanden open en vouw een gootje zodat de anti-aanlegrandjes omhoog komen te staan.
  2. Draai je cliënt op zijn/haar zij met de rug naar jou toe.
  3. Breng het product tussen de benen door aan, van voren naar achteren. Houd het gootje vast tijdens het aanleggen.
  4. Strijk het product aan de achterzijde glad, met de verzadigingsindicator parallel aan de bilnaad.
  5. Schuif de onderste heupband onder het lichaam door naar voren en leg de cliënt op zijn/haar rug.
  6. Sluit de heupband rondom het lichaam.
  7. Trek de Abena Wing tussen de benen door (eventueel door middel van een S-bocht) naar voren/boven en zorg ervoor dat het gootje intact blijft.
  8. Strijk de voorkant glad en bevestig de voorkant met het klittenband op de band.
  9. Controleer of het product goed aansluit bij de liezen.

Er zijn veel verschillende douchebrancards. Om iemand te kunnen verschonen op een douchebrancard is het belangrijk dat de brancard in hoogte verstelbaar is, zijhekken heeft, en breed genoeg is om de cliënt erop te kunnen draaien. Gebruik eventueel een glijzeil.

Als dit niet het geval is, dan adviseren wij om de cliënt niet op de douchebrancard te verschonen, maar het incontinentieproduct aan te doen op een bed of aankleedkussen. Het belangrijkste is dat de veiligheid van de cliënt gewaarborgd is en dat jij je werk kunt doen volgens de ergonomische richtlijnen.

In veel gevallen helpen de maximaal ademende producten van Abena juist bij het oplossen of voorkomen van huidproblemen. Vaak is het verstandig om even naar de huisarts te gaan om andere factoren uit te sluiten. Denk daarbij aan:

  • Wrijving
  • Kou
  • Infecties
  • Ziektes zoals suikerziekte
  • Psychische factoren zoals stress
  • Medicijngebruik
  • Huidverzorgingsmiddelen
  • Wijzigingen in uw voedingspatroon

 

Als de klachten direct zijn begonnen, nadat je cliënt onze producten is gaan gebruiken, dan ligt een relatie tussen de klachten en het materiaal uiteraard wel voor de hand. Zeker wanneer je cliënt een gevoelige huid heeft, omdat die bij verandering van lichaamsgebonden producten vaak onmiddellijk reageert. In veel van dit soort gevallen is het voldoende om de huid een aantal weken te laten wennen.

 

Als de jeuk blijft aanhouden en ook andere factoren zijn uitgesloten, dan heeft je cliënt mogelijk baat bij een ander product. Als ook dit niet helpt, neem dan contact op met het Abena Adviesteam.

Met reinigingsschuim kun je hardnekkige ontlastingsresten op een snelle en zachte manier verwijderen. Dit geldt ook voor lastig te verwijderen ontlasting in het genitale gebied.

Maar let op: veeg bij het genitale gebied altijd van voren naar achteren en smeer de huid na reiniging in met een speciale huid beschermende crème. Met die crème zorg je ervoor dat schadelijke bestanddelen in urine en feces de kwetsbare huid niet aantasten en help je huidproblemen zoals allergie, roodheid en uitslag voorkomen.

Absoluut niet. Geen enkele van onze producten is gemaakt om 24 uur aan een stuk te dragen. De incontinentieproducten in de hoogste absorptiecategorie zijn bedoeld voor zeer zware vormen van incontinentie.

De absorptiewaarde van een product wordt gemeten door het product compleet te laten verzadigen. Deze waarde kan bij zware producten oplopen tot 4000 ml. Dit wil echter niet zeggen dat ze ontwikkeld zijn om er 4 liter in te plassen, integendeel.

In de praktijk zijn producten met deze absorptiecapaciteit bedoeld voor mensen die volledig incontinent zijn en een volledige blaaslediging hebben. Sommige mensen met een verstandelijke beperking hebben deze producten bijvoorbeeld nodig om de volledige hoeveelheid urine van een volle blaas in één keer op te kunnen vangen.

Ook zijn er mensen die volledig incontinent zijn en deze producten gebruiken omdat ze overdag minimaal 8 uur, de tijd van een normale werkdag, gevrijwaard willen zijn van verschoningen. Hetzelfde geldt voor mensen die volledig incontinent zijn en 8 uur lang een normale nachtrust willen genieten, zonder wakker te worden in een nat bed.

De producten in de hoogste absorptiecategorie zijn producten die een bijzondere, maar belangrijke zorgbehoefte vervullen. Abena adviseert om 8 uur te hanteren als maximale draagduur van een absorberend product.

Kapotte liezen, ook wel smetten genoemd, zijn een ontsteking in de huidplooien. Behalve in de liezen komt smetten ook voor in de oksels, in de bilnaad en onder de borsten. Het ontstaat door huid-op-huidcontact. Warmte, vocht en een gebrek aan luchtcirculatie hebben een negatieve invloed op het verdere verloop. In de meeste gevallen kun je kapotte liezen behandelen of voorkomen door huid-op-huidcontact te voorkomen en de lichaamstemperatuur te verlagen.

  • Gebruik bij voorkeur ademende, katoenen kleding
  • Gebruik ondersteunende kleding
  • Gebruik ondergoed of incontinentiemateriaal dat niet knelt, het liefst met pijpjes
  • Gebruik Abena Let Airlaid tussen de huidplooien
  • Gebruik een zinkoxidesmeersel en breng dit dun aan, bij voorkeur als spray
  • Gebruik bij een kapotte huid geen barrièrecrème
  • Gebruik geen poeder of pasta
  • Gebruik geen föhn bij het drogen
  • Houd de omgeving koel
  • Gebruik licht, katoenen beddengoed
  • Gebruik geen disposable (plastic) onderleggers in bed
  • Houd de huidplooien droog
  • Goed deppend drogen na het wassen

Er zijn verschillende bestanddelen in barrièrecrèmes die de huid kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het meest bekend is petrolatum, ook wel bekend als vaseline. Maar ook zink, lanoline en dimethicone zijn goede ingrediënten om de huid te beschermen. Of deze ingrediënten ook effectief zijn en de huid maximaal beschermen, hangt ervan af waarvoor je ze in wilt zetten.

  • Petrolatum is heel effectief bij een zeer droge huid maar ook bij een kapotte huid, zoals bij een brandblaar. Petrolatum sluit de huid goed af en vermindert verdamping door de huid met wel 98%. Een groot nadeel daarvan is dat bij gebruik in combinatie met incontinentie, de absorptie van het incontinentiemateriaal negatief wordt beïnvloed. Hierdoor blijft de huid langer nat en kan IAD of vochtletsel ontstaan.
  • Lanoline heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als petrolatum, het is echter beter uitsmeerbaar. Het nadeel van lanoline is dat het gemaakt is van schapenwol, waar mensen een allergie voor kunnen hebben.
  • Zink sluit de huid goed af en heeft een indrogende werking. Dit is de reden dat zink vaak ingezet wordt op “natte en vochtige” plekken, zoals bij smetten het geval is. Van zink is echter ook bekend dat het dat het de absorptie van het incontinentiemateriaal negatief beïnvloedt. Daarnaast is de huid moeilijk zichtbaar, doordat de zalf zo wit is en kun je niet zien hoe de huidconditie is. Nog een nadeel is dat het meestal weer verwijderd moet worden. Dit kan soms moeilijk gaan en geeft wrijving van de vaak al kwetsbare huid. Kies daarom bij voorkeur een zinkproduct dat niet verwijderd hoeft te worden en dat dun aangebracht kan worden, zoals een zinkspray.
  • Dimethicone is heel effectief voor het beschermen van de huid, heeft geen invloed op de absorptie van incontinentiemateriaal (dit in tegenstelling tot zink en petrolatum), hydrateert en ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de huid. De barrièrecrème van Abena bevat dimethicone en is daardoor uitermate geschikt als barrièrecrème bij incontinentie.

Voeg een paar druppels azijn of waterstofperoxide toe aan de zak.

Dit is een incontinentieslip, absorberend broekje of heupbandsysteem dat zonder ondergoed of fixatiebroekje gedragen kan worden. De Abena Slip, Abena Pants en Abena Wing zijn voorbeelden van eendelige systemen.

Dit zijn incontinentieverbanden (inlegverbanden) die in goed aansluitend ondergoed of een fixatiebroekje gedragen dienen te worden. Het incontinentieverband kan zonder ondergoed of fixatiebroekje niet gebruikt worden. De Abena Light, Abri-San, Abena Man en Abri-Let zijn voorbeelden van tweedelige systemen.

Abena heeft verschillende verbanden voor mannen met druppelincontinentie: de Abena Man Formula 0, 1 en 2. Dit zijn alle drie verbanden die aan de voorkant middels een hechtstrip in het eigen ondergoed gedragen kunnen worden.

Abena producten zijn allemaal voorzien van een Odeur systeem. De nare geurtjes die vrijkomen bij urineverlies worden direct geabsorbeerd.
Hangt er echter een vervelende urinegeur in bijvoorbeeld een zorginstelling, dan kan de GeurNeutralisator van Abena oplossing bieden.
Deze unieke spray neutraliseert de urinegeur. Dit in tegenstelling tot luchtverfrissers die de geur alleen maskeren. De GeurNeutralisator van Abena breekt de geur 100% af en werkt minimaal 4 tot 6 uur.

Grip op goede zorg, waarmee kunnen we jou helpen?

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Stappenplan, vergoeding van incontinentiemateriaal

Lees meer

Training en hulpmiddelen

Lees meer

Veel gestelde vragen

Lees meer

Incontinentie bij vrouwen

Lees meer

Incontinentie bij mannen

Lees meer

Alles over incontinentie

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: