Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Meer schoonmaken, minder desinfecteren

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Meer schoonmaken, minder desinfecteren

Momenteel worden er veel protocollen gemaakt inzake infectiepreventie m.b.t. de huishoudelijke dienst. In deze protocollen staat hoe je een besmette ruimte moet ontsmetten, maar vaak staat niets over het voorkomen van de verspreiding vermeld. Het is voor de medewerker vaak niet helemaal duidelijk dat dit protocol bedoeld is voor besmette ruimten waar een uitbraak of besmetting heeft plaatsgevonden. Deze protocollen zijn niet bedoeld voor de dagelijkse, reguliere reiniging en desinfectie. Schoonmaken is belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen. Preventie begint bij de schoonmaak. Hiervoor is alles desinfecteren echt te veel van het goede en is vaker schoonmaken (ziektekiemen verwijderen) het beste advies. Lees er alles over in dit artikel.

Desinfecteer alleen bij besmetting

Velen weten het verschil niet tussen reinigen (het verwijderen van ziektekiemen door bijv. afnemen) en desinfecteren (het doden van ziektekiemen). Medewerkers van de facilitaire dienst krijgen opdracht om alle deurklinken, contactpunten en oppervlakten etc. iedere keer te desinfecteren.

Of medewerkers gaan zelf desinfecteren in plaats van afnemen, tenminste, dat dénken ze. Want hier wordt namelijk van alles voor gebruikt: van Dettol tot chloor voor de consumentenmarkt, tot desinfectiedoekjes. Ook wordt de methode niet goed toegepast of de inwerktijd niet in acht genomen. Met als gevolg dat er én niet goed wordt gereinigd én ook niet goed gedesinfecteerd!

 

Het advies is om niet preventief te desinfecteren. De redenen daarvoor zijn:

 
  1. De desinfectiemiddelen raken op met als gevolg dat er geen desinfectans meer is als het wél echt nodig is, als er echt een besmetting is.
  2. Het creëert van schijnveiligheid. Afnemen met een desinfectiemiddel werkt niet, zeker niet bij een virus. Om een virus te doden moet een desinfectiemiddel minimaal een minuut inwerken, bij gebruik van een chlooroplossing is dit zelfs 5 minuten. Door te reinigen met een desinfectiemiddel dood je dus nooit alles omdat de inwerktijd niet in acht wordt genomen.
  3. Het creëert resistentie.

Let op: Dit betreft enkel de dagelijkse, reguliere schoonmaak. Deze wordt nu overal in frequentie verhoogd, ter voorkoming van verspreiding via de omgeving. Bij een besmetting wordt er een ander protocol toegepast en is desinfecteren natuurlijk wel noodzakelijk.

Kortom: veelvuldig reinigen is het advies

Het advies is om voorwerpen die vaak worden aangeraakt, zeker door meerdere mensen, vaker en hygiënischer te reinigen dan anders, het liefst met een disposable microvezeldoek. Dat geldt onder meer voor:
 
  • Kranen
  • WC-bril en doorspoelknop
  • Sanitair
  • Lichtknoppen en liftschakelaars
  • Deurknoppen en -klinken (ook bijvoorbeeld van de koelkast)
  • Koffiezetapparaten
  • Trapleuningen
  • (Eet)tafels en werkoppervlaktes
  • Het aanrecht
  • Deurbellen
  • (Mobiele) telefoons en touch-screens
  • Toetsenborden en computermuizen

Infectiepreventiecheck

Wil jij weten hoe het binnen jouw organisatie gesteld is met hygiëne en infectiepreventie? En hoe je je collega’s het beste mee kunt nemen in dit verhaal? Vraag een gratis infectiepreventiecheck op locatie aan. Zodat jouw organisatie grip krijgt op infecties. Want jouw cliënten verdienen de beste zorg!

Verwijderen van micro-organismen door schoonmaken

Een voorwaarde voor het verwijderen van bijvoorbeeld bacteriën en virussen is natuurlijk dat er goed wordt schoongemaakt. Bij goed schoonmaken wordt niet alleen de voedingsbodem weggehaald, maar ook een groot deel van de micro-organismen.

Gebruik voor het schoonmaken een vochtige disposable microvezeldoek. Na gebruik de doek weggooien. Een goede kwaliteit disposable microvezeldoek, op de juiste manier gebruikt, verwijdert nagenoeg alle vervuiling en bacteriën en zorgt dat er geen voedingsbodem voor ziektekiemen overblijft.

Waarom is goed schoonmaken zo belangrijk?

  • Het kan niet goed genoeg benadrukt worden: een goede schoonmaak is de basis van het totale hygiëneplaatje. Het is de fundering. Als een flatgebouw een slechte fundering heeft zal het instorten. Zo ook bij de schoonmaak. Door middel van schoonmaken wordt vervuiling weggehaald. Wat voor ons mensen vervuiling is, is voor micro-organismen een feestje. Als je de vervuiling wegneemt door goed schoon te maken, haal je de voedingsbodem van deze ziekmakende organismen weg. Daarnaast neem je ook een groot deel van de micro-organismen zelf weg. Maak je op de juiste manier schoon, bijvoorbeeld met professionele microvezeldoeken, dan verwijder je ongeveer 98% van de vervuiling en micro-organismen.
  • Ook zorgt vervuiling ervoor dat een desinfectans zijn werk niet goed kan doen. Een desinfectans is dan ook een slecht schoonmaakmiddel. Als je het wel als schoonmaakmiddel gaat gebruiken en daarbij ook nog denkt dat het gaat desinfecteren, dan kom je bedrogen uit. Tijdens het schoonmaken zal de desinfectans inactief worden door de vervuiling. Van desinfectie zal dus geen sprake meer zijn.
  • Als je desinfectantia gebruikt, let dan goed op de gebruiksaanwijzing op het product. De effectiviteit van desinfectantia hangt af van de inwerktijd. Te korte inwerktijd zorgt er vaak voor dat een desinfectie niet slaagt. Ook (te veel) verdunnen met water kan leiden tot een minderde werkzaamheid. Verdun een product alleen als dit op de verpakking staat volgens de handleiding.
  • Daarnaast zijn nog verschillende situaties van invloed op de werkzaamheid. De temperatuur en vooral de aanwezigheid van bijvoorbeeld huidschilfers, etensresten, planten resten, enzovoort. Door contact hiermee kan de werkzaamheid van het middel minder worden. Daarom is het belangrijk voor het desinfecteren schoon te maken met water en zeep of allesreiniger, bij voorkeur met een disposable microvezel.
  • Extra voordeel hiervan is dat een deel van de micro-organismen al bij het schoonmaken verdwijnen.
  • Het gebruik van desinfecterende middelen kan nadelen met zich mee brengen. Fout gebruik van deze middelen helpt niet tegen micro-organismen. Het gebruik kan dan een veilig gevoel geven terwijl er nog steeds schadelijke micro-organismen zijn. Fout gebruik kan ook schadelijk zijn voor mensen. Er ontstaan dan bijvoorbeeld irritaties of allergische reacties op de huid. Het is mogelijk dat micro-organismen resistentie ontwikkelen door (niet nauwkeurig) gebruik van desinfecterende middelen. De middelen hebben dan geen desinfecterende werking meer. Desinfecterende middelen werken ook tegen onschadelijke en nuttige micro-organismen die ons beschermen tegen schadelijke micro-organismen.
  • Een desinfecterend middel kan bij fout gebruik (bijvoorbeeld door te weinig verdunnen) ook gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. De gezondheidsrisico’s hangen af van het type middel en het gebruik. Voorkomende gezondheidsrisico’s zijn geïrriteerde slijmvliezen, huid en ogen of allergische reacties op de huid. Desinfecterende middelen zijn veilig als u ze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt. De fabrikant doet de gebruiksaanwijzing altijd bij het desinfectiemiddel. Veel mensen weten niet dat ze desinfecterende middelen in huis hebben en gebruiken. Op een desinfecterend middel staat vaak dat het werkt tegen micro-organismen. Bijvoorbeeld met de woorden “desinfecterend” of “anti-bacterieel”. Middelen met een toelatingsnummer zijn getest op veiligheid voor mens en milieu*.
    (bron: Jaap Niezen).

Desinfectie toch nodig? Let dan op de volgende punten:

  • Check of het middel geschikt is voor het doden van het virussen, dus ook het coronavirus
  • Draag de juiste persoonlijk beschermingsmiddelen
  • Maak het te desinfecteren oppervlak goed schoon
  • Lees de gebruiksaanwijzing van het desinfectiemiddel
  • Voer de desinfectie uit volgens gebruiksaanwijzing
  • Maak het te desinfecteren oppervlak voldoende nat met de desinfectans zodat het oppervlak nat blijft gedurende de inwerktijd
  • Desinfecteer het liefst met disposable doeken
  • Doe de doeken in een, het liefst anders gekleurde, afvalzak
  • Verwijder in de juiste volgorde de PBM’s
  • Was of desinfecteer je handen

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Een incompany training over de noodzaak van infectiepreventie, het voorkomen van overdracht van ziekteverwekkers en het beschermen van jezelf en de cliënten. Met concrete praktijkvoorbeelden en kennis quiz.

Hieronder nog een paar algemene adviezen:

  • Verwijder tijdschriften, kranten etc. uit wachtkamers en andere ruimtes;
  • Sluit vuilniszakken met gebruikte beschermingsmiddelen. Afvalzakken of waszakken nooit in elkaar persen, de ziektekiemen vliegen dan de lucht in.
  • Gebruik disposable materiaal, of reinig en droog elke dag de materialen die voor de reiniging gebruikt worden.
  • Ventileer werkplekken door bijvoorbeeld ramen open te zetten of anders door goed onderhouden airconditioningsystemen.

Mobieltje schoonmaken

Hoe viezer een oppervlak, hoe langer bacteriën daarop kunnen overleven. Dat geldt ook voor mobiele telefoons. De mobiele telefoon wordt vaak aangeraakt met handen en gezicht (oren). De telefoon is ook nog eens warm en wrodt vaak in een broekzak gestoken. Dat is de ideale groeitemperatuur voor bacteriën en ziektekiemen. Door de telefoon goed te reinigen, verklein je het risico op besmetting. Het advies is om daarvoor een disposable microvezeldoek te gebruiken. De microvezeldoek  vochtig maken met een beetje water. Abena disposable microvezeldoeken verwijderen 99,99% van de bacteriën en vervuiling van het scherm, zo kunnen virusdeeltjes zich niet goed hechten aan hun gastheer de bacterie.

infectiepreventie virus bacterien op smartphones telefoons

Desinfecterende handgel is ongeschikt voor mobieltjes

De telefoon ontsmetten met handgel  is geen goed idee. Dit kan er juist voor zorgen dat het voor virussen en bacteriën makkelijker wordt om op een telefoon te overleven: Handgel bestaat uit alcohol en een laagje vet met verzorgende bestanddelen die ervoor zorgen dat de alcohol je handen niet uitdroogt. Als je dit gebruikt voor je telefoon, dan verdampt de alcohol maar blijft het vetlaagje zitten. Vuil blijft dan juist aan je telefoon plakken. Daarnaast zijn handgels en schoonmaakmiddelen vaak te agressief voor het materiaal van een mobieltje. Gebruik van een vochtig microvezeldoek kan geen kwaad.

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

handhygiene zorg

Handhygiëne

Lees meer
Door hygiënisch te werken kunt u voorkomen dat ziekteverwekkers die infecties veroorzaken worden overgedragen

Persoonlijke hygiëne

Lees meer
WIP richtlijnen Urinelozing en stoelgang

WIP richtlijnen: urinelozing en stoelgang

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: