Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne bij dementie

Vergeten te douchen, verzwijgen van ‘ongelukjes’ bij de toiletgang en verschoning maar laten zitten. Als je zorgt voor iemand met dementie weet je maar al te goed dat persoonlijke verzorging steeds meer moeite kan kosten. Hoe kun je hiermee het beste omgaan?

Niet álles overnemen

Niets is zo intiem als jezelf wassen en verzorgen. Van jongs af aan leer je dit zelf te doen. Maar voor iemand met dementie is dat niet altijd meer vanzelfsprekend. Hem of haar hierbij helpen is dan noodzakelijk. Maar dat is niet eenvoudig. Vooral niet omdat het voor jou en de persoon voor wie je zorgt ongemakkelijk kan aanvoelen om erbij aanwezig te zijn. Natuurlijk hoef je niet meteen álle persoonlijke verzorging over te nemen. Ondersteun de persoon met dementie om zoveel mogelijk zelf te doen. 

Abena's probeerpakket voor mantelzorgers

Een voordelig pakket vol met handige verzorgingsproducten. Producten die je helpen bij het bieden van menswaardige zorg. Voor betere hygiëne en minder belasting bij persoonlijke verzorging. Inclusief stoelbeschermer, Verzorgend Wassen en incontinentie washandjes, shampoocap en beschermende crèmes. Nu om te proberen. Zes handige producten voor slechts €9,99. Bestel snel in onze webshop.

Aansluiten bij vroeger

Angst voor douchen of wassen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De douchestralen voelen misschien te hard aan. Of hij schrikt als hij zijn eigen spiegelbeeld in de spiegel ziet. Probeer altijd na te gaan waar problemen vandaan komen. Bedenk daarbij dat mensen met dementie weliswaar herinneringen kwijt raken, maar ervaringen van heel vroeger vaak langer onthouden.

De persoon voor wie je zorgt is misschien van jongs af aan gewend om maar eens per week te douchen. En zich voor de rest van de week aan de wastafel met een washandje te wassen. Dan is het begrijpelijk dat hij niet elke dag onder de douche wil en kun je misschien beter aansluiten bij gewoontes uit het verleden. Kan de persoon met dementie niet meer zo goed zelfstandig wassen, kun je hem helpen door met hem mee te wassen. Ga samen op zoek naar oplossingen om het douchen en wassen gemakkelijker te maken.

TIP: Houd vaste dagen en rituelen voor het douchen en wassen aan

Vaste rituelen aanhouden kan ook helpen. Denk aan douchen op een vaste dag. Of tijdens het douchen of wassen een muziekje draaien waar hij of zij graag naar luistert  Een andere mogelijkheid is om lekker ruikende plantaardige oliën te gebruiken waarmee je jouw cliënt voorzichtig masseert. Dat kan een rustgevend effect hebben. Zo trek je het douchen en wassen in de sfeer van een prettige belevenis.

Verzorgend wassen

Wassen op de traditionele manier met water en zeep werkt niet altijd het beste. Elk lichaamsdeel inzepen, afspoelen en afdrogen met een handdoek: het zijn veel aanrakingen en handelingen die heel belastend kunnen zijn of niet fijn aanvoelen. Als alternatief is verzorgend wassen zonder water en zeep dan het proberen waard.

Verzorgend Wassen washandjes zijn washandjes met een speciale ongeparfumeerde en huidvriendelijke lotion. Deze zijn precies vochtig genoeg om een lichaamsdeel in één handeling te wassen en te verzorgen. De huid droogt na het wassen snel aan de lucht. Doe de verzorgend wassen washandjes altijd eerst even in de magnetron. Dan zijn ze lekker warm en voelen ze prettig aan. Veel ouderen met dementie ervaren deze manier van wassen als minder pijnlijk en inspannend. Ze houden na het verzorgend wassen meer energie over voor andere activiteiten. En omdat jij als zorgprofessional minder hoeft te tillen en draaien, spaar je ook je rug. Zo maak je het wassen voor iedereen prettiger.

verzorgend wassen dementie

Bestel een gratis proefpakket

Probeer een van de Abena producten
Of bekijk alle tools

Beter voor de huid

Verzorgend Wassen is ook hygiënisch en goed voor de huid. Is de persoon voor wie je zorgt ook incontinent? Dan adviseren wij om incontinentiewashandjes te gebruiken. Deze bevatten een speciale lotion waarmee je de huid goed kunt reinigen, verzorgen en beschermen. Heel belangrijk, want urine en of ontlasting maken de oudere, toch al kwetsbare huid, extra gevoelig voor huidproblemen. Door op deze manier te werken, houd je iemands huid zo goed mogelijk in conditie en verklein je de kans op huidirritaties- en infecties.

verzorgend wassen dementie huid

Matrasonderleggers voor thuis

Soms verliezen ouderen met dementie ook ‘s nachts urine waardoor er kans is op een nat bed. Dat kan ook gebeuren als zij incontinentiemateriaal dragen. Bijvoorbeeld omdat zij in hun slaap hieraan plukken en trekken. Hierdoor verschuift het materiaal of het gaat kapot en neemt de kans op lekkages toe.

Natuurlijk wil je niet dat je cliënt ‘s nachts op nat beddengoed ligt. Dat is onhygiënisch en oncomfortabel. Maar om hem elke nacht wakker te maken om naar het toilet te gaan, vind je ook geen goede oplossing. Overweeg dan om gebruik te maken van speciale ademende matrasbeschermers en -onderleggers (wasbaar of wegwerp). Deze producten beschermen de matras tegen urineverlies en hebben een sterk absorberend vermogen. Zo blijven  matras en beddengoed droog. Veel prettiger en het scheelt ook nog eens veel wasgoed!

De juiste onderlegger

abena infograhic onderleggers

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

dementie zorginstellingen

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
dementie hulp en uitleg in de praktijk 2

Gevolgen van incontinentie bij dementie

Lees meer
zorgprofessionals met dementie advies

Omgaan met incontinentie

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: