Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Dementie in de praktijk

Praktische handvatten

Wat zijn de verschillende stadia, wat kan ik in welk stadium verwachten en wat is de juiste route om hulp in te schakelen? We zijn vaak gericht op feiten. We willen weten hoe het zit en handelen naar standaarden. Dat zorgt ervoor dat we vaak handelen naar wat hoort in plaats van wat goed voelt. Maar in de praktijk is er niet één weg. Er zijn er meer dan duizend. We geven op deze pagina wat handvatten, die je kunt gebruiken om jouw weg te ontdekken. Een praktische weg die werkt.

Een sociale benadering van dementie

Genoeg steun en een sociaal vangnet is erg belangrijk. De mantelzorger moet er niet alleen voor staan. Probeer om niet alleen aandacht te hebben voor de medische, vaak negatieve kant, van dementie. Maar ook voor de sociale benadering ervan.
 

Toolbox dementie
voor zorgprofessionals

Een toolbox voor zorgprofessionals om mantelzorgers te kunnen ondersteunen.

Bekijk de video van Valies ontdekt

Marlies Dekker is beginnend vlogger en betrokken bij dementie. Samen met haar zijn we op zoek gegaan naar geluk bij mensen met dementie. We kwamen uit bij Koor Eigenwijs Zeist. Een koor waar mensen met dementie en hun mantelzorgers iedere week samen vertrouwde liedjes van vroeger zingen. Lukt het om de nadruk te leggen op de positieve dingen? Op wat nog wel kan?

We kunnen niet alle leed en beperkingen die de aandoening dementie met zich meebrengt wegnemen. Maar we kunnen wel helpen hoe je kunt omgaan met de veranderingen.

Menswaardige en praktische tips van oud-mantelzorgers

Abena's probeerpakket voor mantelzorgers

Een voordelig pakket vol met handige verzorgingsproducten. Producten die je helpen bij het bieden van menswaardige zorg. Voor betere hygiëne en minder belasting bij persoonlijke verzorging. Inclusief stoelbeschermer, Verzorgend Wassen en incontinentie washandjes, shampoocaps en beschermende crèmes. Voor slechts €9,99.

Het systeem rondom iemand met dementie

Mensen met dementie worden steeds afhankelijker van hun omgeving, in eerste instantie van hun dierbare naasten. Als naaste wordt je ook getroffen door de ziekte; je leven en relatie verandert drastisch. Je maakt deel uit van ‘het systeem’ rond de persoon met dementie, zeker in de periode thuis. Welke rol speel jij in het netwerk van persoonlijke verzorging bij dementie? En hoe kunnen we elkaar versterken? 

Huisarts

Huisarts

Zolang je thuis woont, is de huisarts de regisseur. Een eerste aanspreekpunt die je in contact brengt met andere professionals. Heb je een vraag of verandert er iets in het ziektebeeld. Neem contact op met de huisarts.

Dementieverpleegkundige

Ook wel casemanager of zorgtrajectbegeleider genoemd. Is een onafhankelijk vertrouwenspersoon en vaste begeleider. Luistert, beantwoordt vragen en begeleidt. Komt één keer in de 6-12 weken thuis en schakelt andere professionals en hulp in waar nodig (denk aan de thuiszorg).

Dementie verpleegkundige
praktijkondersteunende huisarts dementie incontinentie

Praktijkondersteuner Huisarts (POH)

Een praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol bij het signaleren van dementie en kan helpen bij het stellen van een diagnose. Hij of zij zorgt voor het behandelplan, luistert naar de cliënt en geeft praktische informatie over omgaan met dementie in de thuissituatie.

Thuiszorg

Een thuiszorgmedewerker biedt begeleiding en ondersteuning aan mensen die thuis wonen en hulp nodig hebben bij verzorging, verpleging en hulp in de thuiszorg. Waar nodig schakelt de thuiszorg andere professionals in zoals ergo- en fysiotherapie of een wijkverpleegkundige. Neem direct contact op met een thuiszorgorganisatie in de buurt of vraag het de huisarts of de casemanager.

Thuiszorg 1
Weekverpleegkundige

Fysiotherapeut

Biedt ondersteuning om de zelfredzaamheid van mensen met dementie te verhogen. Veel bewegen heeft een positief effect op het verloop van het ziektebeeld. Vraag de huisarts voor meer informatie over fysiotherapie.

Ergotherapeut

Een ergotherapeut kan helpen om de zelfredzaamheid te verhogen. Zorgt dat de omgeving van de persoon met geheugenverlies of dementie zo dementievriendelijk wordt ingericht. In de basisverzekering zit 10 uur ergotherapie vergoed. Vraag het aan via de huisarts.

Thuiszorg 1
vrijwilliger dementie hulp

Vrijwilligersorganisaties

Wanneer het even teveel wordt als mantelzorger kun je een vrijwilliger inschakelen die je ondersteunt in de persoonlijke aandacht die je naaste nodig heeft. Ook wel respijtzorg genoemd.

Thuisservice

Een thuisservice kan de zorgtaak van de mantelzorger verlichten door naast de mantelzorger te gaan staan en een stukje persoonlijke aandacht over te nemen zodat men gewoon partner of zoon of dochter kan zijn. Bel een thuisservice organisatie in de buurt.

Thuiszorg 1
vrijwilliger dementie hulp

Medisch speciaalzaak en apotheek

Wanneer hulpmiddelen via de zorgverzekering worden vergoed, kun je terecht bij medisch speciaalzaken en lokale apotheken. Neem contact op met de zorgverzekeraar wanneer medisch hulpmiddelen worden vergoed.

Vergoeding van incontinentiemateriaal

Op het moment dat iemand niet meer zelfstandig naar het toilet kan, kan incontinentiemateriaal extra zekerheid bieden. Wanneer er sprake is van dementie wordt dit hulpmiddel in veel gevallen vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraar. Je dient hiervoor wel een voorschrift te ontvangen van een zorgverlener. Een voorschrift zorgt ervoor dat je incontinentiemateriaal vergoed krijgt.

Vragen?

Neem contact op met het Abena Adviesteam: 0485 58 11 50 Of stuur een e-mail naar support@abena.nl

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

dementie hulp en uitleg in de praktijk 4

Persoonlijke hygiëne

Lees meer
dementie zorginstellingen

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
dementie hulp en uitleg in de praktijk 2

Gevolgen van incontinentie bij dementie

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: