Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Beschikbaarheid handschoenen

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is er een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Hoe is de situatie nu? 

'Het hete hangijzer? Handschoenen...'

Direct na het uitbreken van de coronapandemie ontstond er in Nederland een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Hoe is de situatie op dit moment? En waarom zijn handschoenen ineens zo’n heet hangijzer? We vroegen het infectiepreventiespecialist Lizzy Bruno.

Hoe zit het op dit moment met de verkrijgbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen? 

“Op dit moment zijn alle soorten mondneusmaskers goed verkrijgbaar, ook medische maskers. China heeft de productie enorm opgeschaald. En op allerlei plekken in Europa is er ook productiecapaciteit bijgekomen. Levertijden zijn nog wel iets om goed in de gaten te houden, zeker als er straks weer een golf komt. Daarom zeggen wij: maak nu je forecast en handel daarnaar. Maak inschattingen, neem je verantwoordelijkheid en neem het inkooprisico. Dat doen wij ook. Wil je 10 miljoen maskers? Prima, die kunnen we over anderhalve maand leveren. Maar over vier weken kan dat weer compleet anders zijn. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere producten, zoals isolatiejassen, gelaatsschermen en handgel. Die zijn op dit moment allemaal goed verkrijgbaar. Het enige waar voorlopig echt een wereldwijd tekort aan blijft bestaan, zijn handschoenen.”

“Sommige organisaties gebruiken wel drie keer de hoeveelheid handschoenen die ze eigenlijk nodig hebben. Daar valt niet tegen in te kopen.”

Wat is het probleem met handschoenen?

“Door de complexiteit van het fabricageproces is opschalen moeilijk. Daarnaast is er een tekort aan grondstoffen. En dan is de vraag vanwege COVID ook nog eens enorm gestegen, mede door oneigenlijk gebruik. Begrijpelijk, vanwege de angst bij medewerkers. Maar toch. Wij voorzien daarom dat het tekort aan handschoenen nog zeker tot na de zomer van 2021 zal duren.”

Wat betekent dit voor zorgorganisaties die veel handschoenen gebruiken?

“Die adviseer ik om rekening te houden met tekorten, langere levertijden en prijsstijgingen. En zelf kiezen wij voorlopig volledig voor het bedienen van onze bestaande klanten als het om handschoenen gaat; aan nieuwe klanten verkopen we nee. Daarnaast proberen we organisaties bewust te maken van oneigenlijk gebruik als gevolg van angst en onwetendheid. Ik krijg aanvragen van sommige organisaties die wel drie keer de hoeveelheid handschoenen gebruiken die ze eigenlijk nodig hebben. Daar valt niet tegen in te kopen.”

Terug naar infectiepreventie in het algemeen. Is er ook iets dat we hebben geleerd van deze crisis?

“Jazeker. De eerste uitbraak is over ons heen gekomen, maar op een nieuwe golf of pandemie kunnen we ons voorbereiden. Door niet pas te bestellen als premier Rutte weer op tv is geweest. Door ook in Europa te produceren. Door als overheid een ijzeren voorraad aan te houden van bepaalde beschermingsmiddelen. Dat gebeurt nu ook. We zien dat er wel degelijk dingen zijn veranderd.”

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Algemeen

Drijfveren en drempels voor implementatie MedTech

Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit ...
Lees meer
datagedreven dehydratiepreventie voorkomt toename zorgzwaarte | Abena
Algemeen

Datagedreven dehydratiepreventie ter voorkoming van toename zorgzwaarte cliënten

Met datagedreven dehydratiepreventie kunnen we voorkomen dat de zorgzwaarte van cliënten toeneemt Datagedreven dehydratiepreventie ter voorkoming van toename zorgzwaarte Dehydratie ...
Lees meer
Huidverzorging blog

De voordelen van verzorgend wassen

Het was volop in het nieuws: het rapport van Radboudumc over standaard zorghandelingen die onnodig zijn. Eén van deze onnodige zorghandelingen is wassen met water ...
Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: