Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Met datagedreven dehydratiepreventie kunnen we voorkomen dat de zorgzwaarte van cliënten toeneemt

Datagedreven dehydratiepreventie ter voorkoming van toename zorgzwaarte

Dehydratie onder ouderen is een groot probleem. Als dehydratie onopgemerkt blijft, wat vaak het geval is, neemt de zorgzwaarte van cliënten toe. Wij denken dat datagedreven dehydratiepreventie de druk op de langdurige zorg kan verminderen. Daarom investeren we in de Aquatime slimme drinkbeker. Een nieuwe digitale zorgtoepassing, die de potentie heeft om de werkdruk van zorgmedewerkers te verlichten en tegelijkertijd de zorgkwaliteit te verbeteren.

Van ouderen met dementie in een verpleeghuis heeft bijna dertig procent een verstoorde vochtbalans, zonder dat zorgmedewerkers het in de gaten hebben. Dit rapporteerden Simone Paulis MSc (verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde) en Dr. Marleen Pullens (hoofddocent Master Advanced Nursing Practice) in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. In internationale onderzoeken worden zelfs nog hogere percentages gerapporteerd, aldus de auteurs. 

Dehydratie komt niet alleen veel voor onder ouderen, maar kan ook ernstige gevolgen hebben. Denk aan verwardheid, terugkerende urineweginfecties en valincidenten. Zo leidt dehydratie indirect tot toenemende zorgzwaarte, onnodige ziekenhuisopnames en zelfs tot sterfgevallen.

Datagedreven preventie en het belang van de business case

Wij denken dat data kan bijdragen aan goede, toekomstbestendige en gepersonaliseerde zorg. En we zien steeds meer initiatieven op het gebied van datagedreven preventie. Van zorgrobot Tessa, die de zorgvraag reduceert terwijl cliënten meer zorg ervaren, tot bedsensoren om valincidenten en doorligwonden te voorkomen.

 

Als Abena investeren wij zelf ook in de ontwikkeling van digitale zorgtoepassingen én het bouwen van business cases rond deze toepassingen. Een bekend voorbeeld is ons slimme incontinentiemateriaal Abena Nova. Inzicht in de plaspatronen van cliënten creëert bewustwording over het juiste zorgmoment, waardoor zorgverleners zorg op maat kunnen bieden en tegelijkertijd minder werkdruk ervaren.  

 

Door onze ervaringen met de implementatie van Abena Nova binnen zorginstellingen, hebben we in de afgelopen jaren niet alleen geleerd dat digitale zorgtechnologie daadwerkelijk kan bijdragen aan betere zorg, lagere kosten en minder werkdruk. Maar ook hoe belangrijk het is om dit in de vorm van een business case op papier te krijgen. Zeker nu zorgkantoren steeds meer sturen op de implementatie van bewezen zorginnovaties.

 

De slimme drinkbeker in de praktijk

Zonnehuis Wiemersheerd probeerde Aquatime uit in de praktijk. In de video bespreken twee zorgverleners de voordelen van de slimme drinkbeker – voor cliënten, voor medewerkers én voor de zorginstelling.

Aquatime: slimme drinkbeker voor datagedreven dehydratiepreventie

Datagedreven dehydratiepreventie heeft, net als datagedreven continentiezorg, de potentie om de werkdruk van zorgmedewerkers te verlichten en tegelijkertijd de zorgkwaliteit te verbeteren. Onlangs heeft Abena daarom een meerderheidsbelang genomen in Aquatime, een slimme drinkbeker waarmee zorgverleners de vochtinname van cliënten nauwkeurig kunnen monitoren.

Pilotprojecten: maatschappelijke meerwaarde aantonen

In Abena’s thuisland Denemarken is de Aquatime drinkbeker al uitgebreid getest, maar in Nederland is hij pas anderhalf jaar op de markt. Distributeur Soluvation meldt dat de eerste ervaringen van cliënten en medewerkers in zorginstellingen positief zijn; zorgmedewerkers noemen tijdsbesparing en positieve effecten op het welzijn van cliënten en een verbetering van de fysieke gezondheid. Er is echter nog geen kwantitatief onderzoek gedaan. De pilotprojecten van Abena moeten daar verandering in brengen.

“Voordat je een zorginnovatie gaat opschalen moet de business case kloppen”, verklaart directeur Rob Basjes van Abena Nederland. “Dit weten we door onze ervaringen met de inzet van slim incontinentiemateriaal. Veel zorginstellingen zien de voordelen, en iedere zorgprofessional herkent de problemen rond dehydratie, maar door gebrek aan tijd en kennis is het lastig om er voldoende aandacht aan te besteden. Als de business case op papier staat, is het voor zorginstellingen een stuk makkelijker om beslissingen te nemen over het invoeren en opschalen van nieuwe digitale zorgtoepassingen.”

Aanmelden: vanaf 10-15 cliënten per zorginstelling

Zorginstellingen die de slimme drinkbeker zelf willen testen of experts die hun kennis over dehydratie willen inzetten om de business case rond de slimme drinkbeker aan te tonen, kunnen zich vanaf vandaag melden bij Abena. De belangrijkste voorwaarde voor deelname aan een pilot is dat tien tot vijftien cliënten de slimme drinkbeker gedurende minimaal drie maanden gaan gebruiken. Daarbij gaat het om cliënten voor wie de vochtinname nu met behulp van een vochtinnamelijst wordt bijgehouden of cliënten die vanwege een aandoening gebaat zijn bij voldoende vochtinname.

Wil jij de slimme drinkbeker Aquatime testen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: