Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Incontinentie bij kinderen

Kinderen en incontinentie

De meeste kinderen krijgen als ze een jaar of vier zijn, controle over hun blaas. Maar voor sommige kinderen is dat moeilijker. Gelukkig zijn de oorzaken van broekplassen overdag meestal onschuldig.

Overdag in de broek plassen is bij kinderen een veelvoorkomend probleem. Bij ongeveer 3-4% van de kinderen tussen de 3 en 12 jaar komt broekplassen regelmatig voor.

De meeste kinderen geven zelf aan wanneer ze eraan toe zijn om op het potje te gaan. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun luier te scheuren of eraan te trekken als hij nat is, of door in een hoek te staan als ze plassen en aan te geven wanneer ze klaar zijn. Bij de meeste kinderen begint dit rond de leeftijd van twee of drie jaar.

Maar sommige kinderen zijn daar mogelijk nog niet aan toe en vinden een natte luier of een natte broek geen probleem. Ze vergeten soms om van het toilet gebruik te maken als ze aan het spelen zijn en plassen in hun broek.

Oorzaken van broekplassen overdag

Broekplassen overdag komt vaak voor op jongere leeftijd, maar wordt een probleem als het kind ouder wordt, zowel voor het kind als de ouders. Het kind kan gepest worden op school of als het met andere kinderen speelt of sport. Dit kan leiden tot verminderde schoolprestaties en kan het zelfvertrouwen aantasten.

Overdag in de broek plassen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige kinderen zijn onvoldoende bewust van blaassignalen, vooral als ze spelen. Dit wordt wel ‘spel-enuresis’ genoemd. Deze kinderen houden hun plas te lang op (ze legen hun blaas maar 2 à 3 keer per dag) en legen hun blaas soms ook niet volledig als ze naar het toilet gaan.

Hoewel overdag in de broek plassen vaak vanzelf over gaat, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Soms kan overdag broekplassen wijzen op obstipatie (obstructie van de darmen) of een urineweginfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking aan de urinewegen

Structuur bieden

Zodra kinderen zich realiseren dat hun ouders of hun broertjes of zusjes geen luiers dragen maar naar het toilet gaan, willen ze dat meestal zelf ook doen. Het is van belang om aan hen uit te leggen dat ze tijdig naar het toilet moeten gaan. Dit moet regelmatig herhaald worden, zodat het kind hier zelf aan begint te denken.

Het kan een goed idee zijn om voor het kind toiletbezoek te plannen op vaste tijden. En bij te houden hoe vaak het kind naar het toilet gaat, hoelang het daar blijft en hoe vaak het kind een natte luier of natte broek heeft. Soms verlaten kinderen het toilet weer snel zonder geplast te hebben of zonder de blaas volledig geleegd te hebben. Probeer dit te vermijden door bij het kind te blijven totdat het heeft geplast.

Tips en oplossingen voor natte broeken overdag

  • Een kind straffen als het overdag een natte broek krijgt is zinloos. Het kan zelfs juist averechts werken, omdat het kind er onzeker van kan worden. Probeer het kind juist meer zelfvertrouwen te geven.
  • Een hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt bij overdag in de broek plassen is een plaskalender met stickers om de dagelijkse toilettraining bij te houden. Een plaskalender kan helpen om een plaspatroon vast te stellen en de oorzaak van broekplassen te achterhalen. Dit is vaak de eerste vraag die de arts of zorgverlener stelt. De kalender moet de tijd waarop het kind plast aangeven plus de hoeveelheid urine. Bovendien moeten de keren dat het kind in de broek heeft geplast worden vermeld, evenals de hoeveelheid vloeistof die het kind per dag binnenkrijgt.
  • Zorg dat het kind voldoende drinkt. Veel drinken verhoogt ook de hoeveelheid urine in de blaas, waardoor het kind vaker naar het toilet moet. Dit is goed voor de toilettraining.
  • Moedig het kind aan om extra tijd op het toilet door te brengen, zodat het de blaas elke keer volledig leeg plast.

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

veelgestelde vragen over incontinentie

Veel gestelde vragen

Lees meer
hoe werkt de blaas functioneren van

Hoe werkt de blaas

Lees meer
bekkenbodem oefeningen oplossing

Bekkenbodemoefeningen bij ongewild urineverlies

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: