Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Coronavirus

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Het voorkomen van een besmetting door het coronavirus

Het coronavirus beheerst op dit moment ons leven. In een aantal weken tijd is het virus uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie, met alle gevolgen van dien. Om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken, heeft de Nederlandse overheid een aantal forse maatregelen getroffen. Deze zijn bedoeld om het aantal besmettingen af te vlakken en over langere tijd uit te smeren, zodat ons zorgstelsel het aankan en aan blijft kunnen. 

Helaas stijgt het aantal menen dat besmet is met het covid-19 virus nog steeds en is er inmiddels een groot aantal sterfgevallen te betreuren. Wat zijn deze maatregelen precies? Wat kunnen we zelf doen in de strijd tegen corona? Bij Abena streven we naar de beste hulp bij infectiepreventie. Op deze pagina vertellen we je daarom hoe je het beste kunt handelen om een besmetting van een infectieziekte zoals het coronavirus (niet anders dan bij andere infectieziekten!) tegen te gaan en hoe te handelen in geval van een besmetting.

Ingrijpende overheidsmaatregelen

Ons allen is dringend gevraagd onszelf te houden aan de getroffen maatregelen. Zo mogen we niet met meer dan twee personen tegelijk naar buiten, moeten we 1,5 meter afstand houden van elkaar en is samenkomen in groepen verboden. En we mogen er niet zomaar op uit trekken. Alle landelijke en de meeste internationale events zijn al afgelast, denk aan het EK Voetbal, grote muziekfestivals en theatervoorstellingen. Ook sportverenigingen, horeca en scholen zijn gesloten en zelfs de eindexamens van het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door.

Poster handhygiëne

Grip op goede handhygiëne
Of bestel de gratis toolbox met alle Infographics

Maatregelen gericht op hygiëne en bezoek in zorginstellingen

Een maatregel waar we ook direct mee te maken hebben, is het feit dat verpleeghuizen en ziekenhuizen gesloten zijn voor bezoekers. Alleen in de meest dringende gevallen en in de allerlaatste levensfase mogen sommige patiënten nog bezoek ontvangen. Dit heeft veel impact op patiënten en hun naasten. Ook op het gebied van persoonlijke hygiëne zijn de adviezen helder, zowel voor zorgpersoneel als patiënten en hun families. De belangrijkste getroffen hygiënemaatregelen voor iedereen in Nederland luiden als volgt:

  • Goed en vaak handen wassen met zeep;
  • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar;
  • In je elleboog hoesten en niezen;
  • Papieren zakdoekjes gebruiken en deze direct na gebruik weggooien;
  • Geen handen schudden.

Mondneusmaskers (mondkapjes) bestellen

Kwalitatief hoogwaardige FFP2 ademhalingsbeschermingsmaskers en IIR mondneusmaskers: bescherm jezelf en anderen.

Besmetting en het voorkomen hiervan

De genoemde maatregelen zijn zoals gezegd gericht op het voorkomen van besmetting. Hoe verloopt dit proces van besmetting bij virussen én in het geval van dit specifieke Coronavirus precies?

Meestal komt overdracht door persoonlijk contact tussen mensen en/of dieren. Buiten het lichaam kan een virus niet goed overleven, de mens is de gastheer in deze.  Het Coronavirus kan echter enige tijd buiten het lichaam overleven, op het ene materiaal langer dan op het andere. Zorg daarom altijd voor een goede basishygiëne. Basishygiëne houdt in goede handhygiëne én goede persoonlijke hygiëne.

Basishygiëne

Was je handen direct nadat je objecten buitenshuis aangeraakt hebt. Handen zijn immers een grote bron van bacteriën. En bacteriën zijn de perfecte gastheer voor virussen als het Coronavirus. Beperk verder het fysiek persoonlijk contact, ook met gezinsleden die klachten hebben. Zo verklein je de kans op overdracht van het Coronavirus en andere ziekteverwekkers. Meer informatie over een goede basishygiëne lees je hier.

Wat kun je zelf doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste aandachtpunten, adviezen en leefregels, zijn de volgende:

  • Blijf zoveel mogelijk binnen en ontvang geen bezoek;
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Was je handen vaak en goed;
  • Hoest of nies in je elleboog of een papieren zakdoek;
  • Heeft iemand uit je gezin koorts? Blijf dan allemaal thuis;
  • Volg de richtlijnen van de overheid!

 

Meer informatie over een goede basishygiëne lees je hier.

Abena's

4 gouden regels

Abena gouden regels voor infectiepreventie in zorginstellingen

Samen zorgen voor een schone en veilige zorgomgeving

Abena gouden regel 1 voor infectiepreventie in zorginstellingen

Vuil versus schoon

Samen zorgen voor een schone en veilige zorgomgeving

Abena gouden regel 2 bij infectiepreventie in zorginstellingen

Schoonmaken of weggooien

Wat vuil is moet je OF schoonmaken OF weggooien.

Abena gouden regel 3 bij infectiepreventie in zorginstellingen

Basishygiëne op orde

Zorg voor een GOEDE persoonlijke hygiëne en handhygiëne.

Abena gouden regel 4 bij infectiepreventie in zorginstellingen

Bescherm jezelf

Gebruik de JUISTE beschermende kleding en de JUISTE handschoenen.

Vier gouden regels van Abena

Een besmetting is de overdracht van ziekteverwekkers. Om besmetting te voorkomen, is het dus allereerst belangrijk te weten hoe je ziekteverwekkers overdraagt. Bekijk in het filmpje hieronder hoe zorgprofessional Kristel onbedoeld een bron van infecties kan zijn.

Alleen samen kunnen we dit virus ons land uit helpen. Samen kunnen we zorgen voor een minimale kans op overdracht van ziekteverwekkers. Neem daarom altijd de vier gouden regels van Abena in acht. 

 

Vies versus schoon: een schone leefomgeving draagt bij aan infectiepreventie

Ook een schone omgeving verkleint de kans op overdracht van ziekteverwekkers. Er zijn verschillende producten en manieren om een werk- en leefomgeving schoon te houden. Bij Abena geven we graag tips en advies welke producten en methodes je het beste toe kunt passen om infecties buiten de deur te houden.

Meer aandacht voor infectiepreventie door het coronavirus

Het is belangrijk om te weten dat het voorkomen of omgaan met het coronavirus niet anders is dan een ander virus. Denk hierbij aan het norovirus (veroorzaakt buikgriep) of het influenzavirus (veroorzaakt griep). Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de gevolgen van het coronavirus, Chinese autoriteiten doen hier momenteel volop onderzoek naar, maar de gevolgen van bijvoorbeeld de griep zijn minstens zo serieus te nemen.

Als specialist in infectiepreventie zijn wij blij met de aandacht die het virus krijgt, omdat het belang van infectiepreventie en het opvolgen van hygiënerichtlijnen nog hoger op de agenda staan van zowel particulieren als organisaties. Bij Abena helpen we graag om de verspreiding van infecties tegen te gaan. We helpen je alert te zijn op de overdracht van ziekteverwekkers, de juiste maatregelen te nemen en de juiste producten te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans op besmetting.

Abena, de beste hulp bij infectiepreventie

Wil je meer informatie over infectiepreventie of richtlijnen hoe te handelen bij uitbraak van een infectie? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag met:

  • advies rondom hygiëneprotocollen voor zorgverleners en facilitair medewerkers
  • advies rondom producten voor infectiepreventie en schoonmaak
  • advies met betrekking tot basishygiëne: handhygiëne en persoonlijke hygiëne
  • advies over handschoenen en andere beschermingsproducten
  • instructies voor het aan- en uitrekken van beschermende kleding
  • in geval van een uitbraak: welke richtlijnen moet je volgen en welke producten kun je het beste inzetten?

Aanbevolen producten

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: