Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Challenge 'Verpleeghuizen van de toekomst'

Evean en Philadelphia winnen challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’

Zorgorganisaties Evean en Philadelphia zijn als ‘Zorgvernieuwer 2019’ uitgeroepen tot winnaar van de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’. Dit maakte secretaris-generaal Erik Gerritsen van het Ministerie van VWS vandaag bekend tijdens het congres Zorg & E-Health in Den Haag.

Het duo heeft de titel te danken aan de succesvolle implementatie van het slimme incontinentiemateriaal ‘Abena Nova’ op twee afdelingen van verpleeghuis Evean Oostergouw in Zaandam. “Evean werd hierbij ondersteund door collega-organisatie Philadelphia Zorg, dat is betrokken bij de ontwikkeling van het slimme incontinentiemateriaal en het zelf al eerder invoerde.”

Incontinentiemateriaal met sensoren en een app

Abena Nova is voorzien van slimme sensoren, die het verzadigingsniveau van het incontinentiemateriaal van cliënten continu monitoren. Via een app kunnen zorgverleners meekijken met deze gegevens. En is het incontinentiemateriaal verzadigd, dan krijgt de verantwoordelijke zorgmedewerker automatisch een seintje op zijn of haar mobiele telefoon. Dit stelt medewerkers in staat om het incontinentiemateriaal van cliënten precies op het juiste moment te verschonen.

Belangrijkste resultaten: minder natte bedden, lagere werkdruk*

Gedurende de proef met het nieuwe incontinentiemateriaal nam het aantal natte bedden bij Evean met 76% af. Tegelijkertijd leidde het tot een verlaging van de werkdruk. Het gemiddelde aantal verschoningen ging van 3,5 omlaag naar 2,4 per bewoner per dag; een afname van 30%.

Deze veranderingen hebben een grote impact op zowel bewoners als medewerkers, legt Nicole Brink, medewerker zorg en kwaliteit van Evean uit: “Bewoners hoeven niet meer in een nat en koud bed te liggen en ervaren ook minder schaamte en onrust. Medewerkers hebben minder werk aan het verschonen van kleding en beddengoed. Dat scheelt niet alleen tijd, maar is ook een verlichting qua fysieke belasting.”

Download het implementatierapport

Bekijk de video en lees in het onafhankelijke rapport alles over de implementatie van Abena Nova en de resultaten bij verpleeghuis Evean

20% kostenbesparing, 28% tijdwinst*

In totaal hebben 12 bewoners van begin tot eind deelgenomen aan de challenge bij Evean Oostergouw. Op jaarbasis werd bij deze groep een netto kostenbesparing van € 46.000 en een tijdsbesparing van 1.609 uur aan continentiezorg gemeten; respectievelijk 20% en 28%.

“Euro’s en uren die we nu aan allerlei andere waardevolle zaken kunnen besteden”, aldus Ester van Holk, locatiemanager Oostergouw. “En het is natuurlijk ook zeer relevant met het oog op de huidige arbeidsmarktsituatie. Net als alle andere instellingen in de zorgsector kunnen wij elk uur van iedere medewerker goed gebruiken.”

Duurzaamheidseffecten

Hoewel dit tijdens de challenge niet expliciet is gemeten, heeft slim incontinentiemateriaal naast de hierboven genoemde impact ook de nodige duurzaamheidseffecten. Volgens Milieuplatform Zorg bestaat 50% van de afvalstroom in verpleeghuizen uit incontinentiemateriaal. Dit betekent dat de totale afvalstroom in de verpleeghuiszorg zou kunnen verminderen met ongeveer 15%, als gevolg van een afname van het aantal verschoningen met 30%.

Samenwerking met partner voor succesvolle implementatie

Bij de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ stond nadrukkelijk niet de technologische innovatie zelf centraal, maar inpassing daarvan in de dagelijkse werkprocessen van het personeel. Elke deelnemer werd daarom geacht een duo te vormen met een partner die de technologie al bewezen effectief gebruikte.

In het geval van Evean was deze partner Philadephia Zorg, dat het slimme incontinentiemateriaal al eerder succesvol implementeerde. “Philadelphia heeft ons in contact gebracht met producent Abena en ons gedurende het gehele traject ondersteund”, verklaart Nicole Brink. “We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de ervaring en adviezen van Philadelphia. Bijvoorbeeld dat je continu aandacht moet hebben voor de teams op de werkvloer, zodat medewerkers laagdrempelig en snel hulp kunnen vragen en aangemoedigd worden in hun werk.”

Over Evean

Evean biedt zorg en ondersteuning in de kop van Noord-Holland, Zaanstreek/Waterland en Amsterdam-Noord. Naast intramurale verpleging en verzorging (Wlz), levert Evean onder andere eerstelijnsverblijf, geriatrische revalidatiezorg, thuiszorg, wijkverpleging, medisch specialistische verpleging thuis, nacht- en waakzorg, thuisbegeleiding, dagbesteding en verzorgd wonen. Evean maakt deel uit van Espria, een zorgorganisatie met 20.000 medewerkers.

Meer informatie: www.evean.nl

Over Abena

Abena is een Deens familiebedrijf met ruim 1.700 medewerkers wereldwijd. In samenwerking met het Amerikaanse technologiebedrijf MediSens Wireless ontwikkelde Abena het slimme Abena Nova incontinentiemateriaal, dat in 2017 voor het eerst uitgebreid in de praktijk werd getest door Philadelphia Zorg. In 2018 won Abena ook al de Nationale Zorginnovatieprijs met dit slimme incontinentiemateriaal.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Abena Nova Evean & Philadelphia verpleeghuis van de toekomst

Evean & Philadelphia: verpleeghuis van de toekomst

Lees meer →
Klanten aan het woord Zorginstelling Volckaert

Klanten aan het woord: Volckaert

Lees meer →
de juiste aandacht

Abena Nova contact

Lees meer →
abena nova in de praktijk slim incontinentiemateriaal digitaal

Abena Nova in de praktijk

Lees meer →
Slim incontinentiemateriaal Abena Nova

Abena Nova

Lees meer →

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: