Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Reinigen of desinfecteren

Reinigen of desinfecteren: wanneer doe je wat?

Reinigen en desinfecteren zijn twee belangrijke onderdelen van het professioneel schoonmaken. Maar deze begrippen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Wat is precies het verschil? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Het verschil tussen reinigen en desinfecteren

Reinigen is het verwijderen van zichtbaar vuil zoals vlekken en onzichtbaar materiaal. Met reinigen voorkom je dat micro-organismen (bacteriën) zich kunnen vermeerderen of verspreiden. Desinfecteren is het doden of het inactiveren van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen. Desinfecteren voorkomt dat deze ze verder verspreiden. Een schoonmaakprofessional in de zorg is een belangrijke factor in het doorbreken van de besmettingscyclus. Het is daarom belangrijk goed te weten wanneer reinigen voldoende is en wanneer er gedesinfecteerd moet worden.

In deze gevallen is reinigen voldoende:

Voordat je begint met reinigen is het belangrijk op de hoogte te zijn van het interne protocol. Wie is er verantwoordelijk en wat is het beleid? De meeste protocollen zullen gebaseerd zijn op de WIP-richtlijn (Werkgroep Infectie Preventie). Deze richtlijn stelt dat reinigen in de volgende gevallen voldoende is:

  • Bij droog huishoudelijk reinigen (bijvoorbeeld stofzuigen, afstoffen).
  • Bij nat huishoudelijk reinigen (bijvoorbeeld dweilen, sanitair).
 

Vaak kun je voor het vochtig reinigen van oppervlaktes een microvezeldoek gebruiken. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat je hygiënisch reinigt. Onze Abena microvezeldoek heeft een 99,9% bacterie-opname. Over het algemeen hoef je na het reinigen niet te desinfecteren.

microvezel doe facilitair ziekenhuis

In deze gevallen adviseert de WIP om wél te desinfecteren:

  • Na het reinigen van bloed of lichaamsvocht
  • Bij een uitbraak

 

Let op dat je altijd eerst reinigt, en daarna pas desinfecteert. 

Lees in dit artikel meer over de WIP richtlijnen rondom urine lozing en stoelgang. 

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Resistentie door te veel desinfecteren

Ook al zien we ze niet, elk persoon draagt miljoenen bacteriën met zich mee. De meeste bacteriën zijn nuttig. Bij het desinfecteren dood je zowel de goede bacteriën als de slechte, en kan er in sommige gevallen resistentie optreden. Resistentie vindt plaats wanneer de bacterie niet meer gevoelig is voor het desinfecteren. Hoewel desinfecteren veilig klinkt, is het om deze reden niet aan te raden om te vaak te desinfecteren. Bij resistentie kunnen er bij het desinfecteren namelijk resistente bacteriën overblijven die zich weer vermenigvuldigen. Op deze manier groeit het aantal resistente bacteriën en zul je telkens minder goed kunnen desinfecteren. Dit is een gevaar voor de gezondheid.

Desinfecteren doe je als volgt:

Maak eerst het oppervlak of het materiaal goed schoon met een schoonmaakmiddel. Als je dat niet doet, werkt het desinfectiemiddel niet goed. Hoe schoner het oppervlak hoe beter het middel werkt. Werk bij het desinfecteren altijd met wegwerp-schoonmaakmaterialen en draag handschoenen.

Bij het desinfecteren van grote oppervlaktes gebruik je chloor 1000 ppm. Gebruik geen bleekmiddel uit de supermarkt. Bij kleine materialen gebruik je alcohol 70%. Kijk goed op de verpakking om te zien hoeveel je moet gebruiken en wat de inwerktijd is. Behandel het oppervlakte of voorwerp zo dat het in elk geval 5 minuten na het desinfecteren nog vochtig blijft. Het oppervlak moet aan de lucht worden gedroogd.

Onder de beste hulp bij infectiepreventie hebben we meer artikelen verzameld die inhaken op hygiene, reinigen en desinfecteren.

Kiezen van reinigingsmiddelen

IG-Facilitair-Kiezen-van-reinigingsmiddelen-1_400x566
Of bestel de gratis toolbox voor meer infographics

Veilig werken met reinigingsmiddelen

IG-Facilitair-Veilig-werken-met-reinigingsmiddelen-1_400x566
Of bestel de gratis toolbox voor meer infographics

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

7 tips voor ergonomisch werken

7 tips voor ergonomisch werken

Lees meer
Meer reinigen, minder desinfecteren

Meer reinigen, minder desinfecteren

Lees meer
Microvezeldoek voor optimale hygiëne

De microvezeldoek als meest hygiënische manier van schoonmaken

Lees meer
Goede hygiëne en schoonmaak

Goede hygiëne en schoonmaak

Lees meer
De basis van schoonmaak

Cirkel van Sinner – De basis van schoonmaak

Lees meer
Gladde vloeren, een gevaarlijk probleem

Gladde badkamervloer

Lees meer

Ons kenniscentrum

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

Onderzoek Tijd & Kwaliteit

Resultaten onderzoek ouderenzorg. 246 zorgverleners delen hun inzichten.

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: