Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Beschermende kleding

Abena infectiepreventie zorginstellingen verpleeghuizen

Waarom beschermende kleding?

Je wilt cliënten zoveel mogelijk het gevoel van thuis geven, ze wonen immers in een instelling. Daarom kan het dragen van handschoenen en beschermende kleding een barrière zijn, omdat dit een klinisch gevoel kan geven. Lees in dit artikel wanneer en hoe je beschermende kleding gebruikt, én wat het belang ervan is.

Waar je misschien niet bij stilstaat is dat je een beroepsziekte kunt oplopen door een infectie op het werk. Het in aanraking komen met allerlei bacteriën, virussen en parasieten (biologische agentia) wordt door de Inspectie Gezondheidszorg gezien als één van de meest voorkomende arbeidsrisico’s in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Het dragen van beschermende kleding draagt bij aan infectiepreventie in zorginstellingen.

Wat valt er onder beschermende kleding?

  • HandschoenenHandschoenen worden gedragen indien er risico is op het in contact komen met lichaamsvloeistoffen, zoals urine, ontlasting, bloed en braaksel.
  • Halterschorten: Halterschorten worden gedragen indien er risico is op het in contact komen met lichaamsvloeistoffen, zoals urine, ontlasting, bloed en braaksel. Het schort beschermt de kleding tegen lichaamsvloeistoffen en nat worden bij bijvoorbeeld het douchen van cliënten.
  • Isolatiejassen: Isolatiejassen worden alleen bij specifieke indicaties gebruikt.
  • MondneusmaskersMondneusmaskers zijn onder te verdelen in medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Beschermbrillen of gezichtsbeschermer: Draag een beschermbril of gezichtsbeschermer wanneer er kans is dat lichaamsvocht in de ogen spat.

Uitbraak infectieziekten

IG Infectiepreventie Grip op uitbraak van infectieziekte 1
Of bestel de gratis toolbox met alle Infographics

Wanneer draag je beschermende kleding?

Maar wanneer gebruik je nu wat? In de praktijk is het misschien niet altijd duidelijk wanneer je welk persoonlijk beschermingsmiddel gebruikt. Draag je wel of geen chirurgisch mondmasker bij MRSA? Welke handschoenen zijn geschikt voor zorghandelingen? Moet ik een schort aan of een isolatiejas? Om dit in één oogopslag duidelijk te maken, hebben wij een infographic gemaakt, waarop de WIP-richtlijn “Persoonlijke Beschermingsmiddelen” is samengevat.

Gebruik beschermende kleding eenmalig

Om het verspreiden van ziekteverwekkers tegen te gaan, mag beschermende kleding maar éénmalig gebruikt worden. Het lijkt een open deur, maar in de praktijk is hier nogal eens verwarring over. 

Er wordt vaak gedacht dat beschermende kleding cliëntgebonden is. Dat is echter niet juist. Het is in feite handeling gebonden. 

Nadat beschermende kleding éénmaal gebruikt is, is de buitenzijde gecontamineerd (vervuild). Ook al is dit niet altijd met het blote oog zichtbaar!

Aan- en uittrekken van beschermende kleding

In de video hieronder legt Lizzy Bruno, Productmanager, uit hoe je de beschermende kleding van Abena aan- en uittrekt. Vooral het uittrekken (vanaf 01.25 in de video) verdient extra aandacht, omdat na gebruik de beschermende kleding ‘vervuild’ is en je niet wilt dat dit in aanraking komt met je huid of kleding.

Uit ons kenniscentrum

waarom een mondneusmasker of mondkapje belangrijk is

Mondneusmasker

Lees meer
Dé nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen antimicrobiele handschoenen

Antimicrobiële handschoenen

Lees meer
Proefpakket aanvraag Abri Bag beschermzak​

Whitepaper handschoenen

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: