Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Bedplassen bij volwassenen

Oorzaken en oplossingen voor een onderschat probleem

Bedplassen bij volwassenen is een onderschat probleem in Nederland. Naar schatting heeft ongeveer 1% van de volwassen mannen en vrouwen in ons land met bedplassen te maken, maar uit schaamte durven veel mensen niet met het probleem naar de huisarts te gaan.

Bedplassen bij volwassenen

Bedplassen heeft een grote invloed op het sociale leven van mensen. Niet alleen hebben volwassenen die in bed plassen moeite om hulp te vragen aan een arts of specialist, ook sociale contacten en relaties hebben er regelmatig onder te lijden. Volwassen mannen en vrouwen die bedplassen durven uit angst om in bed te plassen vaak niet te gaan logeren, op vakantie te gaan of intiem te zijn met iemand. Sommige mensen plassen vrijwel iedere nacht in hun bed en andere mensen slechts af en toe. Gemiddeld plassen volwassen mannen net iets vaker in bed dan vrouwen. Bedplassen bij volwassenen is niet hetzelfde als incontinentie. Bedplassers hebben in tegenstelling tot mensen met incontinentie alleen ’s nachts last van ongewild urineverlies.

Oorzaken bedplassen volwassenen

Over de oorzaken van bedplassen bij volwassenen bestaan veel misverstanden. Lange tijd werd onterecht aangenomen dat een kleinere blaascapaciteit of een overactieve blaas de oorzaak waren van bedplassen bij volwassenen. Ook het idee dat bedplassers dieper slapen dan andere mensen klopt niet. Bedplassers slapen juist onrustiger en komen minder vaak in een diepe slaap. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ongewild urineverlies zich in alle fasen van de slaap voordoet. Slaapdiepte is in ieder geval geen oorzaak van in bed plassen op latere leeftijd. Verschillende andere lichamelijke en psychologische factoren spelen wel een rol zoals hormonale problemen, stress en overmatig alcoholgebruik. Bij vrouwen met terugkerende urineweginfecties komt bedplassen vaker voor.

Infographic
keuze onderlegger

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste onderlegger 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Anti Diuretisch Hormoon (ADH)

De belangrijkste oorzaak voor bedplassen bij volwassenen is een hormonaal probleem. Het hormoon Anti Diuretisch Hormoon (ADH) dat normaal gesproken de urineconcentratie regelt, is ‘s nachts niet of minder actief bij mannen en vrouwen die in bed plassen. Oudere kinderen kunnen om dezelfde redenen tot late leeftijd last hebben van bedplassen. In normale gevallen is de productie van ADH ’s nachts hoger dan overdag om de urineconcentratie te verminderen. Een tekort van het hormoon leidt juist tot een hogere urineproductie en daarmee vaker tot een volle blaas. Als mensen hiervan onvoldoende wakker worden leidt dit probleem tot bedplassen.

Stress en bedplassen

Het is niet helemaal duidelijk of stress een directe oorzaak is van bedplassen, wel is zeker dat het omgekeerde waar is. Bedplassen leidt in veel gevallen tot psychische problemen. Mannen en vrouwen die bedplassen ervaren veel schaamte, onzekerheid en stress. Ze durven geen relatie aan te gaan of worden erdoor belemmerd in hun carrière. De psychische problemen helpen bovendien niet bij de aanpak van het probleem. Het verminderen van stress is daarom een belangrijk element in het voorkomen van bedplassen. Ontspanningsoefeningen kunnen mannen en vrouwen helpen te ontspannen en uiteindelijk helpen om bedplassen te voorkomen.

Alcoholgebruik en bedplassen

Er is een duidelijke verband tussen bedplassen en alcoholgebruik. Of het nu gaat om bier, wijn of sterke drank. Het gebruik van alcoholhoudende dranken heeft een uitdrogend effect op de blaas door een verhoogde urineproductie. Dit zorgt ervoor dat mensen die alcohol drinken vaker naar het toilet moeten dan normaal. Alcohol verstoort bovendien het signaal van de hersenen naar de blaas en werkt daarnaast spierverslappend, wat de kans op ongewild urineverlies en bedplassen extra groot maakt. Het advies voor mensen die bedplassen is dan ook om geen alcohol te drinken of in ieder geval het gebruik voor het slapen ernstig te minderen.

Bestel een gratis proefpakket

Zoek samen met je cliënt het juiste incontinentieproduct van Abena. Zo werken we samen aan de best passende continentiezorg.

Behandeling bedplassen

Ontspannen voor het slapen gaan en het minderen van alcohol zijn al genoemd als oplossingen, maar het allerbelangrijkste advies is om over de schaamte heen te stappen en een arts of specialist te raadplegen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om bedplassen te verhelpen of verminderen. Medicijnen kunnen de hormonale huishouding aanpakken, droogbedtraining en het gebruik van een speciale plaswekker kunnen helpen om het gevoel van aandrang tijdens het slapen beter te herkennen en incontinentiemateriaal en absorberende onderleggers kunnen er in ieder geval voor zorgen dat het bed ’s nachts droog blijft.

Oplossingen en tips bedplassen

Hormoonbalans

Wanneer de hormoonbalans de oorzaak is van het bedplassen, zal een arts of specialist in veel gevallen het medicijn Minrin voorschrijven. Minrin zorgt voor de aanmaak van het ADH hormoon dat de urineconcentratie omlaag brengt zodat de blaas zich niet te snel vult ’s nachts.

Droogbedtraining

Middels droogbedtraining of een zogenaamde droogbedcursus kan onder medische begeleiding het slaappatroon van bedplassers worden geanalyseerd en aangepast. Door bepaalde technieken kan het lichaam worden geleerd om beter wakker te worden van de signalen die blaas afgeeft.

Plaswekker

Het gebruik van een plaswekker kan volwassenen die in bed plassen helpen om het signaal van aandrang te herkennen. Op het moment dat de eerste druppels urine in een speciaal luierbroekje terecht komen, gaat de wekker af als teken om naar het toilet te gaan.

Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen, voldoende plassen overdagen en ’s nachts een wekker zetten pakken niet de oorzaken van bedplassen aan, maar kunnen er wel voor zorgen dat de klachten verminderen. Ook is het mogelijk om een po naast het bed te zetten, zodat de weg naar het toilet niet te lang is.

Keuze incomateriaal

IG Continentiezorg Grip op kiezen juiste incomateriaal 1
Of bestel de gratis toolbox met meer infographics

Incontinentiemateriaal voor bedplassen

Incontinentiemateriaal en absorberende onderleggers zijn weliswaar slechts een tijdelijke oplossing voor bedplassen, toch kan het helpen om het leven van mannen en vrouwen die bedplassen een stuk dragelijker te maken. Door incontinentiemateriaal te dragen hoeft iemand niet bang te zijn om op vakantie te gaan, in een hotel te overnachten of met iemand anders in een bed te slapen. Incontinentiemateriaal is er in verschillende soorten. Inleggers voor licht tot matig verlies en luiers voor volwassenen en broekjes voor matig tot zeer zwaar urineverlies. Het incontinentiemateriaal van Abena is bovendien maximaal ademend, zodat het dragen van een product niet broeierig aanvoelt en de kans op huidirratie tot een minimum beperkt.

Uit ons kenniscentrum

De impact van ongewild urineverlies​, bedplassen bij volwassenen

De impact van ongewild urineverlies

Lees meer
urineverlies tijdens het sporten

Eten en drinken bij incontinentie

Lees meer
Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Lees meer

Aanbevolen producten

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: