Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Training in infectiepreventie: smeed het ijzer nu het heet is

Vanboeijen smeedt het ijzer nu het heet is. Door middel van een infectiepreventietraining zetten ze medewerkers op een interactieve manier aan het denken over het belang van infectiepreventie. Ze raden het iedere organisatie aan dit ook te doen.

Training in infectiepreventie: Vanboeijen smeedt het ijzer nu het heet is

Infectiepreventie is topprioriteit geworden in coronatijd. Ook nu zien we het aantal besmettingen weer stijgen. Infectiepreventie is niet iets van coronatijd, het is iets van alle tijden. Want ook infectieziektes als het norovirus eisen ieder jaar hun tol.

Daarom smeedt Vanboeijen het ijzer nu het heet is. Met een infectiepreventietraining zetten ze medewerkers op een interactieve manier aan het denken over het belang van infectiepreventie. Ze raden het iedere organisatie aan dit ook te doen.

Een interactieve training, met drie workshops

De training werd georganiseerd door de kwaliteitsverpleegkundigen en de werkgroep infectiepreventie. Kwaliteitsverpleegkundige Margareta legt uit: “We zijn doeners, dus deze dag is zoveel mogelijk ingericht op een actieve bijdrage”. De dag bestond uit drie onderdelen: 

 1. Een klinische les vanuit Abena
 2. Drie rondes van interactieve workshops
 3. Een gezamenlijke afsluiting.

Dag start – klinische les infectiepreventie Abena

Het doel? Alle neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Waarom is infectiepreventie belangrijk, ook na corona? Een korte toelichting over het belang van persoonlijke hygiëne, de verschillende infectieziektes en de vier gouden infectiepreventieregels van Abena gaf de dag een kickstart.
De ‘live’ bacterietest schudde het publiek echt wakker. Met een apparaat werd tijdens de klinische les gemeten hoe schoon oppervlaktes waren. Dit apparaat liet zien dat een ring tussen de 600 en 8000 RLU (relative light units) bevat, terwijl een oppervlak als ‘schoon’ beschouwd wordt bij 0-30 RLU. Een mooi voorbeeld dat liet zien waarom het dragen van bijvoorbeeld ringen tijdens zorghandelingen en infectiepreventie niet samengaan.

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Een incompany training over de noodzaak van infectiepreventie, het voorkomen van overdracht van ziekteverwekkers en het beschermen van jezelf en de cliënten. Met concrete praktijkvoorbeelden en kennis quiz.

Workshops - drie interactieve sessies over infectiepreventie

Lange presentaties en veel informatie zijn niet erg inspirerend. De drie workshops die Vanboeijen had georganiseerd daarentegen wel.

 • Workshop 1: handhygiëne
  Handhygiëne is de basis van infectiepreventie. Via de handen worden namelijk veel infectieziektes overgedragen. Door een blacklight konden medewerkers zien welke plekken ze misten bij het desinfecteren van de handen. Confronterend, want veelal worden de zelfde plekken zoals de duimen en de bovenkant van de vingers niet goed geraakt bij het desinfecteren. Daarom blijft handhygiëne een belangrijk onderdeel van trainingen, ondanks dat het vaak besproken wordt.
 • Workshop 2: infectiepreventie tijdens algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL)
  Je ziet het vaak, vervuild incontinentiemateriaal dat op de grond belandt of een vies doekje op het aanrecht. Het zijn voorbeelden van situaties die vaak niet bewust ontstaan, maar die een groot gevaar vormen voor infectiepreventie. Aan de hand van korte filmpjes gingen de medewerkers in gesprek over verschillende ADL-casussen, waarbij natuurlijk de vraag “wat kan hier beter op het gebied van infectiepreventie?” centraal stond.
 • Workshop 3: beschermende kleding
  Beschermende kleding is essentieel om verspreiding van infecties tegen te gaan of een verdere uitbraak te voorkomen. De werking van beschermende kleding gaat verloren als virussen en bacteriën bij het aan- en uittrekken van de beschermende kleding de kans krijgen zich te verspreiden. Daarom stond deze workshop in het teken van het op de juiste manier aan- en uittrekken van beschermende kleding. Wil je dit ook onder de aandacht brengen in jouw organisatie? Een tip: smeer de handschoenen met pindakaas, zo is goed zichtbaar waar bacteriën op de handen allemaal terecht kunnen komen.

Conclusie van de dag

Start met bewustwording

De belangrijkste conclusie van de dag is dat infectiepreventie start met bewustwording. Allereerst de bewustwording van het gevaar van infectieziektes, maar daarnaast ook met de bewustwording van hoe makkelijk ziekteverwekkers overgedragen kunnen worden. Zeker de tools die werden ingezet en infectiepreventie visueel maakten, droegen hieraan bij. Zo gaf een van de medewerkers aan “Zo’n blacklight lamp waarmee je kan zien hoe goed je je handen wast zouden we ook bij ons in de teamvergadering eens moeten hebben. Dat maakt pas echt duidelijk hoe belangrijk het is om je handen goed en grondig te wassen.”

Ga verder dan trainen

Maar de training is niet zaligmakend. Infectiepreventie is een belangrijk onderwerp bij Vanboeijen en het niveau houd je niet enkel op peil door een training te geven. Het is een middel en een onderdeel van een groter project. Daarom is er een projectgroep voor infectiepreventie en werkt Vanboeijen met kwaliteitsverpleegkundigen en aandachtsvelders. Zo wordt er blijvend aandacht besteed aan infectiepreventie en krijg je inzicht in hoe goed het ervoor staat met de infectiepreventie. Zorg dus dat infectiepreventie een breed gedragen onderwerp is binnen de organisatie en pak het constructief op.

Infectiepreventietraining door Abena

Vanboeijen heeft de infectiepreventietraining voor een groot deel zelf verzorgd, met ondersteuning van Abena. Wil jij ook ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van een infectiepreventie-dag? Lees hierover meer op deze pagina.

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer

Ervaring Abena Nova woonbegeleider Ons Tweede Thuis

Woonbegeleider Sylvia Betten introduceerde tijdens haar opleiding Abena Nova bij Ons Tweede Thuis. En met succes. Inmiddels weet de organisatie hoe ze Abena Nova succesvol kunnen inzetten. Lees haar ervaring met slim incontinentiemateriaal Abena Nova.

Lees meer
Abena Nova en 's Heeren Loo

In beeld: Abena Nova bij ’s Heeren Loo

Arend de Heus, Manager Instellingen bij Abena, gaat op bezoek bij ’s Heeren Loo. En kijkt samen met medewerkers van ’s Heeren Loo hoe zij Abena Nova succesvol hebben ingezet. Project- en innovatiemanagers vertellen waarom Nova voor cliënten en medewerkers een meerwaarde is.

Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: