Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Huidverzorging bij dementie

Een gezonde huid en dementie

Je wordt ouder, dat heeft gevolgen voor je huid. En dat vraagt om de nodige zorg en aandacht. Zeker wanneer je veel in bed ligt. Of last hebt van ongewild urine- of ontlastingsverlies. Wanneer je niet de juiste behandeling of producten krijgt, kan dit lijden tot huidirritatie. Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen. Waar let je op bij huidverzorging bij dementie?

dementie goede hygiene voldoende beweging 2 150x150

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

dementie goede hygiene voldoende beweging 1 150x150

Zorg voor goede hygiëne en huidverzorging

dementie goede hygiene voldoende beweging 3 150x150

Zorg voor een goede houding en voldoende beweging

Oorzaken van huidproblemen bij dementie

Oudere mensen hebben een drogere huid. Dat komt doordat hun huid minder talg en vocht produceert. Bovendien wordt de huid steeds dunner. Daardoor is de natuurlijke beschermlaag tegen bacteriën en schimmels verminderd. Een droge en dunne huid maakt extra gevoelig voor huidproblemen, helemaal als deze ook nog eens langdurig wordt blootgesteld aan urine en ontlasting. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels de kans om onder de huid te kruipen. Mensen die hier geen aandacht aan besteden, kunnen daarom huidproblemen zoals huiduitslag, infecties en wonden krijgen. Deze huidproblemen geven vaak pijn en ernstige jeuk en het tast de kwaliteit van leven behoorlijk aan. Vooral mensen die bedlegerig zijn hebben hier last van.

De meest voorkomende huidproblemen bij dementie en incontinentie zijn smetten, doorligwonden en huidaandoeningen die gerelateerd zijn aan incontinentie (Incontinentie geassocieerde dermatitis, IAD). Lees alles over deze vormen van huidproblemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor huidaandoeningen zoals doorliggen (decubitus) en IAD. Vooral bij mensen met incontinentie is goede hygiëne van groot belang. Daarnaast helpen een juiste lig- en zithouding en voldoende beweging (mobilisatie) om huidaandoeningen te voorkomen. Door het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken en dit op tijd te vervangen is het mogelijk om dit soort huidproblemen te voorkomen of verminderen.

Huidproblemen kun je voorkomen door incontinentiemateriaal op tijd te vervangen én de huid goed te verzorgen

Abena's probeerpakket voor mantelzorgers

Een voordelig pakket vol met handige verzorgingsproducten. Producten die je helpen bij het bieden van menswaardige zorg. Voor betere hygiëne en minder belasting bij persoonlijke verzorging. Inclusief stoelbeschermer, Verzorgend Wassen en incontinentie washandjes, shampoocap en beschermende crèmes. Nu om te proberen. Zes handige producten voor slechts €9,99. Bestel snel in onze webshop.

Het juiste incontinentiemateriaal

Wil je een rode huid voorkomen, dan is het belangrijk om incontinentiemateriaal op tijd te verwisselen. Maar ook de keuze voor het juiste, meest passende product kan een belangrijk verschil maken. Wat het beste past, is afhankelijk van de mate van incontinentie.

Daarnaast heb je een product nodig dat de huid maximaal laat ademen. Dit voorkomt een rode huid en een broeierig gevoel. De kans op huidaandoeningen worden hiermee tot een minimum beperkt.

Constateer je een rode huid bij het dragen van incontinentiemateriaal? In veel gevallen is er sprake van een verkeerd product of het onjuist aanleggen van het product. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Abena Pants absorberend broekje licht en matig urineverlies

Bestel een gratis proefpakket

Probeer een van de Abena producten
Of bekijk alle tools

Zo houd je een optimale huidconditie

Meer weten? Download de infographic rode huid.

stappenplan huidreiniging bij dementie

De beste hulp bij een rode huid

Huidverzorgingsproducten

Abena heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare of oudere huid. De producten geschikt voor mensen met dementie en incontinentie en erfelijke huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis en allergieën. 

Al onze producten zijn uitgebreid dermatologisch getest. Bovendien dragen veel crèmes, shampoos en sprays het Deense astma en allergie label. Dit betekent dat deze producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere niet-functionele ingrediënten bevatten.

abena huidverzorgingsproducten

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

dementie hulp en uitleg in de praktijk 4

Persoonlijke hygiëne

Lees meer
dementie hulp en uitleg in de praktijk 2

Gevolgen van incontinentie bij dementie

Lees meer
zorgprofessionals met dementie advies

Omgaan met incontinentie

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: