Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Onderzoek naar slimme drinkbeker voor dehydratiepreventie

Abena gaat Aquatime testen binnen zorgorganisaties

Ouderen hebben een verhoogd risico op dehydratie en de mogelijke gevolgen daarvan, zoals urineweginfecties, obstipatie, vallen en verwardheid. Het monitoren en stimuleren van de vochtinname met behulp van een slimme drinkbeker kan veel onnodige behandelingen, en zelfs ziekenhuisopnames, voorkomen en de werkdruk op zorgverleners verlichten.

Onlangs heeft Abena een meerderheidsbelang genomen in Aquatime, dat de slimme drinkbeker levert. Om de business case daaromheen te onderzoeken, gaat Abena Nederland pilotprojecten organiseren binnen zorginstellingen. Abena werkt op dit moment al veel samen met zorgorganisaties rond de inzet van slim incontinentiemateriaal, een reeds bewezen zorginnovatie.

Focus op medische technologie

De investering in Aquatime vloeit voort uit de strategische focus van Abena op de inzet van medische technologie in de langdurige zorg. Tijdens een internationaal zorgcongres in Slovenië wees CEO Preben Terp-Nielsen van Abena er onlangs op dat digitale zorgtoepassingen een oplossing kunnen bieden voor de grote uitdagingen waarmee we in Europa worden geconfronteerd, doelend op de combinatie van een vergrijzende bevolking met een afname van het aantal zorgverleners.

Pilotprojecten: maatschappelijke meerwaarde aantonen

In Abena’s thuisland Denemarken is de Aquatime drinkbeker al uitgebreid getest, maar in Nederland is hij pas anderhalf jaar op de markt. Distributeur Soluvation meldt dat de eerste ervaringen van cliënten en medewerkers in zorginstellingen positief zijn; zorgmedewerkers noemen tijdsbesparing en positieve effecten op het welzijn van cliënten en een verbetering van de fysieke gezondheid. Er is echter nog geen kwantitatief onderzoek gedaan. De pilotprojecten van Abena moeten daar verandering in brengen.

“Voordat je een zorginnovatie gaat opschalen moet de business case kloppen”, verklaart directeur Rob Basjes van Abena Nederland. “Dit weten we door onze ervaringen met de inzet van slim incontinentiemateriaal. Veel zorginstellingen zien de voordelen, en iedere zorgprofessional herkent de problemen rond dehydratie, maar door gebrek aan tijd en kennis is het lastig om er voldoende aandacht aan te besteden. Als de business case op papier staat, is het voor zorginstellingen een stuk makkelijker om beslissingen te nemen over het invoeren en opschalen van nieuwe digitale zorgtoepassingen.”

Aanmelden: vanaf 10-15 cliënten per zorginstelling

Zorginstellingen die de slimme drinkbeker zelf willen testen of experts die hun kennis over dehydratie willen inzetten om de business case rond de slimme drinkbeker aan te tonen, kunnen zich vanaf vandaag melden bij Abena. De belangrijkste voorwaarde voor deelname aan een pilot is dat tien tot vijftien cliënten de slimme drinkbeker gedurende minimaal drie maanden gaan gebruiken. Daarbij gaat het om cliënten voor wie de vochtinname nu met behulp van een vochtinnamelijst wordt bijgehouden of cliënten die vanwege een aandoening gebaat zijn bij voldoende vochtinname.

Wil jij de slimme drinkbeker Aquatime testen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: