Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannen komt vaker voor dan veel mensen denken. Meestal is incontinentie bij mannen het gevolg van prostaatproblemen. Er zijn gelukkig veel behandelingsmogelijkheden voor mannen met incontinentie.

Naar schatting heeft ten minste 1 op de 5 mannen op enig moment in hun leven continentieproblemen. De meeste van hen zijn ouder dan 65, maar ook jongere mannen kunnen last hebben van onvrijwillig verlies van urine of ontlasting.

Oorzaak urineverlies bij mannen

De oorzaken van incontinentie bij mannen zijn meestal onschuldig en er zijn veel behandelopties. Urineverlies bij mannen treedt vaak op als gevolg van goedaardige vergroting van de prostaat, maar ook het gebruik van medicijnen en een infectie van de urinewegen kan tot incontinentieproblemen leiden.

  • Incontinentie bij mannen is meestal het gevolg van prostaatproblemen
  • Mannen hebben vaak last van druppel- of overloopincontinentie.

Symptomen van incontinentie bij mannen

De symptomen van urinaire problemen bij mannen verschillen van persoon tot persoon: vaker moeten plassen, moeilijk plassen en druppelen zijn een paar voorbeelden. Druppelen is een veelvoorkomend symptoom dat wordt veroorzaakt door verzwakte blaas- of bekkenbodemspieren of slechte toiletgewoonten. 

Bij (goedaardige) vergroting van de prostaat kan overloopincontinentie optreden. Bij overloopincontinentie is de urinebuis afgeklemd/geblokkeerd, zodat de blaas voller wordt en urineren niet mogelijk is. Uiteindelijk wordt de druk zo hoog dat de urine ‘overloopt’. 

Stressincontinentie, verlies van urine tijdens fysieke inspanning, komt veel voor na een prostaatoperatie en wordt vaak veroorzaakt door beschadigde sluitspieren en/of spieren van de bekkenbodem als gevolg van de prostaatoperatie of door veroudering van de bekkenbodem.

Incontinentie bij mannen en taboes – op tijd medische hulp zoeken

Incontinentie bij mannen gaat nog steeds gepaard met veel taboes. Veel mannen praten liever niet over urineverlies en wachten te lang voordat ze naar de dokter gaan. Als gevolg hiervan blijven mannen met incontinentie vaak onnodig lang met het probleem doorlopen, wat de symptomen op den duur kan verergeren. Op tijd medische hulp zoeken vergroot de kans om van de incontinentieproblemen af te komen, of ten minste de symptomen te verminderen.

Hoewel urineverlies en prostaatproblemen meestal onschuldig zijn, komen er jaarlijks meerdere gevallen voor waarin de problemen worden veroorzaakt door prostaatkanker. Hoe sneller die diagnose wordt gesteld, hoe beter de behandelkansen zijn. Dit geldt ook voor de andere urinaire problemen en vormen van incontinentie, vooral wanneer er bloed in de urine zit of wanneer het urineren pijn doet.

Prostaatproblemen en incontinentie

Incontinentie bij mannen is vaak het gevolg van prostaatproblemen, een veelvoorkomend probleem bij mannen. Meer dan dertig procent van de mannen die ouder zijn dan 65 heeft op enig moment in hun leven prostaatproblemen.

In de meeste gevallen zijn prostaatproblemen het gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat als gevolg van de hormonale veranderingen die optreden bij het ouder worden. Bij de meest mannen begint de prostaat in omvang toe te nemen als ze 45 jaar zijn of ouder. De groeiende prostaatklier drukt op de urethra, wat het plassen bemoeilijkt, zodat de blaas ten slotte overloopt. 

“Incontinentie bij mannen is meestal het gevolg van een (goedaardige) vergroting van de prostaat.”

Hoewel prostaatproblemen en incontinentie meestal onschuldig zijn, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Een huisarts of specialist kan de oorzaak van de incontinentie vaststellen en advies geven verlichting van de symptomen, producten en vergoeding  of de patiënt doorverwijzen naar een specialist.

Krijg grip op incontinentie!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Behandelingsopties bij incontinentie bij mannen

De behandeling van incontinentie bij mannen hangt af van de oorzaak van het probleem. Een bezoek aan een arts om het type incontinentie vast te stellen is essentieel. Het bijhouden van een plasdagboek, onderzoek van de urine in een laboratorium of een lichamelijk onderzoek kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

  • Blaastraining kan bijdragen aan het voorkomen van urineverlies bij mannen. Soms wordt blaastraining gecombineerd met medicatie of bekkenbodemoefeningen.
  • Stressincontinentie of inspanningsincontinentie bij mannen kan behandeld worden met bekkenbodemoefeningen en bekkenbodemfysiotherapie. Deze vorm van incontinentie komt veel voor na een prostaatoperatie.
  • Een aangepast dieet kan een belangrijk positief effect hebben. Overgewicht kan incontinentiesymptomen verergeren.
  • Het gebruik van alcohol, cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee, en het eten van hete pepers kan het risico op incontinentie vergroten en de symptomen.
  • Mensen met incontinentie moeten er ook op letten dat ze voldoende drinken. Bij te weinig drinken kan de urine te geconcentreerd worden, wat irritatie van de blaas kan veroorzaken. 1,5 tot 2 liter water per dag is het aanbevolen minimum voor mannen.
  • Als bekkenbodemoefeningen niet helpen en de symptomen ernstig zijn, kan een operatie een optie zijn.

Incontinentie na prostaatoperaties

Voor sommige incontinentietypen en plasproblemen bij mannen is operatieve verwijdering van een deel van de prostaat een mogelijke oplossing. Na een operatie hebben sommige mannen last van stressincontinentie. Omdat een deel van de sluitspier wordt verwijderd tijdens een prostaatoperatie, functioneert deze minder goed gedurende de eerste weken na de operatie. Deze problemen verdwijnen meestal binnen een jaar na de operatie. Bekkenbodemoefeningen en bekkenbodemfysiotherapie kunnen het herstel bespoedigen.

Aanbevolen producten voor mannen met incontinentie

Omdat veel vrouwen gewend zijn aan het dragen van maandverband of inlegkruisjes, ervaren vrouwen het dragen van incontinentieproducten als minder bezwaarlijk dan mannen. Hoewel sommige incontinentieproducten door zowel vrouwen als mannen kunnen worden gedragen, biedt Abena ook producten die speciaal voor mannen zijn ontworpen. Voorbeelden hiervan zijn Abena Man en Abri-Man, inlegverbanden met een voor mannen geschikte anatomische vorm en bescherming aan de voorzijde.

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

incontinentie bij mannen 1

Incontinentie bij mannen

Lees meer
mannen incontinentie nadruppelen probleem en oplossing

Nadruppelen bij mannen

Lees meer
is plas ophouden slecht

Plas ophouden

Lees meer

Uit onze blog

challenge meer grip op huidzorg bij Dichterbij
Huidverzorging blog
Jet van Kessel

Grip op goede huidzorg bij Dichterbij

Praktijkverpleegkundige Daisy van Gellecom (Dichterbij) en productspecialist Jet van Kessel (Abena) werken intensief samen met de medewerkers van Dichterbij. Doel: meer grip op goede huid- en continentiezorg, door het vergroten van kennis en het stroomlijnen van het productassortiment.

Lees meer »
Chris over het belang van persoonlijke aandacht bij een kwetsbare huid
Huidverzorging blog
Gast Blog

Chris: “Mijn liezen waren opeens helemaal rood”

Chris, 93 jaar oud en nog zelfstandig wonend in een aanleunwoning vertelt over zijn ervaring met een pijnlijke en rode huid. Dankzij de persoonlijke aandacht, goede verzorging én het dagelijkse praatje met de verzorgenden kan hij er de rest van de dag weer tegenaan.

Lees meer »

Onze zorggebieden

Bij Abena willen we dagelijks het verschil maken in het leven van mensen. We willen oprecht de beste hulp bieden en speciaal hiervoor, hebben we deze vier concepten ontwikkeld:

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: