Meer reinigen, minder desinfecteren
Meer reinigen, minder desinfecteren
In de zorg is er veel te doen, maar is er weinig tijd. Hierdoor schiet grondig schoonmaken er steeds vaker bij in. Veel zorginstellingen denken er te zijn met desinfectans en zijn in de veronderstelling dat ze het reinigen over kunnen slaan. Het tegendeel is echter waar. Desinfecteren is goed wanneer er sprak is van (signalen van) besmettingen, zoals van Corona of het Norovirus. Maar als je desinfecteert zonder te reinigen levert dat tal van risico’s op.
Wat is dan precies het verschil tussen reinigen en desinfecteren? En welke risico’s loop je als je het verkeerd aanpakt? Lees verder en ontdek waarom reinigen zo belangrijk is en waar je op moet letten. Want één ding is zeker: met vaak én goed reinigen, voorkom je besmettingen en kun je je huishoudelijk personeel veel werk besparen.
Het belang van reinigen
Schoonmaken is de belangrijkste schakel om verspreiding van ziektekiemen, zoals het coronavirus, te voorkomen. Zie het als de basis van een veilige en gezonde leef- en werkomgeving, zowel voor cliënten als medewerkers. Reinig je op de juiste wijze, dan haal je 99,9% van de vervuiling en micro-organismen weg. Zeker als er mensen ziek zijn of als er virussen in de lucht hangen, is het advies zo vaak mogelijk te reinigen. Als er virussen in de lucht hangen, is het van belang om naast het reinigen ook te desinfecteren.
Verschil reinigen en desinfecteren
Het verschil tussen reinigen en desinfecteren is bij sommige mensen niet helemaal duidelijk. Reinigen staat voor het weghalen van vervuiling. Je verwijdert hiermee micro-organismen die zich anders kunnen verspreiden en vervolgens een vruchtbare voedingsbodem vormen voor ziektekiemen. Denk hierbij aan stof of vuildeeltjes. Desinfecteren staat voor het doden van ziektekiemen, zoals virussen, schimmels en bacteriën. Hiermee haal je dus de ziektekiemen weg, maar niet die vruchtbare bodem van micro-organismen. Dus of reinigen en desinfecteren hetzelfde is? Zeker niet!
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Je reinigt eerst, daarná ga je desinfecteren. In die volgorde. Waarom dat zo is? Als je het andersom doet – en dus een niet-schoon oppervlak desinfecteert – heb je kans dat het desinfectiemiddel door de vervuiling zijn werk niet doet. Zonde van al de inspanning en belangrijker nog: virussen en andere boosdoeners blijven zitten waar ze zitten. Met deze verkeerde reinigingsvolgorde hebben we meteen de eerste veelgemaakte fout te pakken.
Gebruik desinfectiemiddelen op de juiste manier
Gebruik je desinfecterende middelen onnodig of onjuist, dan loop je de nodige risico’s. Hou rekening met onderstaande punten en je verkleint deze risico’s.
Tip 1: Respecteer de inwerktijd
Het gebruik van een desinfectiemiddel kan een veilig gevoel geven, terwijl er nog steeds schadelijke micro-organismen aanwezig zijn. Oppervlakten even afnemen met een desinfectiemiddel werkt namelijk niet afdoende, zeker niet bij een virus. Om een virus te doden, moet een desinfectiemiddel minstens een minuut inwerken, iets wat veel mensen vergeten. Bij gebruik van een chlooroplossing is deze inwerktijd zelfs 5 minuten. Respecteer de inwerktijd van het desinfectiemiddel. Daarmee is de kans dat je alle ziektekiemen doodt een stuk groter. De inwerktijd staat vermeld op de verpakking.
Tip 2: Voorkom resistentie
Gebruik je het desinfecterende middel niet goed of niet nauwkeurig, dan kan het zijn dat micro-organismen resistent worden. De middelen hebben dan geen desinfecterende werking meer. Volg de gebruiksinstructie dus goed op, om ervoor te zorgen dat de middelen hun desinfecterende werking behouden.
Tip 3: Houd oog voor gezondheid en milieu
Onjuist gebruik van desinfectiemiddelen kan schadelijk zijn voor mens en milieu. Er kunnen irritaties of allergische reacties ontstaan op de huid en ook inademen kan schade aanrichten. Verder doodt een desinfectiemiddel alles, óók de goede bacteriën en nuttige micro-organismen die ons beschermen. Reden te meer om meer te reinigen, zodat je minder hoeft te desinfecteren.
Tip 4: Preventief desinfecteren is onnodig
Goed reinigen is voorkomen
Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie, daar kunnen we helder over zijn. Met de juiste manier van reinigen en het gebruik van de juiste schoonmaakproducten kun je een hoop geld en werk besparen. Zorg voor disposable microvezeldoeken en moppen, een goede glas- en interieurreiniger, een sanitairreiniger en tot slot een desinfectiemiddel en voilà: je doet aan de beste preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Aanbevolen producten
- Interieurreiniging
Quick & Easy systeem
- Mop- en mopsystemen
Puri-Line wasbare micro high mop
- Microvezeldoeken
Puri-Line Soft microvezeldoeken
- Mop- en mopsystemen
Mopsysteem Telescoopsteel 100-180cm