Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Oplossing cliëntcasus

Paul Kippersluis is productspecialist bij Abena en ziet dagelijks de vaak onnodige gevolgen van incontinentie. Hij beschrijft een casus: Een man met pijnlijk en zelfs bloedende billen. Uiteraard met de juiste oplossing.

Geen kapotte billen meer na inzet barrièrecrème

Pijnlijke en zelfs bloedende billen. Ik (Paul Kippersluis) hoorde over een man met incontinentie in een verpleeghuis die last had van vochtletsel. Zijn billen waren helemaal kapot. Hier moest snel een oplossing voor komen.

Signaleren van het probleem

Ik bracht op verzoek van de verpleegkundige een bezoek aan de man. Het zorgpersoneel vertelde dat de man ’s avonds al om 19 uur verschoond werd voor de nacht. Een verpleegkundige smeerde dan een dikke laag zinkzalf op zijn huid en de man werd voorzien van een Abri-Let Maxi. Bij elke verschoning werd de zalf weer verwijderd. Weliswaar met zoete olie, maar er moest toch flink geboend worden om de zinkzalf te verwijderen. Dat was een extra belasting voor de huid. In combinatie met de verweking van de huid door urine, leidde dit tot pijn en op langere termijn bloederige billen. 

Oorzaak achterhalen

Bij doorvragen bleek dat deze meneer ’s nachts niet werd verschoond, omdat hij zwaar was. En de volgende ochtend haalden ze hem pas om 10.00 uit zijn bed. Dat zijn dus vijftien uur. Omdat de cliënt een hoge zorgvraag had, werd hij pas aan het einde van de ronde behandeld. Zijn bed was dan in de regel drijfnat.

Abena's advies

Ik adviseerde om te stoppen met het inleggen van de Abri-Let Maxi. Dit inlegverband laat urine namelijk door en wordt altijd gebruikt in combinatie met een ander product voor extra absorptievermogen. In plaats daarvan raadde ik de Abri-Let Super Airlaid aan. Om de opnamecapaciteit van het inlegverband niet al te veel te hinderen, heb ik geadviseerd om een heel dun laagje zinkzalf te blijven gebruiken totdat de open plekken weer dicht waren en om vervolgens over te stappen op het preventief gebruik van barrièrecrème.

Ook adviseerde ik om de mogelijkheid te onderzoeken om de man later zijn incontinentiemateriaal voor de nacht om te doen, met hulp van een collega van een andere afdeling of hem in de nacht toch te verschonen. De verpleegkundige besprak dit direct met het afdelingshoofd. 

Het resultaat van goede samenwerking

Het advies werd ter harte genomen en direct in de praktijk gebracht. Voortaan werd zijn incontinentiemateriaal pas om 23.00 uur verschoond en werden er drie extra Abri-Let Airlaid inleggers in het incontinentieproduct gebruikt. Na anderhalve week kreeg ik goed bericht: de huid van de man was weer dicht, ze waren overgestapt op barrièrecrème en de boosters bleven ze gebruiken met een gezonde huid én een droog bed als gevolg. 

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Huidverzorging blog

De voordelen van verzorgend wassen

Het was volop in het nieuws: het rapport van Radboudumc over standaard zorghandelingen die onnodig zijn. Eén van deze onnodige zorghandelingen is wassen met water en zeep. Beter is het om patiënten en cliënten te wassen met kant-en-klare Verzorgend Wassen washandjes.

Lees meer
Artikelen website template (83)
Facilitair management blog

In beeld: De geurverwijderaar bij ASVZ

Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers, Teamleider Kwaliteitsinspecties en Schoonmaak en Mieke Bellemakers, Activiteitenbegeleidster, over de pilot en hun ervaringen met dit nieuwe product.

Lees meer
Header geurverwijderaar thumb ASVZ
Facilitair management blog

Ervaring geurverwijderaar ASVZ

Bij ASVZ wonen mensen met een verstandelijke beperking. Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers en Mieke Bellemakers over hun ervaringen met dit product.

Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: