Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Grip op infecties - Veelgestelde vragen

Veelgestelde infectiepreventie vragen

Het Abena Adviesteam krijgt regelmatig vragen van zorgprofessionals en consumenten over infectiepreventie. De meest gestelde vragen over infectiepreventie hebben we hieronder verzameld.

Wil je persoonlijk Advies van Miranda, Vera of Karin? Bel dan met 0485-343444. Wij helpen je graag.

Een chirurgisch mondneusmasker type IIR beschermt niet alleen jezelf maar ook anderen. Beschermt neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van anderen en beschermt tegelijkertijd anderen tegen jouw hoest of nies. Het masker filtert wat je uitademt en het zorgt ervoor dat je niet per ongeluk met je handen je neus, ogen of mond aanraakt. 

Een ademhalingsbeschermingsmasker type FFP2 biedt bescherming tegen eventueel besmette deeltjes die je inademt via de lucht. Extra bescherming voor jezelf dus, dat is het verschil met het type IIR mondneusmasker. Het masker filtert minimaal 94% van de deeltjes die je inademt. Dit type masker wordt geadviseerd in de zorg. 

Controleer of de handschoenen getest zijn volgens de norm EN 455. Deze verwijst naar de Verordening Medische Hulpmiddelen. Voor gebruik in de zorg moeten de handschoenen ook getest zijn als persoonlijk beschermingsmiddel. Je ziet dan een CE-symbool staan met daarachter de aanduiding ‘CAT II’ of ‘CAT III’ en een 4-cijferige code. Als er een EN 374-5-pictogram met daaronder de tekst ‘VIRUS’ te zien is, zijn de handschoenen door een externe partij getest en gecontroleerd, op het gebruik en bescherming bij virussen.

Vergeet niet dat onderzoekshandschoenen virussen en bacteriën niet afbreken, maar slechts fungeren als een barrière tussen de huid en het virus of de bacteriën. Wees je er dus van bewust dat je via jouw handschoenen virussen en bacteriën kunt overbrengen. Verwissel je handschoenen zo vaak mogelijk om verspreiding van virussen en bacteriën te voorkomen.

 

Controleer om te beginnen of de aanduiding ‘medische onderzoekshandschoenen’ of ‘medical examination gloves’ op de doos met handschoenen wordt vermeld. Controleer de doos daarna op vermelding van de norm voor medische handschoenen, EN 455. Deze is meestal als geschreven tekst op de verpakking te vinden, aangezien er voor EN 455 geen speciaal pictogram bestaat. Handschoenen die getest zijn volgens de beproevingsmethoden die zijn vastgelegd in norm EN 455, deel 1 t/m 4, zijn geschikt voor gebruik in een medische setting.  

 

Je kunt alle medische onderzoekshandschoenen van nitril of latex gebruiken. We willen je er wel op wijzen dat handschoenen van vinyl na verloop van tijd uitrekken en poreus worden, waardoor ze virussen of bacteriën kunnen doorlaten als ze gedragen worden. Daarom adviseren wij handschoenen van nitril of latex als de veiligste optie. 

Ja. Beide soorten handschoenen zullen veelal getest zijn op bescherming tegen virussen, volgens de norm EN 374-5 VIRUS.

Het is belangrijk om te letten op het pictogram dat op de achterkant van de doos staat. Als onder het pictogram niet het woord ‘VIRUS’ wordt vermeld, zijn de handschoenen alleen getest op bescherming tegen bacteriën en schimmels. Abena’s medische handschoenen van nitril en latex zijn allemaal volgens norm EN 374-5 getest op bescherming tegen virussen.

Nee! Het is nooit verstandig om handschoenen te desinfecteren.

Desinfectie zal namelijk tot afbraak van het handschoenoppervlak leiden, waardoor virussen en bacteriën het oppervlak kunnen binnendringen.

Zorg er bovendien voor dat je handen helemaal droog zijn voordat je de handschoenen aantrekt, vooral als je voorafgaand aan het gebruik je handen hebt gedesinfecteerd. De alcohol moet verdampt zijn voordat je de handschoenen aantrekt. Als je handen nog erg vochtig zijn van de alcohol, kan de integriteit van het handschoenoppervlak worden aangetast, waardoor de handschoenen gemakkelijk kapot kunnen gaan bij het aantrekken.

 

De permeatie zal verschillen afhankelijk van de context waarin de handschoen wordt gebruikt. Daarom is het niet mogelijk om een specifieke permeatietijd te vermelden met betrekking tot het gebruik van handschoenen ter bescherming tegen virussen.

De door handschoenen geboden bescherming tegen virussen is niet getest gedurende een specifieke periode. Voor chemicaliën als formaldehyde is de permeatie wel getest en aangeduid met een doorbraaktijd, maar voor virussen is dit niet mogelijk.

 

Worden tijdens het gebruik van de handschoenen chemicaliën gebruikt? Neem dan de doorbraaktijden voor de verschillende chemicaliën in acht. De doorbraaktijden vindt je op de informatiebladen van Abena.

 

Gezien het bovenstaande adviseert Abena om de handschoenen zo vaak mogelijk en in elk geval na elke taak te verwisselen. Draag niet meerdere uren dezelfde handschoenen.

 

Niet alle handschoenen bieden bescherming tegen virussen. Daarom moet je altijd controleren of de juiste pictogrammen op de verpakking worden vermeld.

Handschoenen van polyetheen (plastic), die vaak bij benzinestations of op de versafdeling in supermarkten worden gebruikt, functioneren bijvoorbeeld alleen maar als een fysieke barrière. Deze handschoenen voorkomen slechts dat er iets rechtstreeks in contact komt met de handen. Ze bieden geen bescherming tegen virussen en bacteriën en zijn niet te vergelijken met medische handschoenen.

 Voor deze PE-handschoenen is er geen norm op basis waarvan ze getest worden. Er is dus geen garantie dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen die voor medische handschoenen gelden. Er kunnen gaatjes of andere kwaliteitsverlagende factoren aanwezig zijn waardoor een virus de handschoenbarrière zou kunnen binnendringen. 

 

 

Nee! Medische wegwerphandschoenen mogen nooit worden hergebruikt. Gooi de handschoenen na gebruik altijd weg.

 

De kwaliteit van een hergebruikte handschoen kan niet gewaarborgd worden. Wanneer een handschoen is gebruikt, kan er kwaliteitsverlies van het handschoenmateriaal optreden, ook wanneer dat met het blote oog niet te zien is. Een gebruikte handschoen is met verschillende oppervlakken in aanraking geweest en er is geen zekerheid over hoe de handschoen is bewaard. Dit alles kan schadelijk zijn voor jou als gebruiker.

 

Medische wegwerphandschoenen mogen ook nooit gewassen en gedroogd worden met als doel te worden hergebruikt.

Handschoenen van de drogist of uit bouwmarkt voldoen vrijwel nooit aan de eisen die er in de zorg worden gesteld. Dat kan ook niet, want daar zijn deze handschoenen ook niet voor bedoeld. Vaak zie je het kwaliteitsverschil ook af aan de prijs. Het dragen van de verkeerde handschoenen brengt het risico met zich mee dat je niet beschermd bent tegen ziekteverwekkers.

Hands-on infectiepreventie in jouw organisatie?

28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie

Uit ons kenniscentrum

hulp bij infectiepreventie zorginstellingen wip richtlijnen

Infectiepreventiecheck van Abena

Lees meer

Veel gestelde vragen

Lees meer

De juiste producten

Lees meer
Infecties voorkomen door hygiënisch te werken

Hygiënisch werken

Lees meer

10 aandachtspunten voor goede basiszorg.
Waarmee ga jij aan de slag?

Op welk gebied vind jij dat er binnen jouw organisatie nog iets te verbeteren valt?

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: