Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Langdurige & chronische diarree

Wat is langdurige diarree?

Iedereen heeft weleens te maken met diarree, bijvoorbeeld na het eten van verkeerd voedsel of tijdens een buikgriep. Deze tijdelijke vorm van dunne ontlasting is vervelend, maar niet erg. Wanneer de diarree echter een langere periode aanhoudt, kan er gesproken worden over langdurige of chronische diarree. Op deze pagina leest u wat dit inhoudt en welke gevolgen het heeft voor volwassenen en ouderen.

Diarree is een dunne, brijachtige en soms slijmachtige vorm van ontlasting. Het komt vaak snel opzetten en het zorgt ervoor dat er direct ontlasting moet plaatsvinden. Wanneer deze vorm van ontlasting meer dan 14 dagen aanhoudt, wordt er gesproken van langdurige of chronische diarree.

Oorzaak langdurige diarree

Er zijn verschillende oorzaken die langdurige diarree als gevolg kunnen hebben. Buikgriep of verkeerd voedsel is vaak een oorzaak voor tijdelijke diarree. De oorzaak van langdurige diarree ligt eerder bij een bacteriële infectie of virus infectie. Ook kan aanhoudende diarree bij volwassenen ontstaan na een antibioticakuur. Door de antibiotica is de darmflora in de war en kan het een tijdje duren voordat de stoelgang weer is als vanouds. Een darmtumor kan ook de oorzaak zijn van aanhoudende diarree bij ouderen en volwassen.

Chronische aandoeningen aan de darmen kunnen ook langdurige diarree als gevolg hebben. De ziekte van Crohn en het prikkelbaar darm syndroom zijn oorzaken voor langdurige diarree. Slecht eten en slechte leefgewoontes kunnen dit extra versterken.

Een gezonde leefstijl is erg belangrijk voor goede ontlasting. Slechte gewoontes zoals overmatig alcoholgebruik en roken hebben een grote invloed op de darmen, net zoals weinig bewegen en slecht eten. De darmen zijn gevoelig en kunnen hier direct op reageren in de vorm van dunne ontlasting.

Helaas kunnen ook mensen die gezond eten en leven last krijgen van langdurige diarree. Is iemand lichamelijk gezond, maar ervaart diegen wel langdurige diarree? Dan kan de diarree een psychosomatische klacht zijn. Mentale aspecten, zoals stress of emotionele overspannenheid, kunnen namelijk een drastische invloed uitoefenen op de darmen. 

(Bij) symptomen langdurige diarree

Wanneer iemand chronisch last heeft van diarree, kunnen er bijverschijnselen optreden. Dit zijn symptomen die iemand kan ervaren wanneer hij/zij lang last heeft van diarree.

  • Duizeligheid
  • Moeheid
  • Concentratie problemen
  • Buikpijn
  • Droge huid
  • Verminderde weerstand

Langdurige diarree bij volwassenen en ouderen

Aanhoudende diarree bij volwassenen en ouderen moet zeker niet onderschat worden. Blijft de diarree aanhouden? Neem dan altijd contact op met een dokter. Om de exacte oorzaak van de aanhoudende diarree te vinden is een feces onderzoek noodzakelijk. 

Bij ouderen kan fecale incontinentie ontstaan door chronische diarree. Voorkom ongemakken door de cliënt uit voorzorg incontinentiemateriaal aan te (laten) trekken. Iedere dag douchen zorgt ervoor dat de cliënt geen infectie oploopt door de dunne ontlasting.

Keuze incomateriaal

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste incomateriaal 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Behandeling en tips bij langdurige diarree

Langdurige diarree is erg vervelend, het kan leiden tot een onzeker gevoel en veel stress. Bij langdurige diarree wordt ORS aangeraden. Dit medicijn voorkomt uitdroging en vult een mineraaltekort door diarree weer aan. Een gezond eet en leefpatroon is cruciaal om de darmen tot rust te brengen. Het is van belang dat iemand met langdurige diarree geen alcohol of vet eten consumeert en (tijdelijk) stopt met roken. Vezelrijk voedsel zal helpen om de darmen weer gezond te maken.

Wanneer de langdurige ontlasting wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, is het zaak om een nieuwe infectie te voorkomen. Daarom is een goede hygiëne belangrijk. Denk daarbij aan het handen wassen na een toiletbezoek en het koken in een schone keuken. 

Wanneer iemand kampt met langdurige diarree is de weerstand van die persoon niet 100%. Zorg dus voor voldoende rust.

Extra alertheid bij

Bij chronische ontlasting is extra aandacht nodig voor iemands gezondheid. Gaat de langdurige diarree gepaard met vermoeidheid, hevige duizeligheid of bloed bij de ontlasting? Neem dan direct contact op met de huisarts. 

Langdurige diarree komt vaker voor bij ouderen en volwassenen. Neem altijd contact op met de huisarts om de exacte oorzaak van de langdurige diarree te achterhalen.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

huisproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer
Winderigheid, overloopdiarree en fecale incontinentie

Winderigheid, overloopdiarree en fecale incontinentie

Lees meer
Wat is ontlastingsincontinentie en wat is de oplossing

Fecale incontinentie

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: