Huidverzorging bij dementie
Een gezonde huid en dementie
Je wordt ouder, dat heeft gevolgen voor je huid. En dat vraagt om de nodige zorg en aandacht. Zeker wanneer je veel in bed ligt. Of last hebt van ongewild urine- of ontlastingsverlies. Wanneer je niet de juiste behandeling of producten krijgt, kan dit lijden tot huidirritatie. Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen. Waar let je op bij huidverzorging bij dementie?

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

Zorg voor goede hygiëne en huidverzorging

Zorg voor een goede houding en voldoende beweging
Oorzaken van huidproblemen bij dementie
Oudere mensen hebben een drogere huid. Dat komt doordat hun huid minder talg en vocht produceert. Bovendien wordt de huid steeds dunner. Daardoor is de natuurlijke beschermlaag tegen bacteriën en schimmels verminderd. Een droge en dunne huid maakt extra gevoelig voor huidproblemen, helemaal als deze ook nog eens langdurig wordt blootgesteld aan urine en ontlasting. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels de kans om onder de huid te kruipen. Mensen die hier geen aandacht aan besteden, kunnen daarom huidproblemen zoals huiduitslag, infecties en wonden krijgen. Deze huidproblemen geven vaak pijn en ernstige jeuk en het tast de kwaliteit van leven behoorlijk aan. Vooral mensen die bedlegerig zijn hebben hier last van.
De meest voorkomende huidproblemen bij dementie en incontinentie zijn smetten, doorligwonden en huidaandoeningen die gerelateerd zijn aan incontinentie (Incontinentie geassocieerde dermatitis, IAD). Lees alles over deze vormen van huidproblemen.
Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor huidaandoeningen zoals doorliggen (decubitus) en IAD. Vooral bij mensen met incontinentie is goede hygiëne van groot belang. Daarnaast helpen een juiste lig- en zithouding en voldoende beweging (mobilisatie) om huidaandoeningen te voorkomen. Door het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken en dit op tijd te vervangen is het mogelijk om dit soort huidproblemen te voorkomen of verminderen.
Huidproblemen kun je voorkomen door incontinentiemateriaal op tijd te vervangen én de huid goed te verzorgen
Eet en drink gezond. Vooral alcohol heeft een negatieve werking. Bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken drogen de huid uit en verminderen de productie van collageen, een eiwit dat de huid steviger maakt. Zorg daarnaast voor voldoende vitamines en antioxidanten door fruit en groentes te eten.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Door regelmatig van houding te wisselen en mobiliteitsoefeningen te doen kun je decubitus (doorligwonden) en andere huidaandoeningen voorkomen. Eventueel kan een fysiotherapeut of ergotherapeut hierbij helpen.
Deppen in plaats van wrijven. Als je iemands huid droogwrijft met een handdoek, kun je de toch al kwetsbare huid van een oudere beschadigen. Dep daarom iemands huid en smeer deze eventueel direct na het baden of douchen in met een vette zalf. De huid hoeft hiervoor niet helemaal droog te zijn. Zo voorkom je uitdroging van de huis.
Raadpleeg op tijd een specialist. Bij huidaandoeningen is het belangrijk om op tijd een wondverpleegkundige, arts of dermatoloog om hulp te vragen. Vooral als er sprake is van necrose(celdood) of een infectie. Samen kan je een behandelplan opstellen om een huidaandoening te laten genezen en herhaling te voorkomen.
De ene huid is de andere niet. Daarom is het goed om zowel bij de preventie als de behandeling rekening te houden met het huidtype (droge of vettige huid). Daarnaast gelden voor bedlegerige mensen andere maatregelen dan voor gezonde, vitale mensen.
Abena's probeerpakket voor mantelzorgers
Een voordelig pakket vol met handige verzorgingsproducten. Producten die je helpen bij het bieden van menswaardige zorg. Voor betere hygiëne en minder belasting bij persoonlijke verzorging. Inclusief stoelbeschermer, Verzorgend Wassen en incontinentie washandjes, shampoocap en beschermende crèmes. Nu om te proberen. Zes handige producten voor slechts €9,99. Bestel snel in onze webshop.
Het juiste incontinentiemateriaal
Wil je een rode huid voorkomen, dan is het belangrijk om incontinentiemateriaal op tijd te verwisselen. Maar ook de keuze voor het juiste, meest passende product kan een belangrijk verschil maken. Wat het beste past, is afhankelijk van de mate van incontinentie.
Daarnaast heb je een product nodig dat de huid maximaal laat ademen. Dit voorkomt een rode huid en een broeierig gevoel. De kans op huidaandoeningen worden hiermee tot een minimum beperkt.
Constateer je een rode huid bij het dragen van incontinentiemateriaal? In veel gevallen is er sprake van een verkeerd product of het onjuist aanleggen van het product. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Zo houd je een optimale huidconditie
Meer weten? Download de infographic rode huid.

Huidverzorgingsproducten
Abena heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare of oudere huid. De producten geschikt voor mensen met dementie en incontinentie en erfelijke huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis en allergieën.
Al onze producten zijn uitgebreid dermatologisch getest. Bovendien dragen veel crèmes, shampoos en sprays het Deense astma en allergie label. Dit betekent dat deze producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere niet-functionele ingrediënten bevatten.

Aanbevolen producten
-
Wassen zonder water
Incontinentiewashandjes
-
Huidhydratatie
Huidverzorgingslotion
-
Huidbescherming
Barrièrecrème
-
Absorberende broekjes
ABENA Pants (voorheen Abri-Flex)