Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Wassen, aankleden, eten geven en verschonen. Het zijn stuk voor stuk basishandelingen waarbij je direct contact hebt met je cliënt en waarbij het belangrijk is de kans op infecties te minimaliseren. Infectiepreventie heeft dan ook alles te maken met basiszorg, wat precies de reden is dat wij dit onderwerp hoog op de agenda hebben. We helpen zorginstellingen bij het verhogen van hun zorgkwaliteit en geven incompany trainingen, waaronder onze basistraining Infectiepreventie.

Waarom is infectiepreventie zo belangrijk? Wat leer je als zorgmedewerker in deze training, hoe gaan we precies te werk en wat vinden ex-deelnemers van de training? Lees verder en ontdek wat de infectiepreventietraining van Abena jou en je collega’s kan brengen.

Het belang van infectiepreventie

Het antwoord op de vraag waarom infectiepreventie belangrijk is, is simpel. In de eerste plaats wil je infecties voorkomen om cliënten, jezelf en je gezin thuis te beschermen! Niemand zit te wachten op infecties die mee naar je werk of juist mee naar huis genomen worden. Een tweede reden voor infectiepreventie is dat infecties hoge kosten met zich meebrengen. Personeel wordt ziek, roosters moeten worden aangepast, je moet beschermingsmateriaal aanschaffen, bewoners kunnen niet naar de dagbesteding en ga zo maar door. En dan is er nóg een goede reden: met infectiepreventie dammen we de toenemende antibioticaresistentie in. De verwachting is dat we over tien jaar misschien geen antibiotica meer hebben die werkt voor de meest eenvoudige infecties zoals een blaasontsteking. Dus moeten we nú zorgen voor minder infecties, zodat er minder antibiotica nodig is en we straks nog steeds gebruik kunnen maken van deze antibiotica.

Infectiepreventie in verpleeghuizen en zorginstellingen

Blaasontsteking. Het norovirus. Infecties liggen continu op de loer. Niet alleen in ziekenhuizen, waar volop richtlijnen en protocollen zijn voor infectiepreventie, maar ook in andere zorginstellingen waar mensen wonen die niet ziek zijn. Voor bewoners en medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen is een veilige en gezonde leef- en werkomgeving noodzakelijk, iets waar ook de gezondheidsinspectie steeds meer op let. Reden te meer voor Abena om het onderwerp infectiepreventie actief onder de aandacht te brengen bij zorginstellingen! Want iemand verzorgen met lange acrylnagels? Gebruikt incontinentiemateriaal op de grond gooien? Dat gebeurt nog te vaak, met alle risico’s van dien.

Hands-on training

We hoeven jou niet te vertellen dat de meeste zorgmedewerkers betrokken en toegewijde mensen zijn. De weinige tijd die ze over hebben, besteden ze liever aan extra zorg voor cliënten dan aan ellenlange bijeenkomsten of theoretische trainingen. Bij Abena kiezen we dan ook bewust voor een efficiënte en praktische training waarin we zorgpersoneel bewust maken van het belang van infectiepreventie. We hebben herkenbare infographics gemaakt, waarmee we op een eenvoudige en snelle manier uitleggen wat je moet doen bij een uitbraak, waar je op moet letten, welke beschermende kleding je moet dragen et cetera. In onze training infectiepreventie geven we volop voorbeelden en maken we zaken duidelijk met filmpjes. Zo vergroten we de kennis van zowel het management als uitvoerend personeel.

Onze aanpak bij trainingen geven

Wat we altijd doen voorafgaand aan de training is een gesprek met de zorginstelling voeren. Wat is de behoefte en wat willen we bereiken? Wat is het kennisniveau van de medewerkers en zijn er al richtlijnen binnen de organisatie? De training is altijd afgestemd op de protocollen en richtlijnen die ter plekke gelden. Verder is het belangrijk, ook voor de draagkracht, dat het management erachter staat. Als ze van bovenaf zeggen dat acrylnagels toegestaan zijn, hebben andere richtlijnen weinig zin. Infectiepreventie werkt alleen als iedereen meedoet. Daarom staat onze training zo dicht bij de praktijk en is hij interactief, zodat je meteen feedback krijgt en de betrokkenheid van zorgmedewerkers maximaal is. bescherming. Zo simpel is het.

"Een efficiënte en praktische training waarin we zorgprofessionals bewust maken van het belang van infectiepreventie."
lizzy bruno
Lizzy Bruno, Product Manager Abena

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Een incompany training over de noodzaak van infectiepreventie, het voorkomen van overdracht van ziekteverwekkers en het beschermen van jezelf en de cliënten. Met concrete praktijkvoorbeelden en kennis quiz.

Ervaringen van eerdere deelnemers

Al meer dan 1500 mensen hebben we getraind, bij diverse instellingen. Zo volgden enkele honderden medewerkers van zorginstelling ’s Heeren Loo begin 2019 onze infectiepreventietraining. De reacties die we terugkrijgen zijn heel wisselend. Veel groepen doen enthousiast mee omdat ze situaties herkennen. Sommige mensen geven aan dat ze zinvolle dingen geleerd hebben die ze voorheen nog niet wisten. En soms ontstaat er ook discussie, omdat zorgmedewerkers hun instelling graag huiselijk houden en het dragen van maskers, schorten en handschoenen afstandelijk vinden. Als we hen dan toch overtuigen van het feit dat ze er zichzelf én de bewoners mee beschermen en oplossingen vinden die de huiselijkheid ten goede komen, geeft dat veel voldoening. Zo bedachten we laatst samen met de klant een transparant schort dat niet opvalt en zodoende niet geassocieerd wordt met het ziekenhuisgevoel. Dat zijn de succeservaringen waar we het voor doen.

Uit onze blog

  • Alles
  • Actueel
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Expertise
  • Innovatie
  • Slim incontinentiemateriaal
Alles
  • Alles
  • Actueel
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Expertise
  • Innovatie
  • Slim incontinentiemateriaal

Nooit meer misgrijpen met de verbruikersmatrix

Theo (zorgspecialist van Abena) vertelt hoe hij de verbruikersmatrix heeft ingezet om te zorgen dat een van onze klanten altijd voldoende voorraad heeft.
Lees meer

Accepteer jij natte bedden bij jouw cliënt?

Bij veel zorgorganisaties komen natte bedden regelmatig voor. Theo Onderstal is ervan overtuigd dat natte bedden er niet bij horen.
Lees meer

Drijfveren en drempels voor implementatie MedTech

Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit ...
Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: