Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Het belang van een schone omgeving

Een schone omgeving helpt verspreiding van infectieziektes te voorkomen

In de zorg werk je met kwetsbare mensen, die dicht op elkaar wonen. Om verspreiding van infectieziektes te voorkomen is een gedegen schoonmaak noodzakelijk. Schoonmaken in een zorginstelling houdt meer in dan schoonmaken thuis. In dit artikel nemen we je mee in het belang van professioneel reinigen in de zorg en geven we je tips om het goed aan te pakken in jouw organisatie. Voor facilitair professionals én zorgprofessionals.

Waarom goed schoonmaken belangrijk is.

Of je het nu schoonmaken, poetsen of reinigen noemt, door oppervlaktes en ruimtes schoon te maken neem je vervuiling weg. Hiermee verwijder je ook micro-organismes die zich anders zouden kunnen verspreiden en een perfecte voedingsbodem zijn voor ziektekiemen als virussen, schimmels en bacteriën. Waarom dit zo belangrijk is? Dit zijn de voornaamste redenen voor een goede en professionele schoonmaak in de zorg: 

 • Infectiepreventie: Je voorkomt verspreiding van ziektekiemen en daarmee infecties. Zeker voor kwetsbare cliënten is het erg belangrijk om het risico op een infectie zo laag mogelijk te houden. Lees hier wanneer je moet reinigen en wanneer te desinfecteren.
 • Veiligheid: Schoonmaken draagt bij aan een veilige leefomgeving. Zo kan organische vervuiling zoals vettigheid zorgen voor een gladde vloer. Denk aan vet op keukenvloeren. In professionele keukens wordt niet voor niets een antislipvloer gebruikt.
 • Een gastvrije uitstraling: Een schone omgeving oogt niet alleen schoner, maar ruikt ook frisser. En geur is beleving. Denk maar eens aan een hotelkamer of restaurant. Ruikt het daar niet fris, of is het er niet schoon, dan valt dat direct op.
 • Fijne werk- en leefomgeving: De leefomgeving voor bewoners en medewerkers is veel gezonder en prettiger als het schoon en fris is.
 • Daling van het ziekteverzuim: Niet alleen cliënten, maar ook zorgmedewerkers worden minder snel ziek wanneer de omgeving schoon is. Dit draagt bij aan meer werkplezier en een lagere werkdruk voor medewerkers.

Hands-on infectiepreventie in jouw organisatie?

28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie

Hoe pak ik het goed aan in mijn organisatie?

Een goede professionele schoonmaak start met het faciliteren van medewerkers. Met de juiste producten en de juiste kennis.

De juiste producten

Thuis maken we op een andere manier schoon dan in een zorginstelling. Thuis komen we bijvoorbeeld nog vaak het bekende gele doekje tegen. Deze wordt meerdere malen gebruikt wat niet hygiënisch is. In een zorginstelling maken we schoon met professionele reinigingsmiddelen en -materialen. Naast het tegengaan van infecties is het belangrijk dat je bij de keuze van materialen rekening houdt met:

 • Ergonomie: Een facilitair medewerker in een zorginstelling maakt vaker en langer schoon dan thuis. Dit vraagt meer fysieke belasting van je medewerkers. 
 • Verspilling: Steeds meer zorginstellingen zijn bezig om de organisatie verder te verduurzamen. De juiste duurzame materialen en middelen helpen de duurzame doelen te bereiken.
 • Effectiviteit en efficiency: Facilitair medewerkers kampen met een hoge werkdruk. De juiste materialen en middelen kunnen bijdragen aan een hogere effectiviteit zonder dat dit ten koste gaat van een schone omgeving.
 

Ook het type vervuiling heeft invloed op de keuze van materialen en middelen. Bijvoorbeeld welke zuurgraad (pH) het reinigingsmiddel nodig heeft. Globaal gezien zijn er twee soorten vervuiling: anorganische en organische vervuiling. Oftewel: stoffen afkomstig uit de grond zoals kalk en roest, of stoffen afkomstig van mensen, planten en dieren zoals huidschilfers, braaksel, urine, huidvetten en zetmeel. Bij anorganische vervuiling gebruik je reinigingsmiddelen met een lage pH, bij organische vervuiling middelen met een hoge pH. Het is belangrijk dat medewerkers de verschillende reinigingsmiddelen tot hun beschikking hebben, en weten wanneer ze wat moeten gebruiken. Lees hier meer over het kiezen van de juiste producten of download de infographic voor het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen.

Kennis over de basis van schoonmaak

Naast kennis en beschikking over de juiste producten, is het ook van belang dat medewerkers weten hoe ze een oppervlak of ruimte schoon  moeten maken. De cirkel van Sinner is een voorbeeld van basisinformatie bij het schoonmaken en beschrijft de vier factoren die van invloed zijn op het succes van schoonmaken: Temperatuur, Actie, Chemie en Tijd. Lees hier meer over de cirkel van Sinner. Maar ook een aantal basisregels kunnen medewerkers helpen om de schoonmaak hygiënisch en veilig uit te voeren. Dit zijn de basisregels die wij vanuit Abena hanteren:

 1. Van schoon naar vuil en van hoog naar laag: Werk altijd volgens een vaste route, waarbij je start met het minst vervuilde. Let daarbij op dat iets wat schoon is net weer vuil gemaakt wordt.
 2. Gebruik schone materialen voor elke ruimte: Zorg dat je (microvezel)doeken– en moppen altijd wat op 60oC en zonder wasverzachter, voordat je ze opnieuw gebruikt. Voorkom verspreiding via materialen en gebruik voor elke ruimte een nieuwe mop of doek, bij voorkeur van microvezel.
 3. Gebruik disposable materialen voor extra hygiëne: Gebruik wegwerp materialen wanneer extra hygiëne gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer er signalen of daadwerkelijk uitbraken van besmettelijke ziektes zijn. Disposable materialen kunnen ook ingezet worden wanneer er geen of een beperkt wasproces is.
 4. Sluit schoonmaken ook schoon af: Was na gebruik alle emmers, borstels en dergelijke goed af met heet water en droog ze goed.
 5. Bescherm jezelf: Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen. Was na het schoonmaken je handen en ook tussendoor na bijvoorbeeld het reinigen van het toilet. Draag bij het reinigen met zure of alkalische middelen of bij besmette materialen altijd nitril handschoenen.
 6. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen op de juiste manier: Ga na of het reinigingsmiddel past bij de vervuiling die je wilt wegnemen. Respecteer de inwerktijd van het middel. De werking is vaak minder effectief wanneer je direct na het aanbrengen gaat schoonmaken/afnemen.

Infectiepreventiecheck

Wil jij weten hoe het binnen jouw organisatie gesteld is met hygiëne en infectiepreventie? En hoe je je collega’s het beste mee kunt nemen in dit verhaal? Vraag een gratis infectiepreventiecheck op locatie aan. Zodat jouw organisatie grip krijgt op infecties. Want jouw cliënten verdienen de beste zorg!

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer
Vloer veilig en effectief reinigen

Veilig en effectief vloeren reinigen

Lees meer
Reinigen of desinfecteren

Reinigen of desinfecteren

Lees meer
Kopie van Artikelen website template (1)

Het belang van tussendoor reinigen

Lees meer
Abena het belang van een schone omgeving in zorginstellingen

Het belang van een schone omgeving

Lees meer

Schone omgeving

Lees meer

NIEUW: eMagazine GRIP! editie Facilitair

Ontdek hoe Facilitair Managers bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Voor meer grip op verspilling, fysieke belasting, geurbeleving en infecties in de zorg.

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: