Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Natte bedden

Grip op een nat bed of kleding

Naar schatting heeft ongeveer 1% van de volwassen mannen en vrouwen in ons land met bedplassen te maken. Bij ouderen en mensen met dementie is dit aantal vele malen hoger. Een onderschat gevolg daarvan is de druk die natte bedden leggen op het verzorgend personeel. Reden genoeg om het aantal nachtelijke ongelukjes te verlagen!

Zoals bij veel zorgprofessionals, heb ook jij regelmatig te maken met natte bedden en kleding. Cliënten plukken nu eenmaal aan incontinentiemateriaal omdat het niet lekker zit en soms is het materiaal zelf niet toereikend voor de hoeveelheid urine of ontlasting die iemand verliest. Maar hoort een nat bed of natte kleding er wel bij? Nee! Lekkages, natte bedden en natte kleding horen niet bij incontinentie, dus waarom zou je dat accepteren? Als je de oorzaak achterhaalt zijn vrijwel alle natte bedden te voorkomen.  

Vervelend voor de cliënt, tijdrovend voor de verzorging

De gevolgen van de natte bedden zijn vervelend. In de eerste plaats voor de cliënt. Die verliest kostbare nachtrust en kan zich bovendien schamen voor de natte kleding, het natte bed en de ‘last’ die die oplevert. Als gevolg daarvan kan het zijn dat hij het natte bed niet meldt en misschien wel kou vat door te lang in de nattigheid te liggen of huidproblemen krijgt.

Voor jou als zorgprofessional levert een nat bed extra werk op. Je moet vaak midden in de nacht de cliënt verschonen, helpen bij het aantrekken van een schone pyjama en het bed verschonen. Natte bedden leveren tenslotte veel extra was op. Dit kost onnodig veel tijd en geld en is niet bepaald duurzaam.

Achterhaal de oorzaak van een nat bed

Natte bedden komen vaak doordat niet het juiste incontinentieproduct is gebruikt of doordat het gebruikte product niet de juiste maat heeft of niet correct is aangelegd. Ook kan het absorptieniveau onjuist zijn. Hierdoor ontstaan lekkages inclusief allerlei vervelende neveneffecten (denk aan huidirritatie en het gevoel van schaamte). Het incontinentiemateriaal niet op tijd verwisselen is een veelvoorkomende oorzaak van natte bedden. Maak hier daarom echt tijd voor! Het kost veel minder tijd om incontinentiemateriaal te vervangen dan om een heel bed te verschonen.

Mensen met dementie, mensen met een beperking, mensen die van nature onrustiger zijn en mensen die last hebben van hun kleding en/of incontinentiemateriaal vertonen vaak plukgedrag. Ze kunnen onbeheerst (en vaak onbewust, dus ook in hun slaap) aan hun kleding en aan het incontinentiemateriaal plukken en trekken. Hierdoor gaat het verschuiven of zelfs kapot waardoor het bed alsnog nat wordt. Een plukpak kan in deze gevallen uitkomst bieden maar is niet voor alle cliënten weggelegd. Extra bedbescherming kan in veel gevallen uitkomst bieden. 

Grip op natte bedden
met Abena Nova

Meer informatie over slim incontinentiemateriaal
Abena Nova.

Minder natte bedden, hoe zorg je daarvoor?

Er zijn drie bewezen effectieve oplossingen tegen natte bedden:

1. Het juiste incontinentiemateriaal gebruiken

Het allerbelangrijkste om natte bedden te voorkomen is zorgen voor het juiste incontinentiemateriaal. Het juiste materiaal kies je op basis van het leefpatroon van de cliënt en de mate van urine en ontlasting die iemand verliest. Zorg dat je cliënten voor het slapen gaan goed absorberend en goed passend incontinentiemateriaal aangelegd krijgen. Ook als hij of zij overdag kan volstaan met een licht product als een inlegverband adviseren wij  voor de  nacht een zwaarder of ander type product te kiezen.

Advies over het juiste incontinentiemateriaal.

2. Het juiste verschoningsmoment kiezen

Het is voor zorgprofessionals vaak lastig om het juiste moment van verschonen te bepalen. Want hoe weet je wanneer iemand geplast heeft, helemaal als iemand zich niet meer kan uiten of diep in slaap is? Het komt in de praktijk  voor dat een cliënt bij een verschoningsronde nog droog is, maar een kwartier later al in een nat product ligt. Hoe krijg je meer inzicht in het juiste moment van verschonen? Hoe herken je het plasritme van je cliënten? De antwoorden op deze vragen krijg je heel doeltreffend met de Abena Nova: het eerste slimme incontinentiemateriaal dat gebruik maakt van sensorentechnologie. De Abena Nova registreert veranderingen in de vochtinhoud van het incontinentiemateriaal en deze informatie is real-time beschikbaar voor zorgmedewerkers via de speciale Abena Nova app of een tablet of telefoon. Zo krijg je inzicht in de plaspatronen van je cliënt en weet je exact wanneer je cliënt verschoond moet worden.

Een ander handig hulpmiddel bij het bepalen van het juiste moment van verschonen is de urine-verzadingsindicator. Deze zit op de buitenzijde van bijna alle Abena incontinentieproducten. Naast de lijnen verkleuren ook de blokjes naarmate het product meer verzadigd raakt. Vervang het product als de blokjes voor ongeveer 3/4 verkleurd zijn. Zo voorkom je onnodig verschonen, fysieke belasting  en verspilling van materialen.

3. Extra bedbescherming

Som kan extra bescherming helpen om het bed droog te houden. Een matrasbeschermer of matrasonderlegger beschermt het matras tegen vocht. Onderleggers zijn in diverse absorptieniveaus en afmetingen verkrijgbaar en zijn ideaal als er alleen tijdelijke bescherming nodig is, bijvoorbeeld na een medische ingreep. Wasbare onderleggers zijn een stuk duurzamer in gebruik maar leggen wel meer druk op de wasafdeling. Of je nu kiest voor wasbare of wegwerponderleggers: de juiste afmeting is cruciaal. Is de onderlegger te klein, dan zie je dat de cliënt zich tijdens de slaap net naar dat stukje matras beweegt dat niet bedekt is en dat dit deel nat wordt. Is de onderlegger te groot, dan kan deze gaan schuiven met alle mogelijke gevolgen van dien.

Is iemand erg beweeglijk tijdens de slaap, kies dan voor beschermers met speciale instopstroken die de onderlegger goed op de plaats houden. Er zijn ook onderleggers met handvatten die je in kunt zetten voor cliënten die beperkt zijn in hun bewegingen en die verplaatst moeten worden.  

Meer informatie over bedbescherming en onderleggers. 

Infographic
keuze onderlegger

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste onderlegger 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Tips bij het voorkomen van een nat bed

Er zijn ook maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je cliënt in een nat bed ligt. Beperk de vochtinname ’s avonds laat en geef geen alcohol. Een plaswekker wekt de cliënt tijdig om naar het toilet te gaan. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Een ontspannen lijf vermindert de neiging tot bedplassen. 

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

nachtrust met incontinentie probleem

Nachtrust

Lees meer
schaamte bij incontinentie

Schaamte bij incontinentie

Lees meer
Hoe weet je wanneer je incontinentiemateriaal dient te verwisselen verschoningsmoment

Weten wanneer je moet verschonen

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: