Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Reinigingsmiddelen en de microvezelmethode

Hygiënisch werken met de microvezelmethode

Er is niet één manier van schoonmaken, daar weet jij als facilitair leidinggevende, teamleider of locatiemanager alles van. Maar er is wel een meest hygiënische manier van schoonmaken, namelijk met de microvezeldoek. Welke soorten zijn er precies? Gebruik je hierbij wel of geen reinigingsmiddelen? Hoe gebruik je microvezeldoeken en hoe kies je de beste doek voor jouw organisatie of instelling? Lees hieronder alles over microvezeldoeken en ga ook voor beter, handiger en sneller schoonmaken zonder of met een beperkte hoeveelheid reinigingsmiddelen!

Het bijzondere van de microvezeldoek: de capillaire werking

De microvezeldoek is gemaakt van een speciaal materiaal met een zogenoemde capillaire werking. Dat houdt in dat deze stof een zuigende werking heeft op vuildeeltjes. De werking wordt pas geactiveerd wanneer de microvezeldoek vochtig wordt gemaakt. Vuildeeltjes worden zo door de vezel opgenomen en blijven hierin hangen. 

De voordelen van het gebruiken van een microvezeldoek

Deze bijzondere doek heeft vanwege de unieke werking een hoop voordelen:

Hygiënisch werken in de zorg met de microvezeldoek

Hoe gebruik je de microvezeldoek?

Voor een goed en schoon eindresultaat is het van belang dat de microvezeldoek goed wordt gebruikt. Zorg daarom altijd dat je de volgende regels in acht neemt bij het gebruik ervan.

#1 Vouwen van een microvezeldoek

Het is belangrijk dat je een oppervlak niet nog viezer maakt door met een gebruikte kant van de doek schoon te maken. Dit voorkom je door de doek in 16 vlakken te vouwen. Je krijgt 16 vlakken door de doek 3 keer dubbel te vouwen. Als een kant is vervuild, ga je verder met een nieuw schoon vlak van je microvezeldoek. Pas wanneer alle kanten vervuild zijn, gooi je de doek weg of in de was.

#2 Wassen van de microvezeldoek

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het juiste gebruik van de microvezeldoek is een correct was proces. Alleen bij 60 graden of hoger worden de weggepoetste bacteriën namelijk gedood. Als de doek na gebruik niet op 60 graden of hoger wordt gewassen is de doek bij het volgende gebruik niet hygiënisch. Gebruik ook geen wasverzachter wanneer je microveldoeken gaat wassen. Hierdoor lopen de vezels vol en gaat de werking achteruit.

#3 Impregneren of spray & wet:

Werken volgens de microvezelmethode kan op twee manieren:

         PRE-wet: ook wel impregneren, is een methode waarbij de doeken bevochtigd worden voor gebruik. Het voordeel van deze methode is dat je meerdere doeken slechts op één moment hoeft te bevochtigen. Ga je impregneren, dan wordt een geconcentreerd reinigingsmiddel (mengen met water) geadviseerd.

         Spray & wet: Met de Spray & Wet methode spray je het reinigingsmiddel of water direct op de microvezeldoek (behalve bij sanitair, daar laat je het reinigingsmiddel op het oppervlak inwerken). Vervolgens neem je de oppervlakken af van schoon naar vuil en gebruik je regelmatig een schoon vlak van de doek.

 

Met óf zonder reinigingsmiddel?

Toen de microvezeldoek op de markt kwam, konden maar weinig
mensen het geloven: Een doek die goed reinigt zonder dat er gebruik wordt
gemaakt van een reinigingsproduct? Er kwamen meteen allerlei verschillende
discussies over het wel of niet toevoegen van een reinigingsproduct. Maar door
een lage dosering reinigingsmiddel toe te voegen wordt:

  • De oppervlaktespanning van het water verlaagd. Dit zorgt ervoor dat de
    vervuiling makkelijker van het oppervlak loskomt. Met name bij sterke
    vervuiling is een reinigingsmiddel gewenst.
  • Het water wordt zachter. Zacht water zorgt ervoor dat je vuil makkelijker verwijdert en daardoor minder fysieke inspanning hoeft te doen om een vervuiling weg te nemen.
  • De kans op strepen is kleiner. Water met een reinigingsmiddel geeft minder of helemaal geen kalkaanslag, wat weer voor minder strepen zorgt.

Welke soorten microvezeldoeken zijn er?

Wat betreft soorten microvezeldoeken is er de nodige keuze. Ga je voor een wegwerp microvezeldoek of een wasbare variant? Een grote schoonmaakdoek of een klein microvezeldoekje? Eén ding is zeker. Er is een geschikte microvezeldoek voor iedere toepassing en elke ruimte.

 
Abena Puri Line Soft microvezeldoek geel met Nordic Swan Ecolabel

Disposable microvezeldoeken

Het voordeel van disposable microvezeldoeken is dat je ze kan inzetten op plaatsen waar een hoge hygiëne vereist is. Gebruik een disposable microvezeldoek bijvoorbeeld voor het schoonmaken of desinfecteren van ruimtes met een hoog besmettingsgevaar. Na gebruik kun je de disposable doek direct weggooien. Bij juist gebruik verwijdert de kwalitatieve disposable microvezeldoek van Abena nagenoeg alle zichtbare en onzichtbare vervuiling (99,9% van alle bacteriën) en zorgt hij ervoor dat er geen voedingsbodem voor ziektekiemen overblijft.

Wasbare microvezeldoeken

Het voordeel van wasbare microvezeldoeken is dat ze een lange levensduur hebben. De Puri-Line microvezeldoeken (eigen merk van Abena) hebben de garantie dat ze minimaal 500 keer gewassen kunnen worden. Dit is ook meteen het nadeel want een wasproces neemt extra schoonmaaktaken en kosten met zich mee.

Grote of kleine microvezeldoek?

Kies je voor een wasbare doek, dan is er ook een kleinere variant van de Puri-Line Soft microvezeldoek. Deze meet 32 x 32 cm en hoeft slechts twee keer gevouwen te worden. In de praktijk blijkt dit erg handig bij tussentijdse schoonmaak of voor degenen die nog weinig ervaring met de microvezelmethode hebben. Door het minder vaak vouwen en het gebruik van minder vlakken, wordt de doek vaker verwisseld. Zo ontstaat optimale hygiëne.

Iedere ruimte een eigen kleur doek

Tot slot nog de kleur van de doek. Want ook deze heeft een functie. Zowel disposable als wasbare schoonmaakdoeken van microvezel zijn in verschillende kleuren te krijgen, zodat je per ruimte een bepaalde kleur doek kunt nemen. Gebruik voor sanitaire ruimten bijvoorbeeld de rode versie, voor bureaus en apparatuur de blauwe. Zo haal je de doekjes niet door elkaar en voorkom je kruisbesmetting.

Hygiënisch maar toch Quick & Easy met de microvezeldoek

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer
Vloer veilig en effectief reinigen

Veilig en effectief vloeren reinigen

Lees meer
Reinigen of desinfecteren

Reinigen of desinfecteren

Lees meer
Kopie van Artikelen website template (1)

Het belang van tussendoor reinigen

Lees meer
Abena het belang van een schone omgeving in zorginstellingen

Het belang van een schone omgeving

Lees meer

Schone omgeving

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: