Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Geen natte bedden meer
bij de Haartse Hoeve

Voor haar studie verpleegkunde onderzocht Niene van de Ven hoe het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova de kwaliteit van zorg verbetert, zowel voor de bewoners als voor haar collega’s.

Niene: “Het slimme incontinentiemateriaal leverde verrassende resultaten op”

“Ik ben Niene, verpleegkundige, net klaar met mijn opleiding en werkzaam bij de Haartse Hoeve; een woonzorgboerderij voor mensen met lichamelijke of een verstandelijke beperking. Voor mijn opleiding moest ik een kwaliteitsverbetering in kaart brengen. Ik wilde graag een ‘probleem’ aanpakken dat een positieve uitwerking zou hebben op zowel onze bewoners als mijn collega’s. Mijn keuze viel op continentiezorg.

De zorg wordt steeds zwaarder

De mensen die bij ons zorg krijgen, hebben een laag ontwikkelingsniveau. Ze kunnen zich niet altijd verstaanbaar maken. Ook zijn ze soms verbaal en fysiek agressief. Bijvoorbeeld als ze een situatie onprettig vinden, zoals tijdens verzorgings- en verschoonmomenten. Het is voor mij en mijn collega’s dan best een fysieke belasting om iemand te helpen. De zorg wordt sowieso steeds zwaarder en drukker.

Een dubbele belasting voor iedereen

We werkten altijd met vaste verschoonmomenten. Het kwam dan regelmatig voor dat je te laat was en iemand al natte kleding en een nat bed had. Soms leidde dat zelfs tot huidproblemen, wat natuurlijk heel vervelend is voor de bewoner. Maar het gebeurde ook dat we er te vroeg bij waren. Je treft dan droog incontinentiemateriaal aan en moet de bewoner op een later moment nogmaals verschonen. Een dubbele belasting dus voor iedereen. In Abena Nova zagen we een oplossing. Met dit slimme incontinentiemateriaal kun je op een smartphone of tablet zien of een bewoner verschoond moet worden. We besloten Abena Nova te gaan gebruiken en hebben per bewoner gekeken wat het beste werkt. Een heel andere aanpak dan we gewend waren, maar het leverde echt verrassende resultaten op.

"We zijn Abena Nova gaan gebruiken en hebben per bewoner gekeken wat
het beste werkt. Dat leverde verrassende resultaten op."
Niene van de Ven, verpleegkundige Haartse Hoeve

76% minder natte bedden
30% minder verschoningen

Implementatierapport Abena Nova. Onderzoek en rapportage door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Geen natte bedden meer

Eén van onze bewoners had regelmatig een nat bed in de ochtend. Toen we startten met Abena Nova zijn we goed gaan kijken naar de signalen die hij afgaf. We zagen dat hij overdag eigenlijk geen incontinentiemateriaal nodig had en zijn behoefte deed wanneer er een toiletmoment werd aangeboden. We zijn hem toen iedere avond vlak voor het slapen naar het toilet gaan begeleiden. En sindsdien heeft hij bijna nooit meer een nat bed!

Minder vaak verschonen

Bij een andere bewoner zijn we gestopt met Abena Nova. Deze bewoner had veelvuldig verlies van ontlasting en moest vaak verschoond worden. Abena Nova bood in dit geval geen meerwaarde.
We sluiten nu veel meer aan bij de behoeften van de bewoners en voor ons als zorgverleners is het verschonen een stuk minder belastend geworden. We hoeven veel minder vaak te verschonen. Als team ervaren we daardoor veel meer rust.

Erg fijne samenwerking

De medewerkers van Abena hebben enorm geholpen om alles goed te laten verlopen en staan nog altijd voor ons klaar als we vragen hebben of tegen dingen aanlopen. Die samenwerking is echt erg fijn.”

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Artikelen website template (83)
Facilitair management blog

In beeld: De geurverwijderaar bij ASVZ

Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers, Teamleider Kwaliteitsinspecties en Schoonmaak en Mieke Bellemakers, Activiteitenbegeleidster, over de pilot en hun ervaringen met dit nieuwe product.

Lees meer
Header geurverwijderaar thumb ASVZ
Facilitair management blog

Ervaring geurverwijderaar ASVZ

Bij ASVZ wonen mensen met een verstandelijke beperking. Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers en Mieke Bellemakers over hun ervaringen met dit product.

Lees meer
Header geurverwijderaar_thumb
Facilitair management blog

Geurverwijderaar

Onaangename geuren zijn aanwezig in bijna elk verzorgings- of verpleeghuis. Als zorgprofessional is het iets wat je accepteert: ‘het hoort er gewoon bij’. Maar is dat wel zo? Bij Abena vinden we van niet. Daarom hebben we een geurverwijderaar ontwikkeld, die precies doet wat zijn naam doet vermoeden: nare geuren verwijderen.

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: