Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Vilans: Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Samenvatting: In april 2021 publiceerde Vilans het rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de zorg’. In dit rapport beschrijven ze de veelbelovende technologieën wanneer het gaat om tijdbesparing in de ouderenzorg. Het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova is een van de veelbelovende technologieën.

Rapport Vilans: tijdbesparing in ouderenzorg

De uitdagingen in de ouderenzorg

De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen. Zo zijn er flinke personeelstekorten (intra- en extramuraal), ligt het ziekteverzuim hoog en ervaren zorgverleners een hoge werkdruk. Daar komt bij dat de vergrijzing voor de deur staat, wat betekent dat we met minder mensen voor meer ouderen moeten zorgen.

De verwachting is dat technologische ontwikkelingen de druk op de arbeidsmarkt kunnen verminderen, de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren en het werkplezier van medewerkers kunnen verhogen.

Rapport: Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg

De afgelopen jaren heeft Vilans verschillende zorgtechnoligieën onderzocht, met in het achterhoofd de vraag hoeveel deze zorgtechnologieën ons opleveren op het gebied van tijd, kwaliteit en kosten. 

In april 2021 publiceerde ze het rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de zorg’, wat zoals de titel al zegt, ingaat op veelbelovende technologieën wanneer het gaat om tijdbesparing. 

Tijdbesparing door slim incontinentiemateriaal

Eén van de zorgtechnologieën die in het rapport wordt aangehaald is het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova. Met slim incontinentiemateriaal kan de zorg de verzadiging van het incontinentiemateriaal op afstand monitoren door koolstofvezelbanen in het materiaal. De data wordt doorgestuurd naar een applicatie op telefoon, tablet en/of pc. Op basis daarvan kan de zorgverlener het juiste verschoonmoment bepalen, en wordt voorkomen dat er te vroeg of te laat een verschoning plaats vindt.

Uit de uitkomsten van het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het project Anders werken in de zorg blijkt onder andere dat de nachtrust is toegenomen door inzet van slim incontinentiemateriaal. Het aantal natte bedden is gereduceerd en bij een aantal cliënten was de huidconditie aanzienlijk verbeterd. Daarbij is er een mogelijk gemiddelde tijdbesparing aangetoond tussen de 1,4 en 12 uur per dag en geven medewerkers aan dat de werkdruk en fysieke belasting is verminderd dankzij de inzet van slim incontinentiemateriaal. De tijdbesparing is met name hoog wanneer het gaat om cliënten in de mobiliteitsklasse C, D of E. Denk hierbij aan rolstoel- of bedlegerige cliënten welke veelal afhankelijk zijn van til- en transferhulpmiddelen.

Er is een mogelijke gemiddelde tijdbesparing aangetoond bij diverse organisaties en locaties tussen 1,4 en 12 uur per dag
Significant & Vilans, pag 41

Andere veelbelovende technologieën

Naast het slimme incontinentiemateriaal worden in het rapport ook nog verschillende andere veelbelovende technologieën aangehaald. Denk aan smart glasses, waarmee een zorgverlener altijd en overal expertise van een deskundige op afstand kan inschakelen tijdens het verlenen van
zorg. Of een heupairbag voor ouderen met valgevaar om de valimpact te reduceren. 

Ook benoemt het rapport een lijst met rising stars: technologieën die nog niet ver zijn uitgerold, maar waarvan verwacht wordt dat ze uiteindelijk ook een mooie bijdrage kunnen leveren aan grip op goede zorg in de toekomst.

Kostenbesparing van 5 technologieën

Over vijf zorgtechnologieën is een tweede – verdiepend – rapport geschreven. In dit tweede rapport wordt onder andere de financiële opbrengst per technologie beschreven bij maximale opschaling. De kostenbesparing van slim incontinentiemateriaal wordt geschat op 14 – 68 miljoen, wanneer er opgeschaald wordt naar 26.450 – 41.400 gebruikers.

76% minder natte bedden
30% minder verschoningen

Implementatierapport Abena Nova. Onderzoek en rapportage door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
webinar academy het dorp potgrond samenwerking
Algemeen

Webinar: “Potgrond voor een sterke samenwerking”

Academy Het Dorp organiseerde een webinar met als onderwerp “de potgrond voor een sterke samenwerking”. In deze blog lees je wie de aanwezige waren van de webinar en wat de conclusie was.

Lees meer
Training infectiepreventie bij zorginstellingen Abena
Infectiepreventie blog

Training infectiepreventie voor zorgprofessionals

Infectiepreventie heeft alles te maken met basiszorg. Daarom hebben wij dit onderwerp hoog op de agenda staan. Wij helpen zorginstellingen bij het verhogen van hun zorgkwaliteit en geven incompany trainingen waaronder onze basistraining infectiepreventie.

Lees meer
Duurzaamheid Driestroom
Algemeen

Duurzaamheid in de zorg: zo zet Driestroom concrete stappen

Duurzaamheid staat binnen veel zorgorganisaties hoog op de agenda. Maar ja, waar begin je? Stichting Driestroom zette concrete stappen door werk te maken van een milieucertificering voor een van haar locaties. Lees de inzichten en ervaringen van milieucoördinator Mariska Jansen.

Lees meer

Onderzoek Tijd & Kwaliteit

Resultaten onderzoek ouderenzorg. 246 zorgverleners delen hun inzichten.

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: