Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Papieren handdoeken hygiënischer dan handdrogers

Dit is waarom papieren handdoeken hygiënischer zijn dan handdrogers

Je handen drogen is een belangrijk onderdeel van een goede handhygiëne. Hiermee verminder je namelijk het risico op kruisbesmettingen. Voor het drogen van de handen wordt er daarom wel eens gebruik gemaakt van elektrische handdrogers. Maar onderzoek toont aan dit niet de beste keuze is. Bacteriën worden meer verspreid bij handdrogers dan bij de traditionele papieren handdoeken.

Een goede handhygiëne tegen kruisbesmetting

Onze handen zijn belangrijk. Wat we ook doen, onze handen raken continu diverse oppervlaktes aan. Op deze manier komen ze veel in aanraking met bacteriën. Op een gemiddelde hand leven zo’n 105 verschillende soorten bacteriën. Je handen goed reinigen en drogen is daarom erg belangrijk. Bij een slechte handhygiëne neemt het risico op bacteriële infecties toe.

Waarom je handen drogen zo belangrijk is

Een goede handhygiëne heeft niet alleen te maken met het goed wassen van je handen. Het heeft ook te maken met de manier waarop je je handen droogt. Bij het wassen met water en zeep worden niet alle bacteriën verwijderd. Droge handen zorgen er gelukkig voor dat de overgebleven bacteriën niet verder kunnen groeien. Als je het toilet, badkamer of keuken verlaat met droge handen, verklein je het risico op kruisbesmetting.

Handdrogers verspreiden bacteriën

Het onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Hospital Infection, vergeleek verschillende methoden voor het drogen. Ze keken naar de impact op het milieu, gebruikers en omstanders. Na het gebruik van elektrische handdrogers en papieren handdoeken werden de bacteriën bestudeerd:

  • Na het drogen waren er 27 keer meer bacteriën in de lucht dan na gebruik van een papieren handdoek.
  • De bacteriën in de lucht werden tot wel 3 meter van de blazer gevonden.

Het resultaat is duidelijk: Handdrogers verspreiden bacteriën meer dan papieren handdoeken. In sectoren waar een effectieve infectiepreventie belangrijk is, zijn papieren handdoeken daarom de beste keus. Maar ook de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) raadt als meest hygiënische keuze aan om handdoeken voor eenmalig gebruik te gebruiken. Daarnaast geven de meeste gebruikers de voorkeur aan papieren handdoeken. Tot slot is de dispenser makkelijk te installeren in een ruimte. Maar, waar moet je dan op letten bij het kiezen van papieren handdoeken?

Papieren handdoeken – waar je op moet letten

Papieren handdoeken zijn dus een goede keuze om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Zo kun je de gewenste hygiëne in zorginstellingen en ziekenhuizen in stand te houden. Gebruik je nog geen papieren handdoeken in jouw organisatie en overweeg je ze aan te schaffen? Let dan op deze twee punten:

1. Papierkwaliteit

Bij het gebruik van papieren handdoeken is het fijn om het juiste hygiënepapier te hebben. Papieren handdoeken komen in verschillende soorten kwaliteit. Het kwaliteitsverschil is vooral terug te zien is in zachtheid, kleur en het absorptievermogen. De stukprijs van papier van hogere kwaliteit is hoger dan papier van een lagere kwaliteit. Toch zegt dit niet alles. Het grote absorptievermogen zorgt er namelijk voor dat je minder papier nodig hebt. Op deze manier kan papier van een betere kwaliteit uiteindelijk toch voordeliger zijn.

2. Selectie van dispenser

Om de papieren handdoeken hygiënisch te kunnen gebruiken, heb je een goede dispenser nodig. Bij een vouwwijze dat vel-voor-vel doseert, voorkom je onnodig verbruik. Het is ook goed om op het ontwerp van de dispenser te letten. Veel dispensers zijn ontworpen met een doorzichtig venster aan de voorkant. Hierdoor kun je makkelijk zien wanneer de dispenser bijgevuld moet worden. Let wel op dat deze richels kunnen zorgen voor een ophoping van bacteriën, als ze niet goed worden schoongemaakt.

Hier kan je meer lezen over het kiezen van het juiste papier.

Kiezen van dispenser en papier

IG Facilitair kiezen van dispenser en papier 1 400x566
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer
Vloer veilig en effectief reinigen

Veilig en effectief vloeren reinigen

Lees meer
Reinigen of desinfecteren

Reinigen of desinfecteren

Lees meer
Kopie van Artikelen website template (1)

Het belang van tussendoor reinigen

Lees meer
Abena het belang van een schone omgeving in zorginstellingen

Het belang van een schone omgeving

Lees meer

Schone omgeving

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: