Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Fecale incontinentie

Fecale incontinentie

Fecale incontinentie (of ontlastingsincontinentie) is het ongewild verliezen van ontlasting of het niet op kunnen houden van ontlasting. Ontlastingsincontinentie komt naar schatting bij 100.000 mensen in Nederland voor. Ontlastingsincontinentie kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verslapping van de kringspier. Raadpleeg altijd een arts als u last heeft van ongewild ontlastingsverlies.

Over de werking van ons darmstelsel

De darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringskanaal. Eten komt via de slokdarm in de maag en wordt vervolgens naar de dunne darm getransporteerd. In de dunne darm wordt het voedsel verteerd en de voedingstoffen uit het eten opgenomen. Onverteerbaar voedsel wordt verder in het spijsverteringskanaal getransporteerd en komt dan terecht in de dikke darm. De dikke darm onttrekt het vocht uit het onverteerbare voedsel en stuwt de voedselbrij verder naar de endeldarm. De endeldarm vormt de opslagplek voor de ontlasting totdat deze vol zit. De sluitspier zorgt er voor dat de ontlasting in het rectum blijft. Wanneer er voldoende ontlasting verzameld is in het rectum, krijg je via de hersenen een seintje om naar het toilet te gaan. Bij ontlastingsincontinentie heb je problemen met deze aandrang en verlies je ongewild ontlasting.

De bekkenbodem in relatie tot ontlastingsincontinentie
Bij het ophouden van de ontlasting spelen de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. De beddenbodem bevindt zich onder in de buikholte. De bekkenbodem is niet alleen belangrijk voor een goede stoelgang, maar ook voor het ophouden van urine. De spieren van de bekkenbodem zorgen samen met de anus voor het kunnen ophouden van ontlasting.

Oorzaken ontlastingsincontinentie

Fecale incontinentie kan veel oorzaken hebben. Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende oorzaken:

  • Overloopdiarree
  • Beschadiging of verslapping van de kringspier
  • Beschadiging van de zenuwen die de kringspier en de bekkenbodemspieren aansturen
  • Verzakking van de endeldarm
  • Chronische darmontstekingen
  • Aanhoudende dunne ontlasting of diarree
  • Spastisch bekkenbodemsyndroom

Overloopdiarree

Bij langdurige verstopping kan de dunne ontlasting langs de harde ontlasting weglekken. Dit is een veel voorkomende oorzaak van ongewild ontlastingsverlies bij ouderen.

Beschadiging of verslapping van de kringspier

De kringspier kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Denk aan complicaties na een operatie, als gevolg van een ongeluk, na seksueel misbruik, na een zware bevalling of door veroudering. Als de kringspier in de anus beschadigd is, voel je geen aandrang meer en kun je de ontlasting niet meer ophouden.

Beschadiging van de zenuwen die de kringspier en de bekkenbodemspieren aansturen

De kringspier en de bekkenbodemspieren worden door de zenuwen aangestuurd. Zenuwen kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld een operatie, ongeval of ernstige obstipatie waardoor zij geen seintjes meer kunnen doorgeven aan de spieren. Maar het kan ook veroorzaakt worden door ziekten zoals een herseninfarct of hersenbloeding, suikerziekte, multiple sclerose (MS), dwarslaesie of spina biffida (open ruggetje).

Verzakking van de endeldarm

Bij een verzakking van de endeldarm is een deel van de endeldarm door de anus naar buiten gezakt. Door het verslappen van de anale kringspieren en de bekkenbodemspieren wordt de endeldarm niet goed ondersteund en kan deze uitzakken. Dit leidt na verloop van tijd tot ontlastingsincontinentie. De oorzaken van een verzakte endeldarm zijn divers. Het kan o.a. veroorzaakt worden door langdurig persen bij obstipatie of veroorzaakt worden door een tumor of poliep in de endeldarm. Het verwijderen van de baarmoeder kan ook leiden tot een verzakking van de endeldarm. Tijdens deze operatie wordt het steunweefsel van de endeldarm gedeeltelijk verwijderd waardoor de endeldarm niet meer goed wordt ondersteund en kan uitzakken.

Chronische darmontstekingen

Bij een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerose of proctitis, raakt het slijmvlies van de endeldarm ontstoken. Hierdoor versterkt de aandrang om te ontlasten waardoor het moeilijker is om ontlasting op te houden.

Aanhoudende dunne ontlasting of diarree

Mensen die langdurig last hebben van diarree hebben vaak moeite met het ophouden van de ontlasting.

Spastisch bekkenbodemsyndroom

Dit ontstaat wanneer de bekkenbodem en de inwendige sluitspier van de anus vrijwel altijd aangespannen zijn. Mensen die last hebben van het spastisch bekkenbodemsyndroom hebben veel moeite met het kwijtraken van de ontlasting. Zij hebben vaak last van langdurige obstipatie. Hierdoor kan uiteindelijk overloopdiarree ontstaan.

Symptomen fecale incontinentie

  • Het niet kunnen ophouden van ontlasting
  • Ongewild ontlastingsverlies
  • Geen aandrang voelen om naar het toilet te gaan
  • Verlies van slijm uit de anus
  • Pijn, jeuk en een geïrriteerde huid bij de anus
  • Geen controle hebben over winden laten
  • Gevoelens van schaamte voor onaangename geur en angst voor ongelukjes

Behandeling van ontlastingsincontinentie

Ontlastingsincontinentie kan veel oorzaken hebben. Daarom heeft elke oorzaak een andere behandeling.

Ontlastingsincontinentie heeft altijd een oorzaak. Raadpleeg altijd een arts. Aan de hand van de klachten kan hij of zij de oorzaak achterhalen en de behandeling van de klachten starten.

Bescherming bij ontlastingsverlies

Incontinentiemateriaal kan een (tijdelijke) oplossing zijn. Abena heeft speciaal incontinentiemateriaal voor fecale incontinentie. Voor zwaar verlies van ontlasting maar ook voor verlies van veegjes of dunne ontlasting. Al het incontinentiemateriaal is tevens geschikt voor mensen met dubbele incontinentie. Dubbele incontinentie houdt in dat mensen zowel urine als ontlasting verliezen.

Abri-San Special: unieke inlegger voor zwaar verlies van ontlasting

De Abri-San Special is een inlegverband dat speciaal is ontwikkeld voor het opvangen van ontlasting. Dankzij de extra hoge anti-lekranden en de ingebouwde pockets is de kans op lekkage minimaal. De Abri-San Special bevat geen latex en is voorzien van een maximaal ademende AirPlus folie. Deze speciale folie houdt de ontlasting en vocht tegen, maar laat de warm lucht ontsnappen. Hierdoor gaat het materiaal bij gebruik niet broeien en is de kans op huidirritatie minimaal.

Bestel een gratis proefpakket

Probeer een van de Abena producten

Producten voor licht verlies van ontlasting

Voor de lichtere vormen van ontlastingsverlies zijn er een aantal producten geschikt. Dit is afhankelijk van de vorm en mate van ontlastingsverlies, mobiliteit en voorkeur van de gebruiker.

  • Abena Man Formula 0 is een inlegverband met hechtstrip voor mannen. Deze kan echter ook achterste voren in een goed aansluitende onderbroek worden geplakt.
  • Abri-San 6 is een inlegverband zonder hechtstrip en dient gedragen te worden in een speciale fixatieonderbroek met een breder kruisgedeelte zodat het comfortabel zit en niet doorlekt.
  • Abena Pants M0 en L0 zijn absorberende broekjes die lijken op een normale onderbroek. Zeer geschikt voor mensen met een actieve levensstijl.
  • Abri-Let Anatomic is een anatomisch gevormd inlegverband zonder plakstrip en zonder beschermzijde. Deze is uitermate geschikt voor mensen met dubbele incontinentie die af en toe veegjes of dunne ontlasting verliezen en die alleen het inlegverband willen vervangen.

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: