Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Beschikbaarheid handschoenen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is er een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Hoe is de situatie nu? 

'Het hete hangijzer? Handschoenen...'

Direct na het uitbreken van de coronapandemie ontstond er in Nederland een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Hoe is de situatie op dit moment? En waarom zijn handschoenen ineens zo’n heet hangijzer? We vroegen het infectiepreventiespecialist Lizzy Bruno.

Hoe zit het op dit moment met de verkrijgbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen? 

“Op dit moment zijn alle soorten mondneusmaskers goed verkrijgbaar, ook medische maskers. China heeft de productie enorm opgeschaald. En op allerlei plekken in Europa is er ook productiecapaciteit bijgekomen. Levertijden zijn nog wel iets om goed in de gaten te houden, zeker als er straks weer een golf komt. Daarom zeggen wij: maak nu je forecast en handel daarnaar. Maak inschattingen, neem je verantwoordelijkheid en neem het inkooprisico. Dat doen wij ook. Wil je 10 miljoen maskers? Prima, die kunnen we over anderhalve maand leveren. Maar over vier weken kan dat weer compleet anders zijn. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere producten, zoals isolatiejassen, gelaatsschermen en handgel. Die zijn op dit moment allemaal goed verkrijgbaar. Het enige waar voorlopig echt een wereldwijd tekort aan blijft bestaan, zijn handschoenen.”

“Sommige organisaties gebruiken wel drie keer de hoeveelheid handschoenen die ze eigenlijk nodig hebben. Daar valt niet tegen in te kopen.”

Wat is het probleem met handschoenen?

“Door de complexiteit van het fabricageproces is opschalen moeilijk. Daarnaast is er een tekort aan grondstoffen. En dan is de vraag vanwege COVID ook nog eens enorm gestegen, mede door oneigenlijk gebruik. Begrijpelijk, vanwege de angst bij medewerkers. Maar toch. Wij voorzien daarom dat het tekort aan handschoenen nog zeker tot na de zomer van 2021 zal duren.”

Wat betekent dit voor zorgorganisaties die veel handschoenen gebruiken?

“Die adviseer ik om rekening te houden met tekorten, langere levertijden en prijsstijgingen. En zelf kiezen wij voorlopig volledig voor het bedienen van onze bestaande klanten als het om handschoenen gaat; aan nieuwe klanten verkopen we nee. Daarnaast proberen we organisaties bewust te maken van oneigenlijk gebruik als gevolg van angst en onwetendheid. Ik krijg aanvragen van sommige organisaties die wel drie keer de hoeveelheid handschoenen gebruiken die ze eigenlijk nodig hebben. Daar valt niet tegen in te kopen.”

Terug naar infectiepreventie in het algemeen. Is er ook iets dat we hebben geleerd van deze crisis?

“Jazeker. De eerste uitbraak is over ons heen gekomen, maar op een nieuwe golf of pandemie kunnen we ons voorbereiden. Door niet pas te bestellen als premier Rutte weer op tv is geweest. Door ook in Europa te produceren. Door als overheid een ijzeren voorraad aan te houden van bepaalde beschermingsmiddelen. Dat gebeurt nu ook. We zien dat er wel degelijk dingen zijn veranderd.”

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Training infectiepreventie bij zorginstellingen Abena
Infectiepreventie blog

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Infectiepreventie heeft alles te maken met basiszorg. Daarom hebben wij dit onderwerp hoog op de agenda staan. Wij helpen zorginstellingen bij het verhogen van hun zorgkwaliteit en geven incompany trainingen waaronder onze basistraining infectiepreventie.

Lees meer
Duurzaamheid Driestroom
Algemeen

Duurzaamheid in de zorg: zo zet Driestroom concrete stappen

Duurzaamheid staat binnen veel zorgorganisaties hoog op de agenda. Maar ja, waar begin je? Stichting Driestroom zette concrete stappen door werk te maken van een milieucertificering voor een van haar locaties. Lees de inzichten en ervaringen van milieucoördinator Mariska Jansen.

Lees meer
Vilans rapport tijdbesparing
Continentiezorg blog

Vilans: Tijdsbesparende technologieën in de ouderenzorg.

In April 2021 publiceerde Vilans het rapport ‘Tijdsbesparende technologieën in de zorg’. In dit rapport beschrijven ze de veelbelovende technologieën wanneer het gaat om tijdsbeparing in de ouderenzorg. Het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova wordt ook benoemd.

Lees meer

Onderzoek Tijd & Kwaliteit

Resultaten onderzoek ouderenzorg. 246 zorgverleners delen hun inzichten.

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: