Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Gladde badkamervloer

In deze blog vertelt product manager Twan Peltzer je niet alleen meer over de meest voorkomende oorzaken van een gladde vloer, maar ook deelt hij de oplossingen. Daarnaast vertelt hij waar je op moet letten als je last hebt van een gladde vloer. 

Gladde vloeren, een gevaarlijk probleem

Gladde vloeren zijn een serieus probleem. Wanneer een vloer glas is door het dweilen, kun je een waarschuwingsbord neerzetten. Maar wat als een vloer glas wordt zodra er ook maar één druppel water opkomt, of erger nog: als een vloer glad blijft? In dit artikel vertel ik je meer over de meest voorkomende oorzaken van een gladde vloer én de oplossingen. 

Tijdens de regenachtige maanden in Nederland komt het vaak voor dat men met natte schoenen naar binnen gaat. In sommige gevallen wordt een vloer hierdoor spekglad. Een gladde vloer ontstaat ook vaak door een te grote hoeveelheid schoonmaakmiddel tijdens het schoonmaken. Bij zorginstellingen kan er een groter probleem achterliggen en kunnen er bijvoorbeeld huidvetten, zeepresten, lotions en crèmes op de vloeren achterblijven. Dit zorgt ervoor dat vloeren extreem glad worden. Vaak zijn methodefouten hiervan de oorzaak zijn. 

Na vele malen moppen blijft er een laag reinigingsmiddel met vuil op de vloer achter

Gladde vloer door methodefouten

Na vele malen moppen blijft er een laag reinigingsmiddel met vuil op de vloer achter. Hierdoor wordt de vloer meteen glad wanneer er water op komt. En hoe hard de huishoudelijke dienst ook hun best doet om de vloer schoon te houden, het blijft glad. Dit komt door methodefouten. Een methodefout kan een overdosering zijn, of een verkeerd gebruik van middelen.  

Methodefout 1: Een gladde vloer door overdosering

In de praktijk zie ik vaak dat vloeren vaak te nat gemopt worden en er wordt te veel reinigingsmiddel gebruikt. Hierdoor blijft er residu van het reinigingsmiddel op de vloer achter. Dit is vooral het geval bij vloeren die niet poreus zijn, zoals linoleum dat in de was is gezet, of PVC-vloeren. Het reinigingsmiddel kan bij dit soort vloeren niet intrekken en blijft er dus op liggen. Hierdoor ontstaat er een zeeplaag op de vloer. Deze zeeplaag trekt vervolgens vuil aan, wat weer zorgt voor een laagje zeep met vuil op de vloer. Daar wordt natuurlijk weer overheen gedweild, het liefst met een lekker ruikend sopje met veel zeep, met als gevolg een nieuw laagje op de vloer.  

Methodefout 2: Een gladde vloer door verkeerde schoonmaakmiddelen

In zorginstellingen komt het ook vaak voor dat de badkamers van de cliënten extreem glad worden. Dit is zeer gevaarlijk voor de cliënt, maar ook voor de medewerker. In de meeste gevallen komt dit door een verkeerde keuze van de schoonmaakmiddelen. In de praktijk wordt eigenlijk altijd geadviseerd om een badkamer te reinigen met een sanitairreiniger. Dit is in veel gevallen de meest voor de hand liggende en logische keuze, want er is namelijk vaak sprake van kalkaanslag. Om kalkaanslag te verwijderen kun je een product gebruiken met een lage pH-waarde, zoals een sanitairreiniger of ontkalker.

Echter, op een vervuilde vloer en tegels van de badkamer heb je te maken met verschillende soorten vervuiling. In een zorginstelling kunnen huidvetten, zeep- en shampooresten, lotions en crèmes zich aan de vloeren hechten. Verschillende vervuilingen vragen om verschillende oplossingen, waarvoor je dus meer dan één reinigingsmiddel nodig hebt om het goed schoon te maken. In dit geval raad ik je aan te werken met een ontvetter én een ontkalker

Krijg grip op facilitaire uitdagingen!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Heb je last van een gladde vloer? Kijk kritisch naar de volgende punten

De hoeveelheid reinigingsmiddel

Als je teveel reinigingsmiddel gebruikt, blijft er, vooral bij niet-poreuze vloeren, een laagje zeep achter. Zodra deze zeep in contact komt met water wordt de vloer erg glad.

Het soort reinigingsmiddel

Gebruik bij gladde vloeren in badkamers een ontvetter én een ontkalker. Met de ontvetter worden huidvetten, zeepresten en kalkzeep van de wandtegels, douchekraan en douchewand verwijderd. Ook vieze voegen en schimmel in de voegen laten zich perfect schoonmaken met een ontvetter. Vaak is hiermee het probleem opgelost. Daarom adviseer ik dit soort vloeren regelmatig te schrobben met een ontvetter, bijvoorbeeld die in de keuken wordt gebruikt. In dit geval ontvet je de vloer eerst en gebruikt je daarna een sanitairreiniger of een ontkalker.

Het schoonmaakmiddel

Vermijd een ouderwets mopsysteem en gebruik hiervoor in de plaats microvezelmoppen. Microvezelmoppen nemen het vuil beter op. Daarnaast maak je de vloer minder nat. 

Aanbevolen producten

Uit onze blog

  • Alles
  • Actueel
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Expertise
  • Innovatie
  • selectiehulp
  • Slim incontinentiemateriaal
Alles
  • Alles
  • Actueel
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Expertise
  • Innovatie
  • selectiehulp
  • Slim incontinentiemateriaal

Vooruitstrevende continentiezorg met ABENA Nova

Prisma en ABENA werken zij aan zij om een nieuwe standaard te zetten voor continentiezorg, waarbij het welzijn van bewoners en zorgverleners voorop staat.
Lees meer

Nooit meer misgrijpen met de verbruikersmatrix

Theo (zorgspecialist van Abena) vertelt hoe hij de verbruikersmatrix heeft ingezet om te zorgen dat een van onze klanten altijd voldoende voorraad heeft.
Lees meer

Accepteer jij natte bedden bij jouw cliënt?

Bij veel zorgorganisaties komen natte bedden regelmatig voor. Theo Onderstal is ervan overtuigd dat natte bedden er niet bij horen.
Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: