Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Veel mensen met ongewild urine- en ontlastingsverlies hebben regelmatig last van huidproblemen. Huidproblemen komen vooral voor bij minder mobiele mensen, bedlegerige mensen en mensen met een oudere of kwetsbare huid.

Incontinentie gaat vaak gepaard met huidproblemen zoals huiduitslag, huidinfecties en wonden of zweren. Door langdurige blootstelling aan urine en ontlasting is de huid extra gevoelig voor huidproblemen. Huidproblemen bij incontinentie kunnen onder andere pijn en ernstige jeuk veroorzaken. Huidproblemen die onstaan door incontinentie worden ook wel incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD) genoemd. Het gebruik van het juiste incontinentiemateriaal, het op tijd vervangen van incontinentieproducten en goede hygiëne en huidverzorging helpen om huidproblemen bij incontinentie te voorkomen en te verminderen. Er kunnen ook andere huidproblemen onstaan die niet direct verband houden met incontinentie. Denk aan smetplekken of doorligwonden.

Oorzaken huidproblemen

Incontinentie maakt de huid extra gevoelig voor huidproblemen. Door vocht en nattigheid wordt de structuur van de huid aangetast, waardoor er ruimte ontstaat voor bacteriën en schimmels om tussen de huidlagen te kruipen. Door de stof ammoniak, die in urine en ontlasting zit, is de kans op huidproblemen bij incontinentie bovendien extra groot. 

Oudere mensen en mensen met een kwetsbare huid lopen het grootste risico op huidproblemen bij incontinentie. Door ouderdom wordt de huid steeds dunner en verandert de zuurtegraad van de huid. Daarbij vermindert ook het aantal talg- en zweetklieren. Deze veraderingen verstoren de natuurlijke barrièrefunctie van de huid. Ook bij mensen met een (erfelijke) huidaandoening zoals eczeem en psoriasis is de barrièrefunctie van de huid verstoord. Als de barrièrefunctie is verstoord, kunnen allergenen, irriterende stoffen en bacteriën gemakkelijker de huid binnendringen.

Krijg grip op een gezonde huid!
Doe de online huidcheck

Smetplekken, doorligwonden en IAD

In 2007 is de term incontinence-associated dermatitis (IAD) – in het Nederlands incontinentie gerelateerde dermatitis of incontinentie geassocieerde dermatitis – geïntroduceerd als verzamelnaam voor huidaandoeningen bij incontinentie. Hoewel de huid door langdurige aanraking met urine en ontlasting extra gevoelig is voor decubitus en smetplekken, is er verschil met IAD. Doorligwonden (decubitus) komen met name voor bij mensen met een verminderde mobiliteit en bedlegerige mensen, door langdurige druk- en schuifkrachten op de huid. Smetplekken ontstaan in huidplooien zoals oksels en liezen door een combinatie van vocht, warmte en wrijving. Het onderscheid tussen de verschillende type huidproblemen is echter vaak moeilijk te maken.

Categorieën en fases huidaandoeningen

Huidaandoeningen zijn op te delen in verschillende categorieën of fasen, onder meer op basis van de ernst van het letsel en bepaalde symptomen. De categorieën houden niet noodzakelijk een verband met het natuurlijke verloop en de ontwikkeling van het letsel. Er zijn belangrijke verschillen in hersteltijd en behandeladvies voor de verschillende categorieën van huidaandoeningen.

IAD Categorieën

  • 1A: Aanhoudende roodheid zonder klinische tekenen van infectie:
    In categorie 1A is sprake van verschillende tinten roodheid. Er kan sprake zijn van zowel wegdrukbare als niet-wegdrukbare roodheid. Dit in tegenstelling tot decubitus, waarbij enkel sprake is van niet-wegdrukbare roodheid. Andere symptomen van deze categorie zijn branderigheid, jeuk en pijn.
  • 1B: Aanhoudende roodheid met klinische tekenen van infectie: 
    Het verschil tussen categorie 1A en 1B is de aanwezigheid van een (schimmel)infectie. De huid vertoont een witte schilfering of satelliet letsels (pustels rondom het letsel). Het laatste kan duiden op een Candida Albicans schimmelinfectie.
  • 2A: Ontvelling zonder klinische tekenen van infectie:
    Beschadigde en open blaasjes of blaren kunnen leiden tot verlies van de opperhuid. De ontvelling is meestal willekeurig verspreid. Van een infectie met schimmel of Candida Albicans is in categorie 2A nog geen sprake.
  • 2B: Ontvelling met klinische tekenen van infectie:
    In categorie 2B is sprake van ontvelling in combinatie met een infectie. Naast een normale schimmelinfectie en Candida Albicans infectie kan ook een infectie met Pseudomonas aeroginosa optreden. Tekenen hiervan zijn witte schilfering, pus en overmatig wondvocht.

Decubitus categorieën

Categorie 1: Niet wegdrukbare roodheid

Decubitus categorie één gaat gepaard met niet-wegdrukbare roodheid van de huid door een beschadiging van de bloedvaten. Soms gaat het verschijnsel samen met warmte, zwelling of verharding van de huid.

Categorie 2: Verlies van een deel van de huidlaag of blaar

De tweede categorie van decubitus kenmerkt zich door wonden en/of blaren. Een deel van de lederhuid is verdwenen, met een rode wond (zonder wondbeslag) als resultaat. Ook open en gescheurde blaren horen bij categorie twee decubitus.

Categorie 3: Verlies van een volledige huidlaag

Bij decubitus categorie drie is de complete lederhuid verdwenen en kan er wondbeslag aanwezig zijn. De diepte is afhankelijk van het aanwezige vetweefsel op de plek van de wond. Bot, pezen en spieren zijn niet zichtbaar.

Categorie 4: Verlies van een volledige weefsellaag

In de laatste categorie van decubitus is sprake van blootliggend bot, pezen of spieren. Soms kan ook necrose (celdood) aanwezig zijn, ook kunnen botontstekingen ontstaan met in het ergste geval verlies van spier en/of pees als gevolg.

Krijg grip op een gezonde huid!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Preventie huidaandoeningen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor huidaandoeningen zoals decubitus en incontinentie geassocieerde dermatitis. In het bijzonder bij mensen met incontinentie is goede hygiëne van groot belang, maar ook de juiste lig- en zithouding en voldoende beweging (mobilisatie) helpen huidaandoeningen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken: geen zeep, maar speciale (parfumvrije) waslotions, crèmes en sprays.

Huidverzorgingsproducten oudere en kwetsbare huid

Om de oudere en kwetsbare huid te beschermen tegen huidaandoeningen bij incontinentie is goede huidverzorging heel belangrijk. Zeep- en parfumvrije producten, hydraterende (vochtinbrengende) crèmes en indien nodig barrièrecrème zijn onderdeel van een goede huidverzorging. Goede huidverzorging betekent overigens niet vaker baden of douchen dan normaal. Frequent en warm baden of douchen droogt de huid alleen maar uit en verwijdert de natuurlijke beschermlaag van de huid. Voor sommige ouderen is zachte reiniging met verzorgend wassen of speciale incontinentiewashandjes bovendien meer geschikt.

Behandeling IAD en decubitus

Overleg altijd met een arts of wondverpleegkundige welke behandeling noodzakelijk is voor een huidaandoening. Evalueer na 3, 7 en 14 dagen telkens of er verbetering optreedt en neem bij onvoldoende vooruitgang of verslechtering opnieuw contact op met de arts. Over het algemeen geldt dat de genezing langer duurt bij een (schimmel)infectie. Een schimmelinfectie moet altijd eerst worden behandeld, voordat het onderliggende letsel kan herstellen.

Keuze incomateriaal

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste incomateriaal 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Incontinentiemateriaal bij huidproblemen

Mensen met incontinentie lopen een verhoogd risico op huidproblemen. Naast het tijdig verwisselen van het incontinentiemateriaal en goede huidverzorging kan het dragen van het juiste product een belangrijk verschil maken. Hoge absorptiesnelheid, minimale vochtterugslag en goede anti-lekrandjes voorkomen dat urine langdurig in contact komt met de huid. De producten van Abena zijn bovendien voorzien van een maximaal ademende folie, die urine tegenhoudt en tegelijkertijd een broeierig gevoel voorkomt. Hiermee wordt de kans op huidaandoeningen tot een minimum beperkt.

Tips voor het voorkomen en genezen van huidaandoeningen

  1. Gezonde voeding. Vooral alcohol heeft een negatieve werking. Bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken drogen de huid uit en verminderen de productie van collageen, een eiwit dat de huid steviger maakt. Verder is het van belang dat iemand voldoende vitamines en antioxidanten binnenkrijgt door fruit en groentes te eten.
  2. Lichaamsbeweging. Door regelmatig de houding te wisselen en mobiliteitsoefeningen te doen kunnen decubitus (doorligwonden) en andere huidaandoeningen worden voorkomen. Eventueel kan een fysiotherapeut of ergotherapeut hierbij helpen.
  3. Deppen in plaats van wrijven. De huid droogwrijven met een handdoek is geen goed idee, voorzichtig droogdeppen houdt de huid gezond. Smeer de huid direct na het baden of douchen eventueel in met een vette zalf om uitdroging tegen te gaan. De huid hoeft hiervoor niet helemaal droog te zijn.
  4. Raadpleeg op tijd een specialist. Bij huidaandoeningen is het belangrijk om op tijd een wondverpleegkundige, arts of dermatoloog om hulp te vragen, helemaal wanneer sprake is van necrose (celdood) of een infectie. Samen kan een behandelplan worden opgesteld om een huidaandoening te laten genezen en herhaling te voorkomen.
  5.  De ene huid is de andere niet. Zowel bij de preventie als behandeling van huidaandoeningen dient rekening te worden gehouden met het huidtype (droge of vettige huid). Daarnaast gelden voor bedlegerige mensen andere maatregelen dan gezonde, vitale mensen.

Huidverzorgingsproducten van Abena

Abena heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare of oudere huid. Daarnaast zijn alle huidverzorgingsproducten bijzonder geschikt voor mensen met incontinentie, erfelijke huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis en allergieën. Alle producten zijn uitgebreid dermatologisch getest en een groot aantal crèmes, shampoos en sprays mag bovendien het Deense Asthma en Allergie label dragen. Dit label is het teken dat producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere niet functionele ingrediënten bevatten.

Incontinentiemateriaal

Er zijn verschillende hulpmiddelen die een (tijdelijke) oplossing kunnen bieden voor ontlastingsproblemen. De Abena San Special van Abena is speciaal incontinentiemateriaal om ontlasting op te vangen. Dankzij de extra hoge opstaande anti-lekrandjes en ingebouwde pockets biedt het incontinentiemateriaal optimale bescherming tegen lekkages. In een enkel geval kan een arts of specialist ook adviseren om anaaltampons te gebruiken. Deze zijn echter alleen verkrijgbaar op doktersadvies.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

huidcheck

Abena’s online huidcheck

Lees meer
Herstellen van een rode huid

Herstellen van de rode huid

Lees meer

Alles over incontinentie

Lees meer

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: