Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Hoe slim incontinentiemateriaal Abena Nova bijdraagt aan duurzame zorg

Continentiezorg is een van de grootste uitdagingen binnen de zorgsector. Eén op de twee cliënten in zorginstellingen is incontinent, continentiezorg is erg arbeidsintensief en incontinentiemateriaal zorgt voor een grote afvalberg en milieubelasting. 

Abena Nova biedt een oplossing voor al deze punten. Het zorgt voor minder verbruik van incontinentiemateriaal, meer welzijn voor cliënten, minder fysieke belasting voor medewerkers, minder afval en minder milieubelasting. Stuk voor stuk duurzaamheidsdoelstellingen waar we ons samen met andere zorgprofessionals graag hard voor maken!

Op naar duurzame zorg

Net als veel zorgaanbieders, brancheorganisaties en overheden ondertekende Abena de Green Deal Zorg 3.0. Deze overeenkomst is gericht op verdere verduurzaming van de zorgsector. Eén van de doelstellingen van de Green Deal Zorg is om het gebruik van incontinentiemateriaal met 5 tot 10% te verlagen. Abena onderschrijft deze doelstelling en helpt zorgorganisaties deze te behalen. 

Een manier om die doelstelling te realiseren, is de inzet van Abena Nova. Naast het feit dat het slimme incontinentiemateriaal zorgt voor minder natte bedden en minder huidletsel – waardoor de kwaliteit van leven van cliënten verbetert – neemt ook het aantal (onnodige) verschoningen en daardoor het productgebruik af. 

Gezondheidsvoordelen voor cliënt

Bij de inzet van conventioneel incontinentiemateriaal is het soms giswerk wanneer een cliënt verschoond moet worden. Met te vroeg of juist te laat verschonen als gevolg. Te laat verschonen is niet prettig voor de cliënt en vergroot de kans op vochtletsel. Slim incontinentiemateriaal maakt de zorg planbaar waardoor je precies kunt bepalen wanneer een cliënt verschoond moet worden. Uit praktijkonderzoek blijkt dat zorgprofessionals meer dan 45 minuten per cliënt per dag overhouden voor persoonlijke aandacht. 

Gezondheidsvoordelen voor zorgverleners

Zoals gezegd houden zorgprofessionals met Abena Nova tijd over om andere dingen te doen, bijvoorbeeld persoonlijke aandacht geven. Doordat ze cliënten nooit meer te vroeg of te laat verschonen, is onnodig werk verleden tijd. Zorgmedewerkers worden minder fysiek belast én kunnen hun tijd efficiënter inzetten. 

Afname volume incontinentiemateriaal

Te vroeg verschonen levert niet alleen onnodig werk op voor zorgprofessionals en extra belasting voor cliënten, maar ook verspilling van materialen. Uit praktijkonderzoek blijkt dat het gebruik van incontinentiemateriaal met 30% afneemt bij een overstap naar Abena Nova.

Lees meer: Abena helpt: reductie incontinentiematerialen

Minder natte bedden en huidletsel

Minder natte bedden levert – naast minder ongemak, fysieke belasting, materiaalverbruik en afval – ook minder huidletsel bij cliënten op. Hoe minder natte bedden en huidproblemen, hoe minder draaiende wasmachines en hoe minder gebruik van huidverzorgingsproducten voor het herstellen en beschermen van de huid. Het besparen op deze middelen draagt ook weer bij aan het behalen van de duurzame doelen. 

Van besparing op grondstof- en productverbruik en realisatie van een gezondere werk- en leefomgeving tot de afname van afval, was en producten voor wond- en huidverzorging; Abena Nova zorgt dus op meerdere fronten voor duurzamere zorg. 

Wil jij ook aan de slag met de duurzame doelen van de Green Deal? Neem contact op met ons om te kijken hoe Abena Nova jouw organisatie kan helpen. 

Meer weten over Abena Nova?

Alles over de Green Deal Zorg 3.0 & Abena

Kijk kritisch naar incontinentiezorg

Lees meer

Infographic: Abena en de Green Deal Zorg 3.0

Lees meer

Hoe Abena Vac kan bijdragen aan duurzaamheid

Lees meer

Abena helpt: incontinentiemateriaal reduceren

Lees meer

Onze beloften binnen de Green Deal Zorg 3.0

Lees meer

Green Deal Zorg 3.0

Lees meer

10 aandachtspunten voor goede basiszorg.
Waarmee ga jij aan de slag?

Op welk gebied vind jij dat er binnen jouw organisatie nog iets te verbeteren valt?

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: