Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Hulp bij toiletgang

Hoe help je je cliënt zo lang mogelijk zelfstandig gaan?

Verliest je cliënt wel eens onbedoeld urine of ontlasting? Deze ongelukjes kunnen in sommige gevallen worden voorkomen door hem of haar te helpen bij de toiletgang. 

Belemmeringen bij toiletgang

Hoe langer iemand voor zichzelf kan zorgen, hoe langer hij zelfstandig kan blijven. Incontinentie is een thema waar veel tijdrovende zorg bij komt kijken. Daarom is een belangrijk onderdeel van deze zelfstandigheid zelf naar het toilet (kunnen) gaan. Vergeet dit deel van de zorg dus zeker niet. Helemaal niet omdat het vaak relatief eenvoudig is om je cliënten te helpen bij dit belangrijke deel van de dagelijkse verzorging.

Alleen al een onhandig geplaatst kastje in de gang of een rollator die de doorgang blokkeert kunnen er de oorzaak van zijn dat (een ouder) iemand niet op tijd op het toilet kan komen. Loop de route eens kritisch na en controleer of zoiets het geval kan zijn. Ook kan de deur van het toilet klemmen of kan er een kleedje liggen dat snel wegschuift. Wees alert op dit soort belemmeringen en los ze op.

Zelfredzaamheid

IG Incontinentie Zelfredzaamheid en toiletgang 1 400x566
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Tips voor hulp bij de toiletgang

Een aantal tips hoe je bij kunt dragen aan langere en grotere zelfstandigheid.

1. Achterhaal de oorzaak

Broekplassen of ontlasting verliezen kan veroorzaakt worden door niet op tijd bij het toilet kunnen komen, het toilet niet kunnen vinden of door bijvoorbeeld een blaas- of urinewegontsteking. Oorzaken die op te lossen zijn!

2. Negeer verzoeken om naar het toilet te gaan niet

Geeft je cliënt aan dat hij of zij moet, ga daar dan direct (of in ieder geval zo snel mogelijk) op in. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de cliënt uiteindelijk niet meer aangeeft wanneer hij of zij aandrang voelt. Met alle gevolgen van dien.

3. Spreek de cliënt aan

Deze methode is geschikt voor cliënten die nog wel enigszins voelen dat zij een volle blaas hebben, maar daar niets mee doen. Je vraagt de cliënt regelmatig ronduit of hij naar het toilet wil. Zo ja, dan help je hem of haar en beloon je de cliënt positief. Blijf vragen maar stimuleer de cliënt ook zelf aan te geven dat hij of zij moet.

4. Herken de symptomen van aandrang

Ook als je cliënt wat minder mondig is of zich niet meer goed kan uiten, laat hij of zij over het algemeen goed merken dat een toiletbezoek gewenst is. De cliënt kan ineens stil worden of onrustig heen en weer wiebelen of steeds gaan zitten en weer opstaan.

5. Stel vaste toiletmomenten in

Hanteer vaste tijden om naar de wc te gaan. Dit verkleint de kans op ongelukjes aanzienlijk. Deze methode is extra geschikt voor cliënten die geen aandrang meer voelen, geen toiletgewoontes hebben en niet meer in staat zijn om bewust te leren.

6. Zorg voor een duidelijke, hindernisvrije route

Zorg dat de weg naar het toilet duidelijk en vrij van obstakels in. Werk je in een verzorgingshuis of verpleeghuis, ga dan eens na of de bewegwijzering goed en duidelijk is en of de route voldoende verlicht is. Let er bovendien op dat jij en je collega’s geen spullen op de route zetten.

7. Maak van het toilet een fijne, veilige plek

Maak van het toilet een fijne en rustige plek. Haal alles weg wat er niet thuis hoort, zorg voor goede verlichting. Bedenk dat reflecties in spiegels en glimmende oppervlakten onrust kunnen veroorzaken. Ook veiligheid is belangrijk. Installeer beugels naast het toilet en verwijder kleedjes die kunnen gaan schuiven.

8. Zorg voor makkelijke kleding

Denk aan kleding zonder ritsen of lastige knoopjes maar met elastiek of klittenbandsluitingen. Zorg ook dat de kleding niet te strak zit. Vervang panty’s door kousen.

9. Ga aan de slag met (bekkenbodem)oefeningen

Dit kun je zelf doen of laten doen door een fysiotherapeut. Met bekkenbodemspieroefeningen kan de cliënt weer leren zijn of haar blaas de baas te blijven. Met zit-sta-oefeningen traint de cliënt zijn of haar beenspieren waardoor het makkelijker wordt te gaan zitten en op te staan. Ook leert hij/zij de juiste houding aan. Dus: eerst naar voren buigen en dan pas overeind komen. Lukt dit allemaal, dan is dit erg goed voor het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid.

10. Zorg voor het juiste incontinentiemateriaal.

Zorg bij incontinentie voor een ademend product van het juiste type, met de juiste pasvorm en absorptieniveau. Leg dit op een vaste plek in huis of kamer of zorg dat de client het tijdig krijgt aangereikt/aangetrokken ’s Nachts kun je (standaard) kiezen voor bedbescherming, ook voor cliënten die overdag geen last hebben van incontinentie, zodat natte bedden te allen tijde voorkomen worden.

Hulpmiddelen bij de toiletgang

Er zijn ook tal van handige hulpmiddelen die helpen de toiletgang te verbeteren van ouderen en mensen met een slechtere mobiliteit. 

  1. Ten eerste zijn de bekende toiletsteunen eigenlijk een must voor ieder toilet waar een ouder iemand gebruik van maakt. Is het toilet iets te laag? Zorg dan voor een verhoogde toiletbril. Deze zijn zowel in harde als zachte varianten verkrijgbaar, ze zijn er zowel om mee te nemen als om te bevestigen op de bestaande bril, er is keuze tussen brillen met en zonder handsteunen, met en zonder brilverkleiner.
  2. Heeft je cliënt vooral moeite met overeind komen, overweeg dan een opstahulp. Er zijn mechanische en elektrische opstatoiletten beschikbaar die de gebruiker helpen om makkelijker in de juiste zithouding en weer overeind te komen.
  3. Een toilet met automatische reiniging voorkomt onnodige vervuiling bij mensen die niet meer goed in staat zijn zich goed af te vegen. Is hun mobiliteit iets beter, dan kunnen ook afveeghulpen uitkomst bieden.
  4. Is de mobiliteit écht ernstig belemmerd, dan biedt een toiletstoel uitkomst. Deze stoelen kun je ook neerzetten om vooral ’s nachts rust te creëren. Als zo’n stoel naast het bed staat, heeft de cliënt de geruststelling dat hij ook ’s nachts op tijd naar het toilet kan, mocht het vaste toilet ver weg zijn of mocht hij of zij bang zijn te vallen of te verdwalen.
  5. Om ongelukjes te voorkomen kan het wenselijk zijn om in een beginstadium een incontinentiebroekje aan te bieden. Dit type incontinentiemateriaal lijkt het meest op een onderbroek en is makkelijk zelf aan- en uit te trekken. Er zijn broekjes voor licht tot matig en matig tot zwaar urine- en ontlastingsverlies.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

is plas ophouden slecht

Plas ophouden

Lees meer
hoe werkt de blaas functioneren van

Hoe werkt de blaas

Lees meer
Bekkenbodemfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenbodemfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: