Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Het kiezen van de juiste afvalzak

Hoe kies je de juiste afvalzak?

Je zou zeggen dat de maat van de afvalzak hetzelfde is als de maat (of inhoud) van de afvalbak. Dat is echter niet het geval. Een afvalzak moet ongeveer 30% groter zijn dan de afmetingen van de afvalbak. Daarnaast hangt het af van de diameter van de afvalbak of de bak vierkant, rechthoekig of rond is en of er een binnenemmer gebruikt wordt. In dit artikel helpen we jou op de juiste afvalzak te kiezen.

Bij het kiezen van een afvalzak moet je letten op de volgende 4 aspecten: 

  1. De afmeting van de afvalbak waar de zak in gaat.
  2. Het materiaal waar de afvalzak van gemaakt is
  3. De dikte van de afvalzak
  4. De toepassing van de afvalzak

De afmeting

Kijk eerst of je een afvalzak nodig hebt voor een ronde of een vierkante afvalbak. Dit bepaald de berekening die je kan toepassen voor het bepalen van de grootte van de afvalzak. Hieronder vind je beide berekeningen. 

Voor een ronde afvalbak komt de juiste maat van de afvalzak neer op:
Minimale breedte = Diameter afvalbak x 3.14 /2
Minimale hoogte = Hoogte afvalbak + 20 cm

Voor een vierkante afvalbak komt de juiste maat van de afvalzak neer op:
Minimale breedte = Breedte afvalbak x 2
Minimale hoogte = Hoogte afvalbak + 20 cm

Het materiaal

Wanneer het aankomt op het materiaal keuze zijn er meestal 2 opties: LDPE of HDPE.

LDPE

LDPE staat voor Low Density Polyethyleen. Deze afvalzak met een lage moleculaire dichtheid heeft als eigenschap dat ze minder snel doorscheurt wanneer er een gat in de zak is ontstaan. Het is echter eenvoudig om er een gaatje of scheur in te maken. Deze zak is zeer geschikt voor licht afval, bijvoorbeeld papier of tissues. HDPE afvalzakken worden veel gebruikt in kantooromgevingen, aan de schoonmaakwagen, toiletgroepen en openbare ruimtes.

HDPE

HDPE staat voor High Density Polyethyleen. Dit type afvalzak heeft als eigenschap dat ze makkelijker doorscheurt wanneer er een gat is ontstaan. Het is echter moeilijker om in dit type zak een gaatje te maken. Afvalzakken van LDPE zijn ideaal voor zwaarder afval bijvoorbeeld keukenafval, karton, hout, metaal en gft-afval. LDPE afvalzakken worden vaak gebruikt in de keuken, school- of sportkantines en afvalcontainers.

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Dikte

De dikte van een afvalzak wordt aangeduid in micrometer (µ). Hoe meer micrometer, hoe sterker de zak. Maar ook het materiaal is van invloed op de dikte van de zak. Door de verschillen in moleculaire structuur kunnen HDPE zakken van een veel dunnere folie worden gemaakt dan LDPE zakken. De verschillen in structuur zorgen er echter ook voor dat HDPE zakken eerder scheuren dan LDPE wanneer er een gat is ontstaan. Het is van belang om de dikte van een afvalzak altijd in combinatie te zien met het gebruikte materiaal. Het type afval is vervolgens weer van belang voor de keuze van het materiaal. Globaal kunnen onderstaande richtlijnen worden gevolgd:

  • < 15 µ – Geschikt voor licht afval, zoals papieren handdoekjes
  • 15 – 50 µ – Geschikt voor medium afval, zoals kantoorafval, productieafval en GFT
  • > 50 µ – Geschikt voor zwaar afval, zoals keukenafval (horeca), bouwafval en scherp afval

Abena biedt afvalzakken en pedaalemmerzakken aan van 6 tot en met 100 µ.

Toepassing

De meest gebruikte kleuren voor afvalzakken zijn zwart en blauw. Afvalzakken zijn echter in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar.

Het verschil in kleur kan helpen bij het scheiden van diverse soorten afval. Binnen zorginstellingen worden vaak verschillende kleuren afvalzakken ingezet bij het scheiden van wasgoed per verdieping. Daarnaast worden er vaak rode afvalzakken  ingezet bij een NORO uitbraak. Zo is de aanwezigheid van het NORO virus in afval of in de vuile was direct zichtbaar en helpt dit de verdere verspreiding van het virus te minimaliseren.

Duidelijkheid aanbrengen door middel van kleurcoderingen helpt bij het voorkomen van misverstanden en het onnodig verspreiden van bacteriën en virussen. Maak daarom duidelijke afspraken met je medewerkers en collega’s.

Uit ons kenniscentrum

Geen pagina's om weer te geven

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: