Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Het Prikkelbaar Darm Syndroom

Verlies van ontlasting door het Prikkelbaar Darm Syndroom

Naar schatting heeft ruim 10% van de Nederlandse bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Vroeger werd dit ook wel spastische darm genoemd. Deze chronische darmaandoening kan verschillende klachten geven, waaronder incontinentie van ontlasting. Veel mensen schamen zich hiervoor en durven haast de deur niet uit. Bang dat ze een ongelukje krijgen. Gelukkig hebben we bij Abena materialen die zekerheid en vertrouwen geven.

Klachten bij Prikkelbaar Darm Syndroom

De klachten bij PDS verschillen van persoon tot persoon en van dag tot dag. Perioden met en zonder klachten kunnen elkaar afwisselen. Wat zijn de klachten?

  • Buikpijn: De belangrijkste klacht bij PDS is een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Dit kan bij vlagen zeer ernstig zijn.
  • Verstopping en/of diarree: Sommige mensen met PDS hebben last van verstopping, andere van diarree. Ook komt een combinatie van beide vaak voor. Verstopping en diarree wisselen elkaar dan af.
  • Opgezette buik en winderigheid: Door het ophopen van ontlasting en/of door gasvorming kan de buik opzetten. Vaak gaat dit samen met winderigheid.
  • Andere klachten: PDS kan ook gepaard gaan met zuurbranden, een opgeblazen gevoel, boeren, oprispingen en een brok in de keel. Vermoeidheid is ook een veel voorkomende klacht. 

Een onzichtbaar taboe

Aan de buitenkant zie je niet dat iemand PDS heeft. Dat maakt het extra lastig. Mensen kunnen plotseling overvallen worden door ernstige buikkrampen en moeten dan snel een toilet vinden. En we weten allemaal dat diarree een sterke geur heeft. Dit kan leiden tot onbegrip van de omgeving en schaamtegevoelens. Het is dan ook niet vreemd dat mensen met PDS soms liever niet hun huis uitgaan. 

Incontinentiemateriaal voor fecale incontinentie

Gelukkig is er een oplossing. Abena heeft producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het opvangen van ontlasting. Bijvoorbeeld de Abena San Special. Door de hoog opstaande anti-lekranden in de liezen en de ingebouwde pockets is dit inlegverband uitermate geschikt voor mensen die veel ontlasting verliezen. Omdat het materiaal goed aansluit, is de kans op lekkage klein en worden geurtjes tegengehouden. Bij lichte fecale incontinentie kunnen de kleinere inlegverbanden Abena San maat 5 en 6 ook voldoende zijn.

Al onze inlegverbanden zijn ongeparfumeerd en vrij van kleurstoffen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat geur- en kleurstoffen de kans op huidirritatie en allergieën vergroten. Om jezelf fris te houden, hebben we disposable incontinentiewashandjes die makkelijk in de tas mee te nemen zijn. Deze laten na gebruik een verzorgend laagje achter dat de huid beschermt. En eventuele nare geurtjes zijn snel verdwenen door met onze geurneutralisator in de ruimte te spuiten. Het bijzondere van deze spray is dat het geurtjes niet maskeert, maar 100% afbreekt. Zo ga je met een gerust gevoel op pad! 

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

De impact van ongewild urineverlies​, bedplassen bij volwassenen

De impact van ongewild urineverlies

Lees meer
urineverlies tijdens het sporten

Eten en drinken bij incontinentie

Lees meer
Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: