Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Mobiliteitsklassen

Mobiliteitsklassen bij het kiezen van incontinentiemateriaal

Het kiezen van goed en goed passend incontinentiemateriaal kan lastig zijn en is in deels afhankelijk van de mate en vorm van incontinentie, van druppels en scheutjes tot de gehele blaasinhoud of verlies van urine en ontlasting. De mobiliteit van jouw cliënt bepaalt echter ook in grote mate welk product voor hem of haar geschikt is. Is jouw cliënt in staat om zichzelf te verschonen of heeft hij of zij hulp nodig? Is hij of zij mobiel of bedlegerig. Dat maakt veel uit bij het kiezen van een geschikt incontinentieproduct. Kennis van de mobiliteitsklassen helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal is de mobiliteit van je cliënt mede bepalend. Naarmate je cliënt minder kan, is er immers meer begeleiding nodig en neemt de kans op fysieke overbelasting van de zorgverlener toe. Daarom is er een indeling in mobiliteitsklassen ontwikkeld. In deze mobiliteitsklassen worden cliënten in vijf mobiliteitsklassen ingedeeld op basis van de functionele mobiliteit van de cliënt. Er wordt niet gekeken naar het ziektebeeld, maar de fysieke mogelijkheden en beperkingen die je cliënt heeft. Is je cliënt bijvoorbeeld nog in staat om te staan en deels zelfredzaam, dan kun je kiezen voor een inlegverband of absorberend broekje. Is je cliënt bedlegerig, dan kies je al snel voor een product dat het hele lichaam omsluit zoals een slip met plakkers of een inlegverband met heupbandsluiting.  

De verschillende mobiliteitsklassen

Op basis van fysieke belasting voor de zorgverlener en de fysieke mogelijkheden van de cliënt, worden cliënten ingedeeld in vijf mobiliteitsklassen (A t/m E).

Mobiliteitsklasse A:

Mobiliteitsklasse B:

Mobiliteitsklasse C:

Mobiliteitsklasse D:

Mobiliteitsklasse E:

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Veel gestelde vragen

Lees meer

Alles over incontinentie

Lees meer
zelfredzaamheid senioren ouderen verpleeghuizen

Zelfredzaamheid

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: