Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Incontinentie bij mannen

Mannen en incontinentie

Incontinentie wordt door veel mensen gezien als een typisch vrouwenprobleem. Toch zijn er in Nederland ruim 300.000 mannen met ongewild urineverlies. Meestal is incontinentie bij mannen het gevolg van prostaatproblemen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor incontinentie bij mannen.

Hoewel naar schatting 1 op de 5 mannen in hun leven te maken krijgt met ongewild urineverlies, rust er nog steeds een zwaar taboe op incontinentie bij mannen. Veel mannen praten er liever niet over en durven er zelfs niet mee naar de huisarts te gaan. Hierdoor blijven mannen met incontinentie vaak onnodig lang met het probleem rondlopen en kunnen de klachten zelfs verergeren. Door op tijd hulp te zoeken kan urineverlies bij mannen verminderen of zelfs helemaal weggaan.

Oorzaken incontinentie bij mannen

Veel mannen met incontinentie en andere plasproblemen denken direct aan prostaatkanker. Gelukkig is de oorzaak van incontinentie bij mannen in de meeste gevallen onschuldig en kan er iets tegen gedaan worden. Incontinentie bij mannen ontstaat vaak als gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat, maar ook medicijngebruik en een urineweginfectie kunnen leiden tot ongewild urineverlies. Een bezoek aan de huisarts maakt vaak al veel duidelijk. Hij of zij kan iemand doorverwijzen naar een uroloog of bekkenbodemfysiotherapeut of medicatie voorschrijven. Ook is de huisarts vaak degene die een indicatie geeft voor incontinentiemateriaal. Alleen met een indicatie van een arts of specialist komt incontinentiemateriaal in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar.

Prostaatproblemen en incontinentie

Ruim dertig procent van de mannen boven de 65 krijgt in zijn leven last van prostaatproblemen. De symptomen variëren van klachten bij de zaadlozing tot (druppel)incontinentie. In de meeste gevallen ontstaan de problemen door een goedaardige vergroting van de prostaat, die het gevolg is van hormonale veranderingen behorend bij het ouder worden. Bij de meeste mannen van 45 jaar en ouder begint de prostaat te groeien. Door de groeiende prostaat wordt de plasbuis dichtgedrukt, wat het plassen bemoeilijkt of juist urineverlies veroorzaakt. In sommige gevallen worden de problemen veroorzaakt door een ontsteking van de prostaat (prostatitis) en in slechts een enkel geval gaat het om prostaatkanker.

Krijg grip op continentiezorg!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Incontinentie na een prostaatoperatie

Incontinentie bij mannen en andere plasproblemen kunnen reden zijn om de prostaat, of een deel ervan, te verwijderen. Na een operatie kunnen mannen tijdelijk last krijgen van stressincontinentie. Doordat een deel van de sluitspier verwijderd wordt bij een prostaatingreep functioneert deze de eerste weken na een operatie minder goed. Wanneer de bekkenbodemspieren onvoldoende in staat zijn om de ontstane druk op de blaas op te vangen, ontstaat ongewild urineverlies. Vooral bij lichamelijke inspanningen zoals hoesten, tillen of sporten bestaat het risico op urineverlies. Deze vorm van incontinentie bij mannen wordt daarom ook wel stressincontinentie of inspanningsincontinentie genoemd. Meestal verdwijnen de plasproblemen na ongeveer een jaar. Door bekkenbodemoefeningen en bekkenbodemfysiotherapie kan het herstel van incontinentie bij mannen gelukkig worden versneld.

Symptomen incontinentie bij mannen

De symptomen van plasproblemen bij mannen zijn verschillend. Vaker dan normaal naar het toilet moeten, moeite hebben met plassen en nadruppelen zijn enkele voorbeelden.
Nadruppelen is een typische mannenkwaal. Maar liefst 1 op de 5 volwassen mannen heeft last van het probleem dat wordt veroorzaakt door verslapte blaas- of bekkenbodemspieren of verkeerde toiletgewoontes. Bij een (goedaardige) vergroting van de prostaat kan bovendien overloopincontinentie ontstaan wanneer de plasbuis wordt dichtgedrukt en de blaas steeds voller raakt en uitplassen niet goed mogelijk is. Uiteindelijk wordt de druk zo hoog dat dat de urine alsnog naar buiten komt. Stressincontinentie bij mannen, urineverlies tijdens inspanning, komt vooral voor na een prostaatoperatie.

Oplossingen incontinentie bij mannen

Meestal duiden de klachten op een goedaardige prostaatvergroting of blaasontsteking. Jaarlijks zijn er echter ook ongeveer 10.000 mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter prostaatkanker kan worden behandeld. Ook voor de andere plasproblemen en vormen van incontinentie geldt dat het belangrijk is om op tijd hulp te vragen – zeker wanneer sprake is van bloed bij de urine of pijn het plassen. Bekkenbodemoefeningen, medicijnen of een chirurgische ingreep kunnen een oplossing zijn voor de klachten. Daarnaast kan een aangepast dieet een belangrijk verschil maken. Overgewicht kan een oorzaak zijn van incontinentie en de klachten vergroten. Maar ook het drinken van alcohol, cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee en het eten van hete pepers kunnen de kans op incontinentie vergroten. Hetzelfde geldt voor een verminderde vochtinname. Dit kan zorgen voor te geconcentreerde urine, met een geïrriteerde blaas als gevolg. 1,5 liter tot 2 liter water per dag voor mannen is het minimum, ook wanneer sprake is van incontinentie.

 

Incontinentiemateriaal bij nadruppelen

Wanneer het niet mogelijk is om de klachten te verhelpen, kan incontinentiemateriaal een oplossing bieden voor nadruppelen. Abena heeft speciaal incontinentiemateriaal voor mannen met licht urineverlies. De Abena Man inleggers kunnen in normaal ondergoed worden gedragen en bieden bescherming bij nadruppelen en incontinentie. Ook houdt het incontinentiemateriaal nare geurtjes van urine buiten de deur. Dankzij de pasvorm en zachte binnenkant is het materiaal heel discreet.

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Andere oplossingen voor incontinentie

Diagnose

De behandeling van incontinentie bij mannen hangt in grote mate af van de oorzaak van het probleem. Of er sprake is van stressincontinentie of overloopincontinentie maakt een verschil voor de gekozen behandeling. Het bijhouden van een plasdagboek, laboratoriumonderzoek van de urine en lichamelijk onderzoek kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

 

Operatie

Als bekkenbodemoefeningen geen resultaat opleveren, kan worden gekozen voor een operatie. Door een zogenoemde ‘male sling’ aan te brengen kan de plasbuis worden dichtgeknepen, waardoor de cliënt de controle over zijn blaas terugkrijgt.

 

Blaastraining

Blaastraining kan helpen om incontinentie bij mannen tegen te gaan. Blaastraining door het beter plannen van plasmomenten heeft als doel het verbeteren van de blaasfunctie. Eventueel kan de behandeling worden gecombineerd met medicijnen of bekkenbodemoefeningen.

 

Vergroting van de prostaat

Ook bij een (goedaardige) vergroting van de prostaat wordt meestal gekozen voor operatie. Na de operatie bestaat de kans dat ongewild urineverlies tijdelijk terugkeert, maar na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de klachten weer.

 

Bekkenbodemoefenningen

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie bij mannen kan worden behandeld met bekkenbodemoefeningen en bekkenbodemfysiotherapie. Deze vorm van urineverlies komt veelal voor na een prostaatoperatie.

 
 

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Meestal wordt er gekozen voor een operatie, in combinatie met bestraling en/of chemo. In het geval genezing niet meer mogelijk is zal de behandeling met name gericht zijn op pijnbestrijding.

 
 

Incontinentiemateriaal voor mannen

De meeste type incontinentiemateriaal zijn zowel geschikt voor vrouwen als mannen. Wel is er speciaal inlegverband voor mannen. De inlegger voor mannen is aangepast aan de lichaamsbouw van de man, met extra bescherming aan de voorzijde. De Abena Man Formula is er voor licht tot matig urineverlies. De Abena Man Special is een groot inlegverband zonder hechtstrip en is geschikt voor mannen die hun gehele blaasinhoud verliezen. Voor mannen met een vergroot of pijnlijk scrotum – vaak als gevolg van (goedaardige) prostaatproblemen – is er de Abena Man Slipguard. De Abena Man Slipguard heeft een speciaal envelopmodel, waar de penis en het scrotum van de man geheel kunnen worden ingelegd. Om incontinentie geassocieerde huidproblemen te voorkomen zijn alle incontinentieproducten van Abena bovendien voorzien van maximaal ademende AirPlus folie, die beschermt tegen ongewild urineverlies en er tegelijkertijd voor zorgt dat de huid kan ademen. Alle incontinentiematerialen van Abena zijn gratis uit te proberen.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Incontinentie bij mannen

Lees meer
is plas ophouden slecht

Plas ophouden

Lees meer
hoe werkt de blaas functioneren van

Hoe werkt de blaas

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: