Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Nadruppelen bij mannen

Nadruppelen bij mannen

Moeite hebben met plassen, een verzwakte urinestraal en nadruppelen zijn veelvoorkomende plasproblemen bij mannen. Vooral nadruppelen na het plassen is een veelvoorkomende klacht. Toch zijn er maar weinig mannen die ermee naar de huisarts gaan. Uit schaamte blijven ze langer dan nodig met het probleem rondlopen.

Nadruppelen bij het plassen komt naar schatting voor bij één op de vijf mannen boven de dertig jaar. Slechts een klein deel hiervan zoekt hulp voor de klachten. Ze schamen zich voor het probleem en proberen het verborgen te houden voor vrienden, familie en soms zelfs hun partner. Ook de huisarts weet vaak niet van de klachten af, met als gevolg dat de problemen kunnen verergeren in plaats van verminderen. Wanneer ongewild urineverlies zich niet alleen voordoet na het plassen, is mogelijk sprake van overloopincontinentie.

Oorzaken nadruppelen

De urinebuis loopt van de blaas naar de buitenkant van het lichaam. De urinebuis wordt ook wel de plasbuis of in het Latijn de Urethra genoemd. Bij nadruppelen is er sprake van achtergebleven urine in de urinebuis. Urine kan om verschillende oorzaken achterblijven in de plasbuis. Nadruppelen bij mannen kan het gevolg zijn van niet goed uitplassen. Er kan ook sprake zijn van problemen met de spieren of zenuwen rond de plasbuis, waardoor de blaas niet volledig wordt geleegd tijdens het plassen.

Moeite hebben met plassen, een verzwakte urinestraal en nadruppelen zijn veelvoorkomende plasproblemen bij mannen (3)

Nadruppelen bij prostaatproblemen

Een (goedaardige) vergroting van de prostaat kan ook een oorzaak zijn voor nadruppelen bij mannen. Doordat de vergrote prostaat de plasbuis dichtdrukt en urine niet goed kan worden uit geplast, kan de urine na het plassen druppelsgewijs naar buiten lopen. Ook kan een vergroting van de prostaat zorgen voor pijn bij het plassen en op den duur leiden tot incontinentie ofwel ongewild urineverlies. In een enkel geval kunnen de prostaatklachten duiden op prostaatkanker. Hoewel de klachten meestal een stuk onschuldiger zijn, is het nog een reden om op tijd een arts of specialist te raadplegen.

Andere oorzaken van nadruppelen

Nadruppelen bij mannen kan ook worden veroorzaakt door een verminderde doorbloeding, door een operatie rond de blaas of bijvoorbeeld door bestralingen bij kanker. Daarnaast kan nadruppelen een gevolg zijn van een aangeboren afwijking. Soms hebben ook vrouwen last van nadruppelen, al is in dat geval meestal sprake van inspanningsincontinentie. Inspanningsincontinentie of stressincontinentie doet zich voor bij mannen en vrouwen met verzwakte bekkenbodemspieren. Doordat de bekkenbodem verzwakt is, kan de druk op de blaas niet goed worden opgevangen. Met name tijdens het sporten, tillen of bukken en andere lichamelijke inspanningen doen de klachten zich voor. Vandaar de benaming inspanningsincontinentie.

 

Oplossingen overactieve blaas

Plastraining kan een oplossing zijn bij een overactieve blaas. Als plastraining na drie maanden nog geen resultaat oplevert, kan een huisarts besluiten om medicijnen voor te schrijven. Een veel gebruikt geneesmiddel voor een overactieve blaas is tolterodine. Dit middel ontspant de blaaswand en zorgt ervoor dat iemand minder vaak aandrang voelt om te plassen. Het kan verlichting geven, maar het is niet bekend of het effect blijvend is. Ook moet men er rekening mee houden dat medicijnen verschillende bijwerkingen kunnen geven. Daarom is het beter om te voorkomen en op tijd een toilet op te zoeken. Andere dingen die kunnen helpen zijn het drinken van voldoende water, het matigen van alcohol- en koffiegebruik en stoppen met roken.

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Tips nadruppelen bij mannen

  • Vaak kiezen mannen ervoor om staand te plassen. Om nadruppelen tegen te gaan is het echter beter om te zitten. Door de juiste houding aan te nemen – rechtop en met de voeten plat op de grond en de benen iets uit elkaar – kan nadruppelen worden voorkomen. Ook is het belangrijk om de tijd te nemen en te ontspannen tijdens het toiletbezoek. Door te wiebelen of voorover te buigen, de plasbuis leeg te strijken en na te persen door de bekkenbodespieren even aan te spannen wordt de urinebuis helemaal geledigd.
  • Bekkenbodemspieren vangen de druk op de blaas op. Bij een verzwakte bekkenbodem kunnen plasproblemen zoals nadruppelen ontstaan. Door regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen kunnen klachten worden voorkomen en genezen. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen om de oefeningen goed uit te voeren en advies geven over toiletgedrag.
  • Hulpvragen aan een specialist is altijd een goed idee. Praten zorgt voor verlichting en er zijn verschillende oplossingen voor nadruppelen en andere plasproblemen. Een huisarts of specialist kan indien nodig medicijnen voorschrijven, doorverwijzen naar de poli urologie of bekkenfysiotherapeut of een indicatie geven voor incontinentiemateriaal.

Incontinentiemateriaal bij nadruppelen

Wanneer het niet mogelijk is om de klachten te verhelpen, kan incontinentiemateriaal een oplossing bieden voor nadruppelen. Abena heeft speciaal incontinentiemateriaal voor mannen met licht urineverlies. De Abena Man Formula inleggers hebben een hechtstrip en kunnen in normaal ondergoed worden gedragen en bieden bescherming bij nadruppelen en scheutjes urineverlies. Ook houdt het incontinentiemateriaal nare geurtjes van urine buiten de deur. Dankzij de pasvorm en zachte binnenkant merkt bovendien niemand er iets van.

 

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Incontinentie bij mannen

Lees meer
is plas ophouden slecht

Plas ophouden

Lees meer
hoe werkt de blaas functioneren van

Hoe werkt de blaas

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: