Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Vilans: Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg

Samenvatting: In april 2021 publiceerde Vilans het rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de zorg’. In dit rapport beschrijven ze de veelbelovende technologieën wanneer het gaat om tijdbesparing in de ouderenzorg. Het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova is een van de veelbelovende technologieën.

Rapport Vilans: tijdbesparing in ouderenzorg

De uitdagingen in de ouderenzorg

De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen. Zo zijn er flinke personeelstekorten (intra- en extramuraal), ligt het ziekteverzuim hoog en ervaren zorgverleners een hoge werkdruk. Daar komt bij dat de vergrijzing voor de deur staat, wat betekent dat we met minder mensen voor meer ouderen moeten zorgen.

De verwachting is dat technologische ontwikkelingen de druk op de arbeidsmarkt kunnen verminderen, de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren en het werkplezier van medewerkers kunnen verhogen.

Rapport: Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg

De afgelopen jaren heeft Vilans verschillende zorgtechnologieën onderzocht, met in het achterhoofd de vraag hoeveel deze zorgtechnologieën ons opleveren op het gebied van tijd, kwaliteit en kosten. 

In april 2021 publiceerde ze het rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de zorg’, wat zoals de titel al zegt, ingaat op veelbelovende technologieën wanneer het gaat om tijdbesparing. 

Tijdbesparing door slim incontinentiemateriaal

Eén van de zorgtechnologieën die in het rapport wordt aangehaald is het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova. Met slim incontinentiemateriaal kan de zorg de verzadiging van het incontinentiemateriaal op afstand monitoren door koolstofvezelbanen in het materiaal. De data wordt doorgestuurd naar een applicatie op telefoon, tablet en/of pc. Op basis daarvan kan de zorgverlener het juiste verschoonmoment bepalen, en wordt voorkomen dat er te vroeg of te laat een verschoning plaats vindt.

Uit de uitkomsten van het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het project Anders werken in de zorg blijkt onder andere dat de nachtrust is toegenomen door inzet van slim incontinentiemateriaal. Het aantal natte bedden is gereduceerd en bij een aantal cliënten was de huidconditie aanzienlijk verbeterd. Daarbij is er een mogelijk gemiddelde tijdbesparing aangetoond tussen de 1,4 en 12 uur per dag en geven medewerkers aan dat de werkdruk en fysieke belasting is verminderd dankzij de inzet van slim incontinentiemateriaal. De tijdbesparing is met name hoog wanneer het gaat om cliënten in de mobiliteitsklasse C, D of E. Denk hierbij aan rolstoel- of bedlegerige cliënten welke veelal afhankelijk zijn van til- en transferhulpmiddelen.

Er is een mogelijke gemiddelde tijdbesparing aangetoond bij diverse organisaties en locaties tussen 1,4 en 12 uur per dag
Significant & Vilans, pag 41

Andere veelbelovende technologieën

Naast het slimme incontinentiemateriaal worden in het rapport ook nog verschillende andere veelbelovende technologieën aangehaald. Denk aan smart glasses, waarmee een zorgverlener altijd en overal expertise van een deskundige op afstand kan inschakelen tijdens het verlenen van
zorg. Of een heupairbag voor ouderen met valgevaar om de valimpact te reduceren. 

Ook benoemt het rapport een lijst met rising stars: technologieën die nog niet ver zijn uitgerold, maar waarvan verwacht wordt dat ze uiteindelijk ook een mooie bijdrage kunnen leveren aan grip op goede zorg in de toekomst.

Kostenbesparing van 5 technologieën

Over vijf zorgtechnologieën is een tweede – verdiepend – rapport geschreven. In dit tweede rapport wordt onder andere de financiële opbrengst per technologie beschreven bij maximale opschaling. De kostenbesparing van slim incontinentiemateriaal wordt geschat op 14 – 68 miljoen, wanneer er opgeschaald wordt naar 26.450 – 41.400 gebruikers.

76% minder natte bedden
30% minder verschoningen

Implementatierapport Abena Nova. Onderzoek en rapportage door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal

Nooit meer misgrijpen met de verbruikersmatrix

Theo (zorgspecialist van Abena) vertelt hoe hij de verbruikersmatrix heeft ingezet om te zorgen dat een van onze klanten altijd voldoende voorraad heeft.
Lees meer

Accepteer jij natte bedden bij jouw cliënt?

Bij veel zorgorganisaties komen natte bedden regelmatig voor. Theo Onderstal is ervan overtuigd dat natte bedden er niet bij horen.
Lees meer

Drijfveren en drempels voor implementatie MedTech

Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit ...
Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: