Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Innoveren met incontinentie

Productspecialist Marcel Nouwen vertelt over een cliëntcasus: Een vrouw met pijnlijke smetvlekken, met name tussen de vingers. Samen met de zorgverlener heeft Marcel een plan opgesteld om mevrouw van de smetplekken af te helpen. Een geslaagd plan bleek al snel.

Snel van pijnlijke smetplekken af door zinkspray

Marcel Nouwen is Productspecialist bij Abena. Hij krijgt vaak vragen over huidproblemen bij cliënten.

Smetplekken tussen de vingers

“Een mevrouw uit ons verzorgingstehuis heeft elke zomer veel last van pijnlijke smetplekken, vooral tussen haar vingers.” Dat stond in het mailtje dat ik ontving van een zorgprofessional. Smet of intertrigo is een vorm van eczeem in de huidplooien die kan ontstaan door vocht, warmte en wrijving en als de huid niet ademt. Daar zijn goede oplossingen voor.

Abena's Advies: toepassing zinkspray

De vrouw zat in een rolstoel, mailde de medewerker. Ze bewoog haar linkerhand weinig doordat ze een contractuur had, een blijvende samentrekking van de vuist. De medewerker wist dat Abena Zinkspray in het assortiment heeft en dat leek haar een goede oplossing. Maar hoe kon je die spray het beste gebruiken? Ze hoopte dat de vrouw snel van het probleem afgeholpen kon worden.

Toepassing van de zinkspray in de praktijk

Als leverancier geven wij veel trainingen, zowel over incontinentiemateriaal als over huidverzorgingsproducten zoals zinkspray. Daarom wist deze zorgprofessional dat ze ons kon benaderen. Ik maakte een afspraak met haar om op korte termijn te laten zien hoe je de zinkspray gebruikt.

Naast het toepassen van de zinkspray adviseerde ik om de Abri-Let Super Airlaid te gebruiken. Een absorberend verband dat je op maat kunt knippen. We deden er wat zinkspray op, maakten een holletje van de hand van de vrouw en legden het verband ertussen. Binnen korte tijd was de smet verholpen. De vrouw was erg blij dat ze van die vervelende pijn af was. En de verpleegkundige ook.

Preventief gebruik van de zinkspray

Ik heb de medewerker ook uitgelegd dat je zinkspray het beste preventief kunt gebruiken in periodes dat er grotere kans is op smet; in de warme zomermaanden. Wanneer je de spray regelmatig aanbrengt, is de kans klein dat de smetplekken weer terugkomen.

Het advies van Abena werd vastgelegd in een dossier, zodat collega’s deze casus in de toekomst ook in konden zien. Zo kunnen ze die vervelende smetplekken beter behandelen of zelfs voorkomen.

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Facilitair management blog

In beeld: De geurverwijderaar bij ASVZ

Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers, Teamleider Kwaliteitsinspecties en Schoonmaak en Mieke Bellemakers, Activiteitenbegeleidster, over de pilot en hun ervaringen met dit nieuwe product.

Lees meer
Facilitair management blog

Ervaring geurverwijderaar ASVZ

Bij ASVZ wonen mensen met een verstandelijke beperking. Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers en Mieke Bellemakers over hun ervaringen met dit product.

Lees meer
Facilitair management blog

Geurverwijderaar

Onaangename geuren zijn aanwezig in bijna elk verzorgings- of verpleeghuis. Als zorgprofessional is het iets wat je accepteert: ‘het hoort er gewoon bij’. Maar is dat wel zo? Bij Abena vinden we van niet. Daarom hebben we een geurverwijderaar ontwikkeld, die precies doet wat zijn naam doet vermoeden: nare geuren verwijderen.

Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: