Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De juiste dispenser

Zo kies je in 3 stappen de juiste dispenser voor jouw organisatie

Voor hygiënepapier zijn verschillende dispensers te vinden. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten, en helpen we met het kiezen van een geschikte dispenser voor jouw doel en organisatie.

De verschillende soorten dispensers

Elke dispenser heeft andere eigenschappen en de keuze is afhankelijk van de behoeften. Er zijn grofweg vier soorten dispensers:

Stap 1: In welke ruimte gebruik je de dispenser?

Sanitaire ruimte. Als je op zoek bent naar een dispenser voor sanitaire ruimtes, is een vouwhanddoekdispenser aan te raden. Deze is ideaal, omdat je in deze dispenser vouwdoeken van sneloplosbaar papier kunt gebruiken. Als het papier dan per ongeluk in het toilet komt, verstopt het toilet niet. Daarnaast zijn deze dispensers zuinig in het gebruik, dankzij de vel-voor-vel-dosering. Gebruik voor een vel-voor-vel-dosering V-vouw, Z-vouw of W-vouw-handdoeken. Als je voor een dispenser met voorraadindicator kiest, zie je makkelijk wanneer hij bijgevuld moet worden.

Let op: In zorginstelling is hygiëne vaak extra belangrijk, omdat er veelal kwetsbare mensen verblijven. Eén van de kenmerken waarop je kunt letten bij het kiezen van een dispenser is het selecteren van een dispenser waar geen of beperkt aantal gleuven in verwerkt zijn. Hier hebben bacteriën en virussen namelijk minder makkelijk de kans om zich in te nestelen. Dit kan dus een reden zijn om juist niet te kiezen voor een voorraadindicator.

Lees ook: Dit is waarom papieren handdoeken hygiënischer zijn dan handdrogers

Keuken. Wil je oppervlakken schoonmaken? Dan is de centerfeedroldispenser de ideale dispenser. Dispensers voor centerfeedrollen zijn makkelijk met één hand te gebruiken. Daarnaast kun je ook makkelijk je handen drogen met hetzelfde papier.

Toilet. Toiletpapierdispensers zijn er in open en afgesloten uitvoering. Het open systeem kennen we met name als de houder die we thuis ook gebruiken. Wij adviseren deze houder voornamelijk voor de slaapruimten binnen instellingen. De reden hiervoor is dat vaak alleen de bewoner en eventueel bezoekers gebruik maken van dit toilet. Hierdoor is het papierverbruik relatief laag. Daarbij vinden ouderen deze houders vaak makkelijk in gebruik. Zo zijn de gebruikers tevreden en kunnen de kosten van afgesloten dispenser bespaart worden.

In openbare ruimtes kan er afhankelijk van bezoekersaantallen gekozen worden voor andere systemen, zoals een gesloten systeem. Bij de gesloten uitvoering kun je vaak een reserverol toevoegen. Het voordeel hiervan is dat je niet snel zonder toiletpapier komt te zitten. Kies je voor een jumborol, dan hoef je de dispenser nog minder vaak bij te vullen. Zo bespaar je arbeidskosten en tijd.

Stap 2: Hoeveel ruimte heb je?

In welke ruimte en op welke plaats komt de dispenser te hangen? In kleinschalige woonvoorzieningen is niet altijd ruimte voor een grotere dispenser. Hier kan een kleinere variant zoals een vouwhanddoekdispenser een goede keuze zijn. Onthoud dat er ook ruimte moet zijn om een goede afvalbak te plaatsen.

Stap 3: Hoe onderhoudsvriendelijk moet de dispenser zijn?

Er is weinig zo frustrerend als lege dispensers. Zie je regelmatig lege dispensers in je instelling? Misschien is er te weinig tijd of aandacht om de dispenser bij te vullen. In dat geval kan het fijn zijn om een onderhoudsvriendelijke dispenser te kiezen. Een onderhoudsvriendelijke dispenser is in veel gevallen een handdoekroldispensers. Door de hoeveelheid hygiënepapier hoef je de rollen minder vaak te vervangen.  Maar let op: soms zit er verkeerd papier in de dispenser. Hierdoor kan het zijn dat deze extra snel leeg is, omdat er bijvoorbeeld meerdere vouwhanddoekjes tegelijk uit komen. Een handdoekroldispenser met sensor is extra hygiënisch, doordat alleen het papier aangeraakt hoeft te worden. Dit verhoogt ook meteen de gebruiksvriendelijkheid.

En welk soort papier? Als je eenmaal de juiste dispenser hebt gevonden, is het tijd om hygiënepapier te kiezen. Geef je de voorkeur aan sterk, goed absorberend en zacht hygiënepapier? Ga dan voor cellulosepapier. Cellulose is een stof gemaakt van natuurlijke vezels van bomen en planten. Gerecycled papier is minder zacht, minder sterk en absorbeert minder goed. Lees hier meer over het kiezen van het juiste soort hygiënepapier.

Kiezen van dispenser en papier

IG Facilitair kiezen van dispenser en papier 1 400x566
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Het juiste hygiënepapier voor jouw organisatie

Hoe kies je het juiste hygiënepapier voor jouw organisatie?

Lees meer
Zo kies je in 3 stappen de juiste dispenser voor jouw organisatie

De juiste dispenser voor jouw organisatie

Lees meer
Sneloplosbaar hygienepapier voorkomt verstoppingen

Sneloplosbaar hygiënepapier voorkomt verstoppingen

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: