Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Plas ophouden

Plas ophouden

Iedereen houdt wel eens zijn of haar plas op. Het komt even niet goed uit of er is geen (schoon) toilet in de buurt. Het is niet erg om een keer wat langer te wachten om naar het toilet te gaan, maar het is beter om dit niet te vaak te doen. De plas ophouden kan op lange termijn namelijk leiden tot een overactieve blaas en kan bovendien zorgen voor nierproblemen.

Ongeveer 8 procent van de volwassenen in Nederland heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas wil zeggen dat de blaas vaak een signaal van aandrang afgeeft, terwijl de persoon nog niet daadwerkelijk moet plassen. In sommige gevallen heeft een persoon met een overactieve blaas ook last van ongewild urineverlies. In het geval van ongewild urineverlies bij een overactieve blaas wordt ook wel gesproken van aandrangincontinentie.

Oorzaken overactieve blaas

Eén keer de plas ophouden zorgt niet direct voor een overactieve blaas, maar doet iemand dit regelmatig en over een langere tijd, dan kan het gevaarlijk zijn. Als mensen hun plas ophouden komt er te veel druk op de blaas. Hierdoor rekt de blaas steeds verder uit en bestaat de kans op een overactieve blaas. 

Andere redenen voor een overactieve blaas zijn een blaasontsteking of een verdikking van de blaaswand. Door een blaasontsteking of verdikking van de blaaswand kunnen er problemen ontstaan met de verwerking van het signaal van aandrang en de werking van de blaasspieren. 

Andere mogelijke oorzaken van een overactieve blaas zijn storingen in de hersenen, een opgezette prostaat bij mannen en bekkenbodemproblemen bij vrouwen.

Zelfredzaamheid

IG Incontinentie Zelfredzaamheid en toiletgang 1 400x566
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Waarom is plas ophouden gevaarlijk?

Naast een overactieve blaas kan langdurig de plas ophouden op termijn leiden tot blaasontstekingen en nierproblemen. Blaasontstekingen ontstaan doordat bacteriën uit de darmen in de blaas terechtkomen. In stilstaande plas kunnen de bacteriën zich razendsnel delen. Daarom is het belangrijk om niet te lang met een volle blaas rond te lopen, zodat eventuele bacteriën uit het lichaam worden verwijderd. Vaak de plas ophouden kan bovendien leiden tot een nierbekkenontsteking, met in sommige gevallen zelfs bloedvergiftiging of andere nierproblemen ten gevolg. Raadpleeg bij een overactieve blaas of een blaasontsteking daarom altijd zo snel mogelijk een huisarts.

Behandeling overactieve blaas

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor een overactieve blaas. Daarom is het belangrijk om op tijd naar het toilet te gaan en zo min mogelijk de plas op te houden. Als er toch sprake is van een overactieve blaas zijn er gelukkig diverse behandelingen mogelijk. Meestal vraagt een specialist eerst om een plasdagboek of mictielijst bij te houden. In een plasdagboek of mictielijst houdt de cliënt bij wat, hoeveel en wanneer diegene drinkt, hoe vaak hij/zij het toilet bezoekt en om hoeveel plas het per keer gaat. Ook geeft de cliënt hierin aan tegen welke plasproblemen, zoals ongewild urineverlies, hij/zij aanloopt. Samen met een huisarts of bekkenfysiotherapeut kan vervolgens worden gestart met blaastraining. Blaastraining bestaat uit bekkenbodemtraining en oefeningen om het plasritme te herstellen. Het uitgangspunt is dat een gezonde volwassene niet vaker dan 8 tot 10 keer per dag naar het toilet moet.

Oplossingen overactieve blaas

Als plastraining na drie maanden nog geen resultaat oplevert, kan een huisarts besluiten om medicijnen voor te schrijven. Een veel gebruikt geneesmiddel voor een overactieve blaas is tolterodine. Dit middel ontspant de blaaswand en zorgt ervoor dat iemand minder vaak aandrang voelt om te plassen. Het kan verlichting geven, maar het is niet bekend of het effect blijvend is. Ook dient er rekening mee te worden gehouden dat medicijnen verschillende bijwerkingen kunnen geven. Daarom is het beter om te voorkomen en op tijd een toilet op te zoeken. Andere dingen die kunnen helpen zijn het drinken van voldoende water, het matigen van alcohol- en koffiegebruik en stoppen met roken.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

vergoeding van incontinentiemateriaal

Stappenplan, vergoeding van incontinentiemateriaal

Lees meer
hoe werkt de blaas functioneren van

Hoe werkt de blaas

Lees meer
aandrangincontinentie of urge incontinentie

Aandrangincontinentie

Lees meer

Uit ons kenniscentrum

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: