Home » Vilans: Tijdsbesparende technologieën in de ouderenzorg.
Vilans: Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg
- Arend A. de Heus
- Bijgewerkt op 29 augustus 2023
Samenvatting: In april 2021 publiceerde Vilans het rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de zorg’. In dit rapport beschrijven ze de veelbelovende technologieën wanneer het gaat om tijdbesparing in de ouderenzorg. Het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova is een van de veelbelovende technologieën.
Rapport Vilans: tijdbesparing in ouderenzorg
De uitdagingen in de ouderenzorg
De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen. Zo zijn er flinke personeelstekorten (intra- en extramuraal), ligt het ziekteverzuim hoog en ervaren zorgverleners een hoge werkdruk. Daar komt bij dat de vergrijzing voor de deur staat, wat betekent dat we met minder mensen voor meer ouderen moeten zorgen.
De verwachting is dat technologische ontwikkelingen de druk op de arbeidsmarkt kunnen verminderen, de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren en het werkplezier van medewerkers kunnen verhogen.
Rapport: Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg
De afgelopen jaren heeft Vilans verschillende zorgtechnologieën onderzocht, met in het achterhoofd de vraag hoeveel deze zorgtechnologieën ons opleveren op het gebied van tijd, kwaliteit en kosten.
In april 2021 publiceerde ze het rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de zorg’, wat zoals de titel al zegt, ingaat op veelbelovende technologieën wanneer het gaat om tijdbesparing.
Tijdbesparing door slim incontinentiemateriaal
Eén van de zorgtechnologieën die in het rapport wordt aangehaald is het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova. Met slim incontinentiemateriaal kan de zorg de verzadiging van het incontinentiemateriaal op afstand monitoren door koolstofvezelbanen in het materiaal. De data wordt doorgestuurd naar een applicatie op telefoon, tablet en/of pc. Op basis daarvan kan de zorgverlener het juiste verschoonmoment bepalen, en wordt voorkomen dat er te vroeg of te laat een verschoning plaats vindt.
Uit de uitkomsten van het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het project Anders werken in de zorg blijkt onder andere dat de nachtrust is toegenomen door inzet van slim incontinentiemateriaal. Het aantal natte bedden is gereduceerd en bij een aantal cliënten was de huidconditie aanzienlijk verbeterd. Daarbij is er een mogelijk gemiddelde tijdbesparing aangetoond tussen de 1,4 en 12 uur per dag en geven medewerkers aan dat de werkdruk en fysieke belasting is verminderd dankzij de inzet van slim incontinentiemateriaal. De tijdbesparing is met name hoog wanneer het gaat om cliënten in de mobiliteitsklasse C, D of E. Denk hierbij aan rolstoel- of bedlegerige cliënten welke veelal afhankelijk zijn van til- en transferhulpmiddelen.
Andere veelbelovende technologieën
Naast het slimme incontinentiemateriaal worden in het rapport ook nog verschillende andere veelbelovende technologieën aangehaald. Denk aan smart glasses, waarmee een zorgverlener altijd en overal expertise van een deskundige op afstand kan inschakelen tijdens het verlenen van
zorg. Of een heupairbag voor ouderen met valgevaar om de valimpact te reduceren.
Ook benoemt het rapport een lijst met rising stars: technologieën die nog niet ver zijn uitgerold, maar waarvan verwacht wordt dat ze uiteindelijk ook een mooie bijdrage kunnen leveren aan grip op goede zorg in de toekomst.
Kostenbesparing van 5 technologieën
Over vijf zorgtechnologieën is een tweede – verdiepend – rapport geschreven. In dit tweede rapport wordt onder andere de financiële opbrengst per technologie beschreven bij maximale opschaling. De kostenbesparing van slim incontinentiemateriaal wordt geschat op 14 – 68 miljoen, wanneer er opgeschaald wordt naar 26.450 – 41.400 gebruikers.
76% minder natte bedden
30% minder verschoningen
Implementatierapport Abena Nova. Onderzoek en rapportage door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
Uit onze blog
- Alles
- Actueel
- Beleid
- Casuïstiek
- Duurzaamheid
- Expertise
- Innovatie
- Slim incontinentiemateriaal
- Alles
- Actueel
- Beleid
- Casuïstiek
- Duurzaamheid
- Expertise
- Innovatie
- Slim incontinentiemateriaal
Drijfveren en drempels voor implementatie MedTech
Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van Markteffect, onder 310 verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderen- en gehandicaptenzorg.
De voordelen van verzorgend wassen
Het was volop in het nieuws: het rapport van Radboudumc over standaard zorghandelingen die onnodig zijn. Eén van deze onnodige zorghandelingen is wassen met water en zeep. Beter is het om patiënten en cliënten te wassen met kant-en-klare Verzorgend Wassen washandjes.
In beeld: De geurverwijderaar bij ASVZ
Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers, Teamleider Kwaliteitsinspecties en Schoonmaak en Mieke Bellemakers, Activiteitenbegeleidster, over de pilot en hun ervaringen met dit nieuwe product.