Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Oplossing cliëntcasus.

Paul Kippersluis is productspecialist bij Abena en ziet dagelijks de vaak onnodige gevolgen van incontinentie. Hij beschrijft een casus: Een man met pijnlijk en zelfs bloedende billen. Uiteraard met de juiste oplossing.

Geen kapotte billen meer na inzet barrièrecrème

Pijnlijke en zelfs bloedende billen. Ik (Paul Kippersluis) hoorde over een man met incontinentie in een verpleeghuis die last had van vochtletsel. Zijn billen waren helemaal kapot. Hier moest snel een oplossing voor komen.

Signaleren van het probleem

Ik bracht op verzoek van de verpleegkundige een bezoek aan de man. Het zorgpersoneel vertelde dat de man ’s avonds al om 19 uur verschoond werd voor de nacht. Een verpleegkundige smeerde dan een dikke laag zinkzalf op zijn huid en de man werd voorzien van een Abri-Let Maxi. Bij elke verschoning werd de zalf weer verwijderd. Weliswaar met zoete olie, maar er moest toch flink geboend worden om de zinkzalf te verwijderen. Dat was een extra belasting voor de huid. In combinatie met de verweking van de huid door urine, leidde dit tot pijn en op langere termijn bloederige billen. 

Oorzaak achterhalen

Bij doorvragen bleek dat deze meneer ’s nachts niet werd verschoond, omdat hij zwaar was. En de volgende ochtend haalden ze hem pas om 10.00 uit zijn bed. Dat zijn dus vijftien uur. Omdat de cliënt een hoge zorgvraag had, werd hij pas aan het einde van de ronde behandeld. Zijn bed was dan in de regel drijfnat.

Abena's advies

Ik adviseerde om te stoppen met het inleggen van de Abri-Let Maxi. Dit inlegverband laat urine namelijk door en wordt altijd gebruikt in combinatie met een ander product voor extra absorptievermogen. In plaats daarvan raadde ik de Abri-Let Super Airlaid aan. Om de opnamecapaciteit van het inlegverband niet al te veel te hinderen, heb ik geadviseerd om een heel dun laagje zinkzalf te blijven gebruiken totdat de open plekken weer dicht waren en om vervolgens over te stappen op het preventief gebruik van barrièrecrème.

Ook adviseerde ik om de mogelijkheid te onderzoeken om de man later zijn incontinentiemateriaal voor de nacht om te doen, met hulp van een collega van een andere afdeling of hem in de nacht toch te verschonen. De verpleegkundige besprak dit direct met het afdelingshoofd. 

Het resultaat van goede samenwerking

Het advies werd ter harte genomen en direct in de praktijk gebracht. Voortaan werd zijn incontinentiemateriaal pas om 23.00 uur verschoond en werden er drie extra Abri-Let Airlaid inleggers in het incontinentieproduct gebruikt. Na anderhalve week kreeg ik goed bericht: de huid van de man was weer dicht, ze waren overgestapt op barrièrecrème en de boosters bleven ze gebruiken met een gezonde huid én een droog bed als gevolg. 

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Continentiezorg blog

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer
Continentiezorg blog

Ervaring Abena Nova woonbegeleider Ons Tweede Thuis

Woonbegeleider Sylvia Betten introduceerde tijdens haar opleiding Abena Nova bij Ons Tweede Thuis. En met succes. Inmiddels weet de organisatie hoe ze Abena Nova succesvol kunnen inzetten. Lees haar ervaring met slim incontinentiemateriaal Abena Nova.

Lees meer
Abena Nova en 's Heeren Loo
Continentiezorg blog

In beeld: Abena Nova bij ’s Heeren Loo

Arend de Heus, Manager Instellingen bij Abena, gaat op bezoek bij ’s Heeren Loo. En kijkt samen met medewerkers van ’s Heeren Loo hoe zij Abena Nova succesvol hebben ingezet. Project- en innovatiemanagers vertellen waarom Nova voor cliënten en medewerkers een meerwaarde is.

Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: