Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Sneloplosbaar hygienepapier voorkomt verstoppingen

Vaak last van een verstopt toilet? Sneloplosbaar papier kan de oplossing zijn

Een verstopt toilet ontstaat niet zomaar. Toch komt het veel vaker voor dan je denkt. Binnen zorginstellingen zijn de boosdoeners vaak vouwhanddoeken die in het toilet worden gegooid. Sneloplosbaar papier is dan ook dé oplossing om verstoppingen te voorkomen.

Een goed werkend afvoersysteem kan een normale dosis toiletpapier vaak prima verwerken. Maar dit geldt niet voor papieren handdoeken. Deze handdoeken, zoals bijvoorbeeld vouwhanddoeken, zijn sterker en groter dan toiletpapier. Het is dan ook niet de bedoeling dat deze in het toilet komen. Toch gebeurt dit vaak, met name in zorginstellingen. Dit kan leiden tot regelmatige verstoppingen, frustratie en hoge kosten. We zijn vaak niet bezig met verstoppingen, tot we er daadwerkelijk last van hebben. Voorkomen is beter dan genezen, dus hoe kun je voorkomen? En in het ergste geval, hoe kun je een verstopping oplossen?

Zorg voor sneloplosbare vouwhanddoeken

Helemaal voorkomen dat vouwhandoeken in het toilet belanden blijft lastig. Zorg daarom voor vouwhanddoeken van sneloplosbaar papier. In tegenstelling tot de normale vouwhandoeken, lossen deze veel sneller op. Daardoor is er minder kans op een verstopping. De vouwhanddoeken van Abena lossen op in een paar seconden en zijn daarom de beste en veiligste keuze. 

Deze sneloplosbare vouwhanddoeken worden ook gebruikt in vliegtuigen, treinen en op campings. Vaak zijn daar de afvoerleidingen wat kleiner en is sneloplosbaar papier een ‘must’. Bekijk hieronder de video voor meer informatie.

Meer weten over sneloplosbaar papier?

De beste preventie tegen een verstopt toilet.

Wat kun je nog meer doen?

  • Gebruik meerlaags toiletpapier: Zelfs een klein stuk papier kan al verstoppen. Meerlaags toiletpapier is makkelijker oplosbaar dan toiletpapier dat uit één dikke laag bestaat.

 

  • Plaats prullenbakken voor hygiëneproducten: Een andere grote veroorzaker van verstopte toiletten zijn bijvoorbeeld menstruatieproducten en afval. Soms spoelen mensen dit door het toilet, omdat er geen andere oplossing beschikbaar is. Zorg er daarom altijd voor dat je goede afvalbakken in het toilet hebt staan.

  • Gebruik het toilet waarvoor het bedoeld is: Sommige mensen gebruiken het toilet als afvalbak en gooien bijvoorbeeld voedselresten door het toilet. Zorg ervoor dat duidelijk is dat het toilet hier niet voor bedoeld is.

  • Houd het toilet schoon: Mocht een toilet vettig zijn geworden door bijvoorbeeld braaksel, reinig het toilet dan goed. Een goed toilet zonder vetresten of ander vuiligheid, kan verstoppingen voorkomen.

Is het toilet toch verstopt? Probeer dan dit

In sommige gevallen kun je zelf proberen het toilet te ontstoppen. Maar pas op: Soms kun je het probleem juist verergeren. Ga daarom voorzichtig te werk.

  • De verstopping eruit halen: Is er een zichtbare verstopping? Probeer dan de verstopping te verwijderen. Trek hiervoor nitril schoonmaakhandschoenen aan. Probeer de verstopping niet verder weg te duwen. Dit heeft geen zin en kan de verstopping verergeren.
  • Een ontstopper gebruiken: Als je de verstopping niet weg krijgt, of als er geen zichtbare verstopping is, gebruik dan een ontstopper. Als de rubberen ontstopper hard is, verwarm deze dan eerst met water, zodat hij zacht wordt. Trek het toilet door tot het vol water staat. Plaats vervolgens de ontstopper op het gat van de afvoer. Zorg voor goede vacuüm door de ontstopper op en neer te bewegen. Hierdoor ontstaat er lucht en ruimte in de pijp onder het toilet. Let op dat je duwt en trekt met water en niet met lucht.
  • Het toilet vetvrij maken: Als de verstopping niet zichtbaar is, probeer het toilet en de leiding dan vetvrij te maken. Gebruik hiervoor een ontvetter zoals bijvoorbeeld afwasmiddel, een multi-ontvetter en heet water. Je kunt ook natriumcarbonaat, ook wel soda, gebruiken. Laat het even inwerken en probeer opnieuw door te trekken. Let op met agressieve producten. Vaak zijn ontstoppers agressief, en kunnen deze de leidingen beschadigen.

 

Als dit alles niet heeft geholpen, is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Het juiste hygiënepapier voor jouw organisatie

Hoe kies je het juiste hygiënepapier voor jouw organisatie?

Lees meer
Zo kies je in 3 stappen de juiste dispenser voor jouw organisatie

De juiste dispenser voor jouw organisatie

Lees meer
Sneloplosbaar hygienepapier voorkomt verstoppingen

Sneloplosbaar hygiënepapier voorkomt verstoppingen

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: