Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Alles over plastic

Het ene plastic is het andere niet

Elke soort plastic heeft een aantal unieke eigenschappen. En kan gebruikt worden voor duizenden verschillende producten. Ontdek de verschillen en voordelen van verschillende soorten plastic en alternatieve materialen, en ontdek waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de grondstoffen voor jouw producten.

Overal waar je kijkt, zie je plastic. Plastic is essentieel voor het waarborgen van de hygiëne in instellingen voor de gezondheidszorg en voor het waarborgen van voedselveiligheid. Je vindt plastic in producten en machines in alle sectoren over de hele wereld.

De term ‘plastic’ is de verzamelnaam voor een grote groep materialen op basis van polymeren. Plastic wordt gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, voornamelijk fossiele grondstoffen, waaronder ruwe olie, aardgas, zout, steenkool en cellulose.

Afhankelijk van de samenstelling en het soort plastic heeft het materiaal verschillende eigenschappen en voor- en nadelen, vooral als het gaat om sorteren en recyclen.

plastic producten

Soorten plastics | Op basis van fossiele brandstoffen vs. biogebaseerd

Er zijn verschillende soorten plastics. We spreken vaak van ‘plastics op basis van fossiele brandstoffen’, ‘biobased plastics’ en ‘biologisch afbreekbare plastics’. Wat is het verschil?

Plastics op basis van fossiele brandstoffen worden gemaakt van een beperkt aantal grondstoffen, zoals ruwe olie, aardolie en aardgas.

Biobased plastics worden geheel of gedeeltelijk vervaardigd van hernieuwbare biologische hulpbronnen zoals suikerriet, cellulose en zetmeel.

Biologisch afbreekbare plastics hebben het vermogen om onder specifieke omstandigheden te ontbinden. Biologisch afbreekbare plastics moeten, voordat ze biologisch kunnen afbreken, worden gecomposteerd in industriële composteringsfaciliteiten.

Een duurzame keuze

Voor het maken van producten zijn grondstoffen nodig. Deze kunnen een impact hebben op het milieu. Als het gaat om plastic producten, zijn veel mensen op zoek naar alternatieven die minder belastend zijn voor het milieu.

Een veel voorkomende misvatting is dat biobased plastic altijd de duurzamere keuze is, misschien omdat de naam dat suggereert. Dit is niet altijd het geval.

Om de meest duurzame keuze te maken, moeten meerdere factoren in aanmerking worden genomen, waaronder levenscyclus en gebruik. Transport, distributie, productieproces, sortering en recycling zijn allemaaal factoren die moeten worden meegewogen.

Wist je dat?
Ongeveer 5% van de olieconsumptie in de wereld wordt gebruikt voor de productie van plastic.

Kiezen en gebruiken

Hoe kies ik het juiste materiaal of product? Dat hangt natuurlijk af van je eigen behoefte, waarvoor je het product gaat gebruiken, welke eisen je stelt en op welke punten je bereid bent tot compromissen. Een aantal factoren ter overweging:

Houdbaarheid en doel – Het materiaal dat voor jou geschikt is, is afhankelijk van het productieproces je behoeften. Lever je voedselproducten die onmiddellijk geserveerd en gegeten moet worden, of moet het voedsel nog naar een andere plek vervoerd worden? Verpak je voedsel om in te vriezen of voor een commerciële keuken?

Scheiden van afval – Scheid je plastic en biologisch afval? Als deze niet gecomposteerd kunnen worden, dan zijn producten als PLA mogelijk geen geschikte keuze voor jou.

Wetgeving – Welke wetten zijn voor jou van toepassing? Wees voorbereid op toekomstige richtlijnen en wetgeving die van invloed kunnen zijn op je aankoopbeslissing.

Lokale verwijdering van plastic – Komt het plastic in de verbrandingsoven of op de vuilstortplaats terecht? Hoe goed is de lokale regio of gemeente op het gebied van scheiden en recylcen? Als je duurzaamheid belangrijk vindt, zijn dit vragen die je moet overwegen voordat je voor een bepaald materiaal kiest.

EN 13432

Biologisch afbreekbaar door compostering

Biologisch afbreekbare plastics kunnen onder specifieke omstandigheden ontbinden. Biologisch afbreekbare plastcs zijn gereguleerd volgens EN 13432.

Over EN 13432

In EN 13432 is de norm vastgelegd vor het testen van producten/verpakkingsmateriaal op basis van hun biologische afbreekbaarheid. De norm bepaalt ook het kader waarbinnen compostmaterialen biologisch kunnen worden afgebroken.

Producten die getest zijn op biologisch afbreekbaarheid volgens de Europese norm EN 13432 zijn gelabeld met DIN CERTCO.

  • De composteringstijd mag 90 tot 180 dagen zijn en er mogen geen toxische resten achterblijven. Bioplastics zoals PLA moeten worden getest op biologische afbreekbaarheid voordat ze als composteerbaar kunnen worden beschouwd.
  • Materialen van puur natuurlijke grondstoffen, zoals hout, bagasse, palmbladeren en papierpulp, worden overeenkomstig de Europese norm EN 13432 als biologisch afbreekbaar beschouwd zonder dat de afbreekbaarheid hoeft te worden getest, en hoeven niet noodzakelijk het DIN CERTCO-label te hebben om hun biologische afbreekbaarheid te bewijzen. Als ze wel zijn getest en goedgekeurd, krijgen ze ook het DIN CERTCO-label.
plastic composteren uitleg milieu duurzaam

Wat is het juiste materiaal voor mij?

Bij het kiezen van het juiste materiaal, spelen een aantal factoren een rol. Zoals voedselproductieproces, scheiden en recyclen van het afval en de vraag hoe belangrijk een groen en duurzaam beleid voor jouw instelling is.

Er zijn verschillende alternatieve materialen voor plastic:

  • Papier
  • Suikerrietbagasse
  • Palmbladeren
  • Hout
  • Kaolien coating (kleicoating)

Veelgestelde vragen over plastic

Wil je weten wat er met de verschillende soorten plastic gebeurt na gebruik, bij de verbranding en recylcing? Of wil je weten wat de verschillende soorten plastic zijn, wat hun eigenschappen zijn en waar deze voor gebruikt worden?

Op de pagina Veelgestelde vragen en antwoorden over plastic vind je het antwoord op deze vragen en meer.

Uit ons kenniscentrum

Veel gestelde vragen over plastic

Lees meer

Alternatieven voor plastic

Lees meer

Verschillende soorten plastic

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: