Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Afvoeren incontinentiemateriaal

Schone afvoer van incontinentiemateriaal

Stank, lekken, infectiegevaar. Het afvoeren van incontinentiemateriaal is lastig en brengt risico’s met zich mee. Terwijl een schone en veilige leefomgeving juist in zorginstellingen erg belangrijk is. Met de vacumeermachine van Abena verschoon en verklein je de afvalstroom. En verminder je het risico op besmetting en geuroverlast.

In een zorginstelling verblijven kwetsbare mensen die vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Het is van belang dat je als zorginstelling afval op een goede manier verzamelt en afvoert.

 
Het veilig afvoeren van gebruikt incontinentiemateriaal is een extra uitdaging. Juist in ontlasting zitten veel bacteriën en virussen. Het besmettingsgevaar is groot. En afvalzakken kunnen makkelijk gaan lekken. Of zorgen voor onaangename geurtjes op de afdeling en bij de afvalbakken. De afvalstroom is hierdoor vaak onhygiënisch en gevaarlijk. Bovendien leidt de geuroverlast tot irritaties bij zorgmedewerkers en cliënten. 

Abena Vac

Wij hebben de Abena Vac ontwikkeld om deze risico’s en irritaties te verkleinen. Het is onze nieuwste innovatie op het gebied van afvalverzameling van incontinentiemateriaal. Met deze professionele vacumeermachine verpak je het incontinentiemateriaal op luchtdichte wijze. Luchtjes en vloeistoffen kunnen niet meer uit de zak ontsnappen. Zo voorkom je de ongemakken die het afvoeren van incontinentiemateriaal met zich meebrengt. Bovendien maakt de Abena Vac het makkelijker voor zorgmedewerkers om te voldoen aan de hygiëne-eisen van de WIP-richtlijnen.

Schone afvoer van incontinentiemateriaal

Met deze professionele vacumeermachine verpak je het incontinentiemateriaal op luchtdichte wijze. Luchtjes en vloeistoffen kunnen niet meer uit de zak ontsnappen.

Betere infectiepreventie

Met het gebruik van de Abena Vac verbeter je als zorginstelling de preventie van infecties. Deze manier van afvalverzameling zorgt voor een betere hygiëne en helpt actief bij het tegengaan van  bacterie- en virusverspreiding.  Het vacumeerproces van de Abena Vac zorgt ervoor dat er geen lucht meer in of uit de zak kan ontsnappen. De virussen en bacteriën in de ontlasting hebben geen kans meer om zich in de omgeving te verspreiden. Waardoor het risico op besmettingen en ziektes sterk vermindert. 

Geen geuroverlast meer

De luchtdichte ‘sealing’ in de supersterke zakken van de Abena Vac zorgt ervoor dat er geen nare geurtjes meer vrijkomen. Hierdoor kun je als zorginstelling zelf een moment kiezen om het incontinentiemateriaal af te voeren, zonder dat dit geuroverlast veroorzaakt. Ook is het niet langer nodig om vanwege de geur het afval af te voeren via ingewikkelde omrijroutes. En is er afval buiten opgeslagen? Dan profiteren ook de bewoners in de wijk van de verminderde geuroverlast. Zo verbeter je het leef- en werkklimaat in de instelling met de Abena VAC. Het advies is wel om het incontinentiemateriaal dagelijks af te voeren.

Minder afval en kosten

Dat is niet alleen prettig voor de instelling maar ook beter voor het milieu! Bovendien kan afvalreductie een behoorlijk kostenvoordeel opleveren. Door het vacumeerproces wordt de afvalzak verkleind. Daardoor passen er meer zakken in een container en vermindert de ophaalfrequentie.

Hoe werkt de Abena Vac?

Voor een optimaal gebruik van de Abena Vac zijn supersterke, lekvrije vacumeerzakken beschikbaar. Nog comfortabeler is om de Abena Vac te gebruiken in combinatie met de Saekko Boy, een verrijdbare afvalzakhouder. De Saekko Boy kan ingezet worden voor het verzamelen van incontinentiemateriaal op meerdere plekken. Met deze afvalzakhouder manoeuvreer je makkelijk door de gangen.

Wanneer de zakken gevuld zijn, kunnen ze op een centrale plek gevacumeerd worden door de Abena Vac. Het is handiger om de Abena Vac op één centrale plek te laten staan omdat de machine aangesloten is op de elektriciteit.

Wanneer de Abri Bag?

Wil je als zorginstelling incontinentiemateriaal ook op cliëntniveau op hygiënische wijze afvoeren? Gebruik dan naast de Abena Vac de Abri Bag. De Abri-Bag is een beschermzak voor het afvoeren van urine of ontlasting. Bijvoorbeeld handig voor cliënten die moeilijk of niet uit bed kunnen komen.

De Abri-Bag is beschikbaar in drie varianten:

  1. Abri-Bag beschermzak voor postoel
  2. Abri-Bag beschermzak voor bedpan
  3. Abri-Bag wegwerpzak voor onderweg (zonder absorberende inlegger)

 

Een voordeel van de Abri-Bag voor postoel en bedpan is dat er een absorberende inlegger voor het opvangen van urine of ontlasting in de zak zit. Deze inlegger absorbeert vocht en zet het om in gel. De Abri-Bag voor onderweg is een wegwerpzak met een handige zip-sluiting. Ideaal als er geen afvalbak voor handen is.

Met de Abri-Bag voorkom je dat werknemers direct in contact komen met urine of ontlasting. Na gebruik gooi je de zak weg in de afvalbak. Hiermee verklein je de kans op besmettingen en infecties. Bovendien voldoet de Abri-bag aan de WIP-richtlijnen Urinelozing en Stoelgang.
Lees hier meer over de Abri-Bag.

Hygiënisch werken met bedpan of postoel?

Probeer gratis de Abri-bag beschermzakken

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

ABENA Vac vacumeermachine

ABENA Vac

Lees meer
schone en frisse omgeving verpleeghuis

Het belang van een frisse geur in een zorginstelling

Lees meer

Beleving

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: