Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Urinegeur verwijderen

Het verwijderen van nare geurtjes

Incontinentie is erg vervelend. Niet alleen het urineverlies zelf is vervelend, maar ook de urinegeur die erbij komt kijken vormt voor veel mensen een probleem. Gelukkig is er een manier om van deze geur af te komen.

Incontinentie heeft te maken met spieren die slapper worden. Hierdoor is het voor urine gemakkelijker om te ontsnappen. Het hoeft hierbij niet te gaan om grote hoeveelheden. De hoeveelheid urineverlies is per persoon verschillend. Iemand kan ook ongemerkt ’s nachts urine verliezen. Dat maakt het extra lastig, want als iemand zich er niet van bewust is, is het voor die persoon lastiger om er iets aan te doen.

Abena’s Odeur systeem

De incontinentieproducten van Abena zijn allemaal voorzien van een Odeur systeem. Het Odeur systeem absorbeert direct de nare sterke urinegeur die vrijkomt bij urineverlies en voorkomt zo dat de geur zich kan verspreiden.  

odeur abena odor systeem incontinentiemateriaal nare geurtjes

Odour Control & Geurneutralisator

Wanneer er een vervelende sterke urinegeur in bijvoorbeeld een zorginstelling hangt, dan is de Geur Neutralisator van Abena de oplossing. Deze unieke spray neutraliseert de sterke plasgeur en breekt het voor de volledige 100% af. Dit in tegenstelling tot luchtverfrissers die een sterke urinegeur alleen maskeren en niet verwijderen. De Geur Neutralisator van Abena werkt minimaal vier tot zes uur. 

Urinegeur verwijderen met Biotex en water

Een sterke urinegeur lijkt misschien lastig te verwijderen, maar gelukkig hoeft het niet erg moeilijk te zijn. Het is onder andere mogelijk om een urinegeur te verwijderen met Biotex en water. Dit haalt niet alleen de geur weg, maar ook de lastige vlekken die urine met zich mee brengt. Biotex en water vormen ook een goede oplossing wanneer er een urinevlek in het matras zit, aangezien het matras niet schoon te maken is in de wasmachine. Voor kleding raden wij aan om het eerst te laten weken in een sopje van Biotex en vervolgens te wassen in de wasmachine. Dan is het zeker het kledingstuk weer helemaal schoon is en dat de vlek en de geur verwijderd zijn.

Spray voor extra reiniging de vlek ook nog in met een azijnoplossing zodra de Biotex goed is ingewerkt. Een azijnoplossing bestaat voor de helft uit azijn en de helft uit water. Doe de oplossing in een sprayflacon om het gemakkelijk en gelijkmatig te verdelen. Op deze manier zal de sterke plasgeur zeker weggaan.

Krijg grip op incontinentie!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Azijn, schoonmaakmiddel en water

Nog een andere optie is een mengsel maken van azijn, schoonmaakmiddel en water. Gebruik van alle drie evenveel en meng deze met elkaar. Doe het mengsel in een sprayflacon om het gemakkelijk en gelijkmatig te verdelen. De sterke plasgeur zal zo snel weggaan. We raden wel aan om het product alsnog in de wasmachine te doen als dit mogelijk is.

Het is ook mogelijk om enkel azijn en water te gebruiken, zonder schoonmaakmiddel. Het enige probleem is: urine stinkt, maar azijn ruikt ook zeker niet lekker. Daarom raden we aan om ook nog wat schoonmaakmiddel toe te voegen voor een betere geur. De sterk ruikende urine is dan niet meer overheersend maar zal verdwijnen!

Oorzaak van stinkende urine

Het verwijderen van vlekken en de urinegeur kan dus worden gedaan met de simpele middeltjes die vrijwel iedereen in huis heeft. Echter moet men zich ook afvragen waardoor de urine erg stinkt. Over het algemeen stinkt urine niet echt. Er zit vrijwel geen geur aan wanneer iemand voldoende drinkt en geen andere problemen heeft. 

Er zijn verschillende oorzaken voor stinkende urine, maar de meest voorkomende oorzaak is dat iemand niet voldoende drinkt. Het drinken van water of thee is nodig om gehydrateerd te blijven. Het drinken van koffie draagt niet bij aan hydratatie, maar heeft juist een tegenovergesteld effect. Koffie onttrekt namelijk vocht uit het lichaam. Kies dus echt voor water of thee. Dat iemand te weinig drinkt is niet alleen te merken aan de geur van de urine, maar ook aan de kleur. Is de urine donker van kleur? Dan is de kans groot dat de persoon te weinig water of thee drinkt. 

Als iemand wel genoeg drinkt, maar de urine alsnog stinkt, kan het ook liggen aan een bacterie. Stinkende urine komt vaak voor en de oorzaak is dan ook vaak onschuldig. Toch is het verstandig om na te gaan wat de oorzaak is, zodat bekend is om welke bacterie het gaat en of het probleem kan worden opgelost.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

urinegeur incontinentie

Urinegeur voorkomen in zorginstellingen

Lees meer
stinkende urine

Stinkende urine of sterk ruikende urine? Zo verwijder je de urinegeur

Lees meer
natte bedden

Natte bedden

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: