Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Geurverwijderaar

Geurverwijderaar laat nare geuren verdwijnen

Onaangename geuren zijn aanwezig in bijna elk verzorgings- of verpleeghuis. Als zorgprofessional is het iets wat je accepteert: ‘het hoort er gewoon bij’. Maar is dat wel zo? Bij Abena vinden we van niet. Daarom hebben we een geurverwijderaar ontwikkeld, die precies doet wat zijn naam doet vermoeden: nare geuren verwijderen. In dit artikel leg ik je uit hoe het werkt, zodat ook jij binnenkort geniet van een prettige en geurloze werk- en leefomgeving. 

In deze blog vertelt productmanager Twan Peltzer je meer over onze geurverwijderaar. Wat zijn de voordelen van dit nieuwe product? Hoe werkt de geurverwijderaar precies en hoe gebruik je het?

Weg met urine- en ontlastinggeur

Bijna elke zorginstelling heeft met onaangename geuren te maken. Ten eerste op plekken waar je te maken hebt met urine of ontlasting, zoals ruimtes waar postoelen staan, cliënten verschoond worden of incontinentiemateriaal wordt verzameld. Helaas ruikt het vaak ook een beetje op plekken waar mensen met incontinentie wonen. Geur gaat immers in stoffen, meubels en andere materialen zitten.

In plaats van deze geuroverlast binnen zorginstellingen te accepteren, kun je het met de juiste aandacht ook verwijderen. Onze Geurverwijderaar verwijdert nare geurtjes van urine en ontlasting uit matrassen, meubilair, vloerbedekking en afvalbakken voor incontinentiemateriaal. 

Schoonmaakmiddel, geurneutralisator of geurverwijderaar?

Er zijn drie manieren om met geuren om te gaan. Allereerst kun je de geur wegnemen door schoon te maken. Maar het is niet reëel om een verschoonruimte telkens opnieuw schoon te maken na het verschonen. De tweede manier is de geur maskeren. Dit doe je bijvoorbeeld met een luchtverfrisser, die opgaat in luchtdeeltjes. De derde en meest effectieve manier is de geur verwijderen. Dit kun je doen met onze geurverwijderingsspray, die werkt op bacterieniveau.

De Abena Geurverwijderaar is een neutraliserende spray die geurtjes niet maskeert, maar 100 procent laat verdwijnen. De spray werkt met het zelfreinigend vermogen van de natuur, door gebruik te maken van goede bacteriën. Deze bacteriën nemen de organische voedingsbodem weg, waardoor de nare geur van urine en ontlasting verdwijnt. 

Hoe werkt de geurverwijderaar?

De nare geur in urine en ontlasting komt doordat er ammoniak in zit. In de Geurverwijderaar zitten goede bacteriën, die in staat zijn de ammoniak af te breken. Bij het sprayen van de Geurverwijderaar ontstaat een onschadelijk en geurloos gas, waardoor de onaangename geur verdwijnt en dus niet gemaskeerd wordt. De spray werkt met levende bacteriën, die actief aan de slag gaan met de aanwezige bacteriën op het moment dat ze in contact komen met ammoniak. 

Spray je op schoongemaakt oppervlak, dan kan het geen kwaad, maar doet het ook niets. Spuit je het middel op een vies oppervlak, dan komen de bacteriën het in actie en nemen de onaangename geuren efficiënt weg. 

Gebruik op texiel, matrassen, vloerbedekking en meubels

Het product is op veel plekken waar sprake is van aanraking met incontinentie te gebruiken. Bijvoorbeeld op vloerbedekking, in bedden of op rolstoelen van cliënten. Nare geuren uit afvalbakken verwijder je door te sprayen in de afvalbak nadat je het incontinentiemateriaal hebt weggegooid. Wil je geuren en vlekken uit matrassen, beddengoed of kussens halen? Spuit dan de beslapen zijde minimaal eens per week en bij het verschonen van het bed in. En gaat het om het verwijderen van geuren en vlekken uit meubilair of vloerbedekking? Ook dan is het een kwestie van minimaal eens per week het meubelstuk of de vloerbedekking inspuiten. 

De Geurverwijderaar werkt optimaal als je spuit op 50 tot 60 centimeter afstand. De spray moet vervolgens even inwerken en gaat dan zijn werk doen. Ondertussen kun jij zelf gewoon doorgaan met je dagelijkse werkzaamheden. De geur is verdwenen zodra het behandelde oppervlakte droog is. 

ABENA Microbiologische Geurverwijderaar

Voordelen van de geurverwijderaar

Tijdbesparing en minder fysieke belasting

Doordat de bacteriën het zware werk doen, bespaar je jezelf of je team een hoop gesjouw met emmers en schoonmaakmiddelen. Om het middel effect te laten hebben, hoef je zelf niet eens aanwezig te blijven. Je hoeft alleen maar te sprayen; een kleine handeling die mogelijk veel oplevert. Zeker met de huidige tijdsdruk in de zorg is dit een quick win, oftewel een kleine verandering met een grote impact. Zorgprofessionals houden tijd en energie over om te kunnen focussen op de cliënt.

Betaalbaar en zuinig in gebruik

Geuroverlast wordt op een eenvoudige, zuinige en betaalbare manier aangepakt. De korte handeling heeft hetzelfde effect op de geurbeleving als intensief schoonmaken. 

Gemakkelijk in gebruik

De geurverwijderaar is makkelijk in de bestaande werkroutine in te bouwen. Iedereen kan ermee werken en je kunt de spray op meerdere plekken gebruiken, van vloerbedekking en lakens tot matrassen en rolstoelen. 

Meer werk- en woonplezier

Om met misschien wel het grootste voordeel af te sluiten: de geurverwijderaar zorgt voor een prettige werk- en leefomgeving. Zowel zorgprofessionals als cliënten hoeven niet meer in de stank te zitten. Sterker nog, de spray heeft een aangename geur met een hint van rozemarijn en tijm. 

Onprettige geuren kunnen cliënten soms onrustig maken, dus door deze weg te nemen verbeter je de situatie voor de cliënt én je personeel. Ook bezoekers ervaren meer plezier voor hun naasten, wanneer het niet stinkt op de locatie waar hun geliefden zitten. Dit alles pak je mee wanneer je de geuroverlast aanpakt.

Dit vinden ze in de praktijk

1000023008 ABENA Microbiologische Geurverwijderaar-in-afvalbakken

We hebben onze Geurverwijderaar het afgelopen jaar getest in de praktijk, bij een instelling voor verstandelijk beperkten. Of eigenlijk: een begeleider heeft de spray getest op de dagbesteding, waar soms wel 14 verschoningen per dag voorkomen. De instelling was laaiend enthousiast en gaat het middel nu op alle locaties introduceren. 

Het doel van de test was de gebruiker te laten ervaren dat de spray de geur bij de basis afbreekt. Al bij het eerste gebruik bleek dat de penetrante geur binnen enkele minuten minder was geworden. Hun tip? Zet zo’n bus neer op essentiële plekken waar geuroverlast is en spray elke keer dat er incontinentiemateriaal wordt weggegooid even. 

Ook grip op geur?

Genoeg reden dus om onze Geurverwijderaar eens uit te proberen. Zowel je medewerkers als je cliënten (en hun bezoekers) zullen je dankbaar zijn. 

Gratis eMagazine ‘GRIP!’

Ontdek hoe andere zorgorganisaties grip krijgen op kwaliteit, tijd en kosten. Gebaseerd op visie, kennis en inzichten van vooruitstrevende zorgmanagers.

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • selectiehulp
 • Slim incontinentiemateriaal
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • selectiehulp
 • Slim incontinentiemateriaal

Vooruitstrevende continentiezorg met ABENA Nova

Prisma en ABENA werken zij aan zij om een nieuwe standaard te zetten voor continentiezorg, waarbij het welzijn van bewoners en zorgverleners voorop staat.
Lees meer

Nooit meer misgrijpen met de verbruikersmatrix

Theo (zorgspecialist van Abena) vertelt hoe hij de verbruikersmatrix heeft ingezet om te zorgen dat een van onze klanten altijd voldoende voorraad heeft.
Lees meer

Accepteer jij natte bedden bij jouw cliënt?

Bij veel zorgorganisaties komen natte bedden regelmatig voor. Theo Onderstal is ervan overtuigd dat natte bedden er niet bij horen.
Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: