Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ergonomisch werken

7 tips voor ergonomisch werken

Het gebruik van goede materialen en een schone en veilige werk- en leefomgeving is één van de belangrijkste voorwaarden om goede zorg te leveren. Maar goede zorg kun je alleen leveren als je goed voor jezelf zorgt. En dat is waar ergonomisch werken om de hoek komt kijken. Ergonomisch werken is veel meer dan rekening houden met je rug. 

Ergonomisch werken: meer dan een begrip

Vandaag de dag werken we met schoonmaakmiddelen die aan strenge eisen voldoen, met materialen die door allerlei veiligheidstest zijn gekomen. Zo weten we dat onze veiligheid niet in het geding komt tijdens de schoonmaakwerkzaamheden. Maar er is één ding waar je zelf verantwoordelijk voor bent, het zorgen voor je waardevolste gereedschap: je lichaam. Let dus goed op tijdens het werken en voorkom overbelasting.

Tip 1: Buig niet voorover maar ga door je knieën

Om een overbelaste rug te voorkomen is het heel belangrijk om goed op je bewegingen te letten. Een veelgemaakte fout is het vooroverbuigen als je iets wilt oppakken. Vooroverbuigen is sneller dan door je knieën gaan, maar het is slecht voor je rug. Vooral bij het oprapen van zware spullen belast je je rug met deze beweging. En omdat je rug de basis van je lichaam is, is het extra belangrijk om goed op je bewegingen en houding te letten. Ga daarom altijd door je knieën bij het optillen. 

hulp en tips tillen in praktijk

Tip 2: Til op de juiste manier en houd je lichaam in balans

Als je zware dingen moet tillen, zijn er een paar tips die je helpen je rug te beschermen. Houd zware lasten altijd dicht tegen je aan en verdeel altijd je eigen gewicht, zodat je lichaam rechtop en in balans blijft. Dit geldt ook voor werken in lastige hoeken. Probeer altijd zo goed mogelijk voor het schoon te maken oppervlak te staan, zodat je lichaam in balans is.

Til op de juiste manier en houd je lichaam in balans​

Tip 3: Maak gebruik van moderne en ergonomische schoonmaakmaterialen, -machines en -methoden

Er is een groot aanbod aan ergonomische producten op de markt. Als je deze goed gebruikt, haal je er veel voordelen uit en kun je extra zuinig zijn op je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een kleine schrobmachine. Deze investering betaalt zich snel terug: De kwaliteit van de schoonmaak gaat omhoog, en het helpt je om ergonomisch te werken. 

Denk er ook aan om machines op de juiste manier te gebruiken. Zorg bijvoorbeeld dat je de stofzuigerstang op de juiste hoogte instelt. Dit draagt bij aan een goede houding. Gebruik een professionele stofzuiger met een lange kabel. Huishoudstofzuigers zijn namelijk niet gemaakt om veel uren mee te werken. 

Door het volgen van de juiste instructies van reinigingsmiddelen en materialen voorkom je onnodig wrikken, duwen en wringen. Hierdoor gaan je rug, ellebogen, polsen, handen en knieën langer mee. Een voorbeeld van het juiste gebruik van materialen is het correct gebruiken van de microvezelmethode. Dit scheelt tijd, én lichamelijke klachten. Lees hier meer over de microvezelmethode.

Tip 4: Maak gebruik van de moderne technologie

Ervaren schoonmaakkrachten denken vaak: Ik doe het al 20 jaar zo, waarom zou ik het anders doen? Ervaring is erg belangrijk, maar net zoals alle andere technologie, is ook de technologie op het gebied van reiniging en hygiëne continu in ontwikkeling. Maak gebruik van deze nieuwe ontwikkelingen. Laat je inspireren door onderstaande video van het quick & easy systeem.

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Tip 5: Laat het gereedschap voor je werken

Werk rustig en zonder te veel druk uit te oefenen. Een stofzuiger, bijvoorbeeld, heeft tijd nodig om te zuigen, dus zuig niet te snel en sta altijd rechtop. Je zult minder lichamelijke klachten hebben en het schoonmaakresultaat is daarnaast stukken beter. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een microvezeldoek. Je hoeft echt niet hard te drukken om het gewenste resultaat te krijgen. De doek doet het werk voor je.

Tip 6: Zorg goed voor je lichaam ná werk

Het is belangrijk dat je lichaam kan uitrusten op de momenten dat je niet aan het werk bent. Op deze manier herstel je van de lichamelijk activiteiten. Ga daarom voor een degelijk hoofdkussen, een goed matras- en bedbodemcombinatie, en zorg er ook voor dat je vervoersmiddel zoals je auto of fiets op de juiste hoogte is afgesteld. Let daarnaast op je houding als je televisie kijkt, eet en loopt.

Tip 7: Gebruik de juiste lichamelijke bescherming zoals handschoenen

Zorg er altijd voor dat je aan je eigen gezondheid denkt. Werk je in onhygiënische situaties? Gebruik dan handschoenen en eventueel een mondkapje. Werk je met gladde oppervlakten? Draag dan passende schoenen. De juiste uitrusting is belangrijk om gezond te kunnen blijven.

Ergonomisch werken

IG Facilitair Ergonomisch werken 1 400x566
Of bestel de gratis toolbox voor meer infographics

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

vloer reinigen in verpleeghuizen ggz zorginstellingen

Het belang van ergonomisch werken & tips

Lees meer
vloer reinigen in verpleeghuizen ggz zorginstellingen

Ergonomisch verantwoord vloeren reinigen

Lees meer
vitaliteit in verpleeghuis ggz instelling feest

Vitaliteit

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: