Alles voor hygiëne en infectiepreventie in de zorg
- Frank Smedts
- september 16, 2021
Toolbox voor zorgprofessionals
Handige tools die je helpen om problemen rondom infecties aan te pakken.

Een veilige zorgomgeving
begint bij hygiëne en infectiepreventie
Samen werken aan grip op infecties
Dat het onderwerp infectiepreventie veel aandacht verdient, is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Iedereen kent inmiddels het belang van hoesten en niezen in je elleboog, minder handen schudden en regelmatig je handen wassen of desinfecteren. Maar een van de basisvoorwaarden voor goede infectiepreventie is het creëren van een schone werkomgeving. En daar kan Abena bij helpen.
Met de juiste kennis, kunde en middelen kunnen we samen meer grip krijgen op hygiëne en infecties voorkomen. Daarom hebben wij op deze pagina de beste hulp voor je op een rijtje gezet.
De beste hulp bij hygiëne en infectiepreventie
Infectiepreventie is er in vele vormen. Denk aan het toepassen van de juiste handhygiëne en het extra en effectief reinigen van oppervlaktes. Slechts enkele aandachtspunten voor een veilige en schone zorgomgeving. Hieronder hebben we alle tools voor je verzameld om infectiepreventie op jouw werkplek, in jouw team of jouw organisatie direct te kunnen toepassen. En je collega’s bewust te maken van het feit dat ook zij kunnen bijdragen aan een schone en veilige leef- en werkomgeving. Met de juiste kennis, kunde en middelen kunnen we samen meer grip krijgen op infecties.
Hoe kunnen we je helpen?
Verrijk je kennis over hygiëne en infectiepreventie
In ons kenniscentrum hebben we alle belangrijke info voor je verzameld. Van hygiënisch werken, tot de verschillende infectieziekten.
Download handige en gratis tools
Dowload de gratis toolbox, of handige infectiepreventie infographics en deel ze met collega’s.
Zorg voor de juiste producten.
Waar moet je op letten en welke producten heb je nodig? Lees alles over producten, zoals het speciale noroviruspakket.
Vraag professionele ondersteuning op locatie aan
Doe de infectiepreventiecheck op locatie of vraag naar de infectiepreventietraining voor groepen.
Hands-on infectiepreventie in jouw organisatie?
28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie
In beeld: Do's en Don'ts binnen Infectiepreventie
Er komt veel kijken bij Hygiëne en Infectiepreventie. Daarom hebben we een aantal do’s en don’ts op een rij gezet. Zo kun je snel en eenvoudig zien wat er vaak fout gaat, én hoe je op een laagdrempelige manier een verbeterslag kunt maken wanneer het gaat om hygiëne en infectiepreventie binnen jouw organisatie.
How to: Jaspers tips voor een betere infectiepreventie
How not to: herkenbare situaties op de werkvloer
Incontinentiemateriaal verschonen
Je kent het wel. Heb je net een inco vervangen, staat geen afvalbak… En je hebt óók geen plastic zakje bij je. Nou ja, dan maar even op de grond gooien, toch?
Fout. Door het op de grond gooien van incontinentiemateriaal verspreid je bacteriën. En moet de vloer gereinigd worden na aanraking met het incontinentiemateriaal. Daarom raden we aan om altijd vóór het verschonen te kijken of alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. En dat bespaart ook een rondje boenen van de vloer.
Tussendoor reinigen met een vaatdoek
Oei, een cliënt heeft geknoeid! Laten we dat maar even snel opruimen voordat het werkelijk overal zit. In de gauwigheid pak je een vaatdoekje en maak je schoon. Helemaal opgelost, niet waar?
Fout. Een vaatdoek is niet voldoende om vuil te verwijderen. In tegenstelling: veelal wordt het vuil juist alleen verplaatst door de vaatdoek. Je kunt beter kiezen voor een disposable of wasbare microvezeldoek. Door de unieke structuur neemt deze het vuil daadwerkelijk weg. Denk je er wel aan om de wasbare microvezeldoek regelmatig en na gebruik op minstens 60 graden te wassen?
Infectiepreventiecheck
Wil jij weten hoe het binnen jouw organisatie gesteld is met hygiëne en infectiepreventie? En hoe je je collega’s het beste mee kunt nemen in dit verhaal? Vraag een gratis infectiepreventiecheck op locatie aan. Zodat jouw organisatie grip krijgt op infecties. Want jouw cliënten verdienen de beste zorg!
De beste hulp met producten voor infectiepreventie
Bij Abena helpen we zorg- en facilitair professionals graag om de verspreiding van infecties tegen te gaan. Dat doen we door onze kennis met zorgprofessionals te delen. We helpen je alert te zijn op de overdracht van ziekteverwekkers, de juiste maatregelen te nemen en de juiste producten te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans op besmetting.
Abena biedt een brede range aan beschermingsproducten en producten die zorgdragen voor een goede hygiëne op leef- en werkplek.
Beschermzak postoel/bedpan
Abri-Bag: zakken met absorberende inlegger voor de opvang van urine en/of ontlasting.
Mondmaskers
Verschillende gecertificeerde mondneusmaskers die de mond- en neusslijmvliezen beschermen tegen infectieziektes.
Beschermende kleding
Kleding die bescherming biedt tegen overdracht van ziekteverwekkers en schadelijke stoffen.
Handschoenen
Handschoenen van kwalitatief hoogwaardige nitril voor goede bescherming en een hoog draagcomfort.
Facilitaire producten
Producten die bijdragen aan een hygiënische omgeving. Van hygiënepapier en koffiebekers tot afvalzakken en schoonmaakmiddelen.
Norovirus pakketten
Pakket met alle producten die nodig zijn bij een verdenking of vastgestelde uitbraak van het norovirus.