Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Beschikbaarheid handschoenen.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is er een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Hoe is de situatie nu? 

'Het hete hangijzer? Handschoenen...'

Direct na het uitbreken van de coronapandemie ontstond er in Nederland een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Hoe is de situatie op dit moment? En waarom zijn handschoenen ineens zo’n heet hangijzer? We vroegen het infectiepreventiespecialist Lizzy Bruno.

Hoe zit het op dit moment met de verkrijgbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen? 

“Op dit moment zijn alle soorten mondneusmaskers goed verkrijgbaar, ook medische maskers. China heeft de productie enorm opgeschaald. En op allerlei plekken in Europa is er ook productiecapaciteit bijgekomen. Levertijden zijn nog wel iets om goed in de gaten te houden, zeker als er straks weer een golf komt. Daarom zeggen wij: maak nu je forecast en handel daarnaar. Maak inschattingen, neem je verantwoordelijkheid en neem het inkooprisico. Dat doen wij ook. Wil je 10 miljoen maskers? Prima, die kunnen we over anderhalve maand leveren. Maar over vier weken kan dat weer compleet anders zijn. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere producten, zoals isolatiejassen, gelaatsschermen en handgel. Die zijn op dit moment allemaal goed verkrijgbaar. Het enige waar voorlopig echt een wereldwijd tekort aan blijft bestaan, zijn handschoenen.”

“Sommige organisaties gebruiken wel drie keer de hoeveelheid handschoenen die ze eigenlijk nodig hebben. Daar valt niet tegen in te kopen.”

Wat is het probleem met handschoenen?

“Door de complexiteit van het fabricageproces is opschalen moeilijk. Daarnaast is er een tekort aan grondstoffen. En dan is de vraag vanwege COVID ook nog eens enorm gestegen, mede door oneigenlijk gebruik. Begrijpelijk, vanwege de angst bij medewerkers. Maar toch. Wij voorzien daarom dat het tekort aan handschoenen nog zeker tot na de zomer van 2021 zal duren.”

Wat betekent dit voor zorgorganisaties die veel handschoenen gebruiken?

“Die adviseer ik om rekening te houden met tekorten, langere levertijden en prijsstijgingen. En zelf kiezen wij voorlopig volledig voor het bedienen van onze bestaande klanten als het om handschoenen gaat; aan nieuwe klanten verkopen we nee. Daarnaast proberen we organisaties bewust te maken van oneigenlijk gebruik als gevolg van angst en onwetendheid. Ik krijg aanvragen van sommige organisaties die wel drie keer de hoeveelheid handschoenen gebruiken die ze eigenlijk nodig hebben. Daar valt niet tegen in te kopen.”

Terug naar infectiepreventie in het algemeen. Is er ook iets dat we hebben geleerd van deze crisis?

“Jazeker. De eerste uitbraak is over ons heen gekomen, maar op een nieuwe golf of pandemie kunnen we ons voorbereiden. Door niet pas te bestellen als premier Rutte weer op tv is geweest. Door ook in Europa te produceren. Door als overheid een ijzeren voorraad aan te houden van bepaalde beschermingsmiddelen. Dat gebeurt nu ook. We zien dat er wel degelijk dingen zijn veranderd.”

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
verzorgende houdt arm van cliënt vast
Algemeen

Personeelstekort in de zorg

Het schreeuwende tekort aan zorgmedewerkers houdt iedereen bezig. De overheid, beleidsmakers in de zorg, onderzoekers, opiniemakers: van alle kanten proberen betrokkenen oplossingen te vinden voor dit enorme probleem. Ook bij Abena zoeken we, samen met zorgorganisaties, elke dag naar manieren om de kloof tussen zorgvraag en -aanbod te verkleinen. In de praktijk zien we daarbij dat investeringen in kwaliteit goed hand in hand kunnen gaan met tijdwinst en kostenbesparingen.

Lees meer
Zorgverlener en cliënt Abena Nova kijken naar de app
Continentiezorg blog

Aan het woord: Abena Nova gebruiker Gieneke

Cliënt Gieneke en zorgmedewerker Diana zijn de pioniers die Abena Nova in gebruik hebben genomen bij Marijke Hiem, een van de locaties van zorgaanbieder Alliade. In een openhartig interview vertellen ze over hun ervaringen met het slimme incontinentiemateriaal.

Lees meer
Continentiezorg blog

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: